ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Новото строителство в София е съсредоточено в зони на града, които имат широк потенциал за развитие
Автор: Екип Sofia24.bg 22:32 / 08.03.2024Коментари (0)937
© Sofia24.bg
Чудите се дали да инвестирате в старо или в ново строителство? Разгледайте предимствата и недостатъците на всеки вид строителство и вземете най-доброто решение. Това съветват от една от големите агенции за недвижими имоти в България.

Предимствата на инвестициите в старо строителство

Старите сгради обикновено имат впечатляваща, неповторима архитектура, като често носят и историческа стойност. Те предоставят усещане за уют и уникалност.

По-ниска цена на квадратен метър

При старото строителство (това, преди 1991 г.) цената на имота се пресмята за квадратен метър жилищна площ и в нея не се включват мазета, тавани и цялата площ на терасите за разлика от новото строителство. 

По-ниски данъци

Това е едно от предимствата на старото строителство, за което купувачите рядко се замислят, но си струва да се обърне внимание на разликата в данъчната оценка и съответно на дължимите данъци. При старото строителство данъците често са по-ниски.

Ето и няколко недостатъка на старото строителство:

Нужда от допълнителен ремонт

Жилищата в повечето по-стари сгради много често се нуждаят от цялостен ремонт.

Разбира се всичко зависи от състоянието на имота и амбициите на новите собственици, но тъй като жилищата старо строителство се продават на вторичния пазар, ремонтите вероятно ще са необходими.

Ако ви предстоят огледи в сграда старо строителство е добре да попитате кога са били последните ремонти по ел. системата и покрива, сменени ли са щранговете. Също така, проверете помещенията за миризма на мухъл, пукнатини и течове. 

Остаряла архитектура на сградата

Както вече споменахме, сградите старо строителство имат характерна архитектура, често тя е уникална за сградния фонд, но може да не отговаря на високите съвременни изисквания за сигурност на използваните материали и контрол на цялостния строителен процес.

Предимства на сградите ново строителство

Новото строителство съчетава в себе си качество, сигурност, модерна архитектура, стил и функционалност. Така собствениците могат да получат спокойствие, уют, модерни и красиви детайли, които са както в цялостната фасада на сградата, така и в интериора. Друго тяхно водещо предимство е и дългият им експлоатационен период и високото качество на използваните в процеса на строителство материали, което несъмнено дава допълнителна сигурност на собствениците на жилището. 

Висока ефективност 

Важна роля за спестяването на средства за комунални сметки има полагането на качествена топлоизолация при сградите от ново строителство. Освен топлоизолацията отношение към задържането на топлина имат и окачените външни фасади на сградите. Трябва да се отбележи, че окачените фасади имат и естетическо преимущество пред общия облик на сградите старо строителство.

 Обстоятелство, което също е от ключово значение за енергоефективността на настоящите жилищни кооперации, е поставянето на качествена нова дограма, която да запази топлината в помещенията. 

По-добре поддържани общи части

В повечето случаи общите части на сградите ново строителство се поддържат от външни фирми, които са специализирани в сферата на сградния мениджмънт. В резултат на това общите помещения ще бъдат регулярно почиствани и освежавани. Важно е да се отбележи и, че новите сгради имат гаранция за качество на строителството, което е съществено предимство особено в първите години, когато могат да възникват евентуални дефекти, за чието отстраняване ще бъде отговорен строителят.

Висококачествени материали

Много важно и от първостепенно значение са и висококачествените материали, които се използват в новото строителство, тъй като оказват влияние на цялостното изпълнение на сградата. Използват се иновативни материали от най-високо ниво.

Освен качествени материали, се използват най-новите строителни технологии. Съчетават се доказаните във времето технологии от традиционното строителство с най-новите и модерни промени и нововъведения. Използват се и електронни инструменти, с които по-лесно се постига прецизност и се обръща голямо внимание на всеки един детайл. 

Недостатъци на сградите ново строителство: 

He винaги "нoвo" e paвнo нa "ĸaчecтвeнo". У нac зa нoвo cтpoитeлcтвo ce пpиeмa вcичĸo, пocтpoeнo cлeд 2000 гoдинa, ĸoгaтo ce пpoмeня и зaĸoнoдaтeлcтвoтo в ceĸтopa. Зa тoзи  повече от 20-гoдишeн пepиoд имa мнoгo купувачи на апартаменти ново строителство, ĸoитo ca ocтaнaли paзoчapoвaни oт зaĸyпeнитe имoти. Toвa oт cвoя cтpaнa paждa втopичeн пaзap нa нeдoтaм ĸaчecтвeни нoви имoти, при които честа практика е да се спести от материали – строителите изграждат малки апартаменти, с лошо разпределение и ниски тавани, за да спестят материали, като същевременно да изкарат по-голяма печалба. А нещата могат да се усложнят и влошат още повече, ако към тази практика се добави и употребата на евтини и некачествени материали.

По-малки размери

Един от най-сериозните проблеми на новопостроените апартаменти е, че в повечето случаи площта е твърде малка. За разлика от строителството в миналото, днес най-масови са жилищата с площ от около 50 до 60 квадратни метра. Освен това, при сградите, построени след 1991г. е прието към квадратурата на апартамента да се описва и площта на общите части, таванските и подземните помещения, както и терасната площ.

Това не се харесва на купувачите, защото заплащат повече за голяма квадратура, която на практика не е жилищна. Докато при старите сгради цената е само за квадратен метър жилищна площ. Това разминаване в реална площ и описаната такава, се долавя лесно, особено от хора, които до този момент са живели в имот, част от панелен или тухлен блок старо строителство. При съпоставяне между два апартамента – ново и старо строителство, с иначе сходни параметри, често разликата може да бъде значителна. 

Висока цена на квадратен метър 

Новопостроените сгради често се предлагат на доста висока цена, която може да бъде непосилна за един обикновен човек. При новото строителство цената за един квадратен метър е няколко пъти по висока, в сравнение с тази на по-старите сгради.

Също така, по-високата цена е логично обусловена и от обстоятелството, че новото строителство в София например е съсредоточено в зони на града, които имат широк потенциал за развитие.

Освен това, новото строителство е и много по-устойчива инвестиция, тъй като качеството ще продължи да повишава цената. В дългосрочен план – при препродажба, тя може да достигне много по-високи нива от цената, която вие сте платили. На пазара в последните години е все по-нашумяло да се купуват имоти ново строителство, не за жилищни нужди, а с цел инвестиция – купувачът вече има дом, който харесва и няма намерение да сменя, влага спестяванията си в друго жилище и се надява да получава допълнителен сигурен доход от него.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Конфликт Израел-Газа
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията