ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Общински съветници от ДБ: ГЕРБ прехвърля на безценица важен общински имот, предвиждан за училище в София
Автор: Екип Sofia24.bg 15:16 / 23.05.2023Коментари (1)411
©
Управляващото мнозинство между ГЕРБ и ВМРО в Столичния общински съвет иска да спазари на безценица важен общински имот, предвиден за изграждане на училище в ж.к. Младост 4. За схемата алармират общинските съветници на “Демократична България" в София, които твърдо се противопоставят на опита на ГЕРБ да подари общинска земя под формата на прехвърляне на собственост. Това се казва в позиция на представителите на "Демократична България“ в Столичния общински съвет. Публикуваме останалата част без редакторска намеса:

“Ние сме твърдо против предложението за продажба на общинския имот. Считаме че Столична община трябва да запази собствеността си и да осигури изграждането на ново училище и ще настояваме докладът да не влиза в дневния ред на заседанието на СОС", заяви Бойко Димитров от ДБ.

Тази седмица председателят на комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика Ивайло Петков от ГЕРБ внесе доклад в СОС, с който 10 000 кв. м общински имоти ще бъдат прехвърлени на частна фирма. В земята попада и недовършената сграда на училището, която през 90-те преминава в частни ръце и неколкократно е сменяла собствениците си.

През цялото това време Столична община не прави нищо, за да си възвърне имота и да бъде завършен строежа на училището. През 2017-а година тогавашният кмет на район “Младост" Десислава Иванчева настоява общинските съветници да позволят продажбата на имота, но предложението бива отхвърлено.

“Младост 4 е най-големият по територия и брой микрорайон в целия жилищен комплекс, но на територията му има само две общински детски градини и едно училище. За последните четири години броят на учениците в единственото училище в Младост 4 се е увеличил драстично от 250 на 750, а капацитетът на сградата е на изчерпване", казва още Димитров от ДБ. Сигналът до представителите на политическата сила в СОС е подаден от местния учител Кристина Касабова.

Според общинаря, ако собствеността на земята премине в частни ръце, ще отпаднат всякакви гаранции, че предназначението на имота няма да бъде подменено и вместо училище, там да бъде изграден огромен търговски или жилищен комплекс.

“Столична община е длъжна в най-кратки срокове да предприеме всички законово допустими действия, за да си възвърне пълните права на имота и да завърши изграждането на училище в него. Ако пък се установят конструктивни дефекти, трябва да се издаде предписание за премахване на сградата", заключи Димитров.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 25.05.2023 г.
0
 
 
За всички тези години презастрояване, едно ново училище не се направи в никоя от Младостите. А всичките новодомци от последните 15-20 години си пращат децата в кварталните училища: 3 за Младост 1, 2 за Младост 2, 2 за Младост 3 и по 1 за Младост 4 и Младост 1А. Няма как тези 9 училища да поемат всички ученици. Трябва минимум по още едно училище да се построи във всяка от Младостите.
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията