ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Очертаха целите за развитие на Столична община до 2027 г.
Автор: Екип Sofia24.bg 12:12 / 15.10.2021Коментари (0)243
© Софияплан
Новата Програма за София, изготвена от "Софияплан“, е готова и беше представена в рамките на обществено обсъждане. Става въпрос за стратегически документ, който определя целите за развитие на Столична община за периода 2021-2027 г. Тя очертава приоритетни зони за въздействие и тематични, междусекторни и общински проекти, които впоследствие ще бъдат развити в конкретни и интегрирани проекти, стана ясно по време на представянето.

Изпълнението им ще се финансира както с публични, така и с частни средства. Публичните средства ще са европейски, национални и общински. Програмата трябва да се реализира в партньорство между държавната и общинската администрация, бизнес и граждански организации, инициативни групи, изследователи, университети, училища и всеки гражданин, който иска да допринесе за развитието на населеното си място.

Европейските средства ще се предоставят за частично финансиране на проекти, в които са включени поне няколко партньора от различен тип. Това означава, че бенефициенти могат да бъдат не само общините, а също бизнеси и граждански организации.

Проектите ще могат да кандидатстват за европейско финансиране от различни програми – всички секторни програми на ЕС като тази за развитие на регионите, за образование, околна среда, развитие на човешките ресурси, програмите за териториално и транснационално сътрудничество и други програми. През този период ще работят и Фондът за справедлив преход, който подпомага прилагането на европейската Зелена сделка, и Планът за възстановяване и устойчивост на България. Към тези възможности за финансиране се прибавят и средства от общинския бюджет и възможностите за държавно субсидиране на общините.

Програма за София ще служи за обединяване и насочване на финанси към приоритетните райони и проекти, стана ясно още по време на представянето. Това ще са проектите, в чиято реализация ще се включат различни партньори и ще гарантират европейското развитие на общината.

"През този програмен период за реализация на целите ще се очаква не само европейско финансиране, но и самоучастие. Това означава, че ще се интегрират европейски, национални, общински, частни и всякакви други видове средства за постигане на целите“, каза арх. Любо Георгиев от "Софияплан“.

До 1 ноември могат да се дават писмени предложения и препоръки. Работата след това ще бъде свързана с обобщаването им и изготвянето на конкретни проекти. Очаква се Програма за София да бъде одобрена от Столичния общински съвет още през ноември, така че до края на годината да бъде финализиран докладът и той да бъде внесен в МРРБ, каза арх. Здравков.

Догодина предстои създаване на Звено за управление, което да журира проектите и да определя кои от тях ще получат конкретно финансиране. "При необходимост от допълване на списъка с проекти това ще бъде възможно през целия програмен период след преминаване през съответните процедури“, уточни главният архитект.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България сезон 2023/24
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията