ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Още една сграда в София ще върне характерния си образ
Автор: Цвети Христова 17:08 / 20.03.2024Коментари (0)880
Още една сграда в столицата ще върне характерния си образ, научи Sofia24.bg. От публикация на страницата на Столична Община - Направление "Архитектура и градоустройство" във Facebook става ясно, че става въпрос за сградата на Института по балканистика с център по тракология на Българската академия на науките.

Зданието е разположено на ул. "Московска“ № 45, като е издадено разрешение за строеж, за основен ремонт, преустройство и консервационно-реставрационни работи от главния архитект на Столична община Здравко Здравков. Изготвянето на инвестиционните проекти, по които е издадено разрешението за строеж, както и всички подготвителни дейности – заснемане и обследване на сградата, изготвяне на технически паспорт, задание за проектиране и други са финансирани по Програма "Културно наследство“ на Столична община. 

Основната цел на Програмата е подкрепата на усилията на гражданското общество за опазване на недвижимото културно наследство на територията на Столична община и насърчаването на собствениците на недвижими културни ценности от категории "национално значение“, "местно значение", "ансамблово значение“ и "за сведение" за извършване на необходимите дейности по опазването, реставрацията, консервацията и социализацията им. 

Програмата финансира изцяло обследване на сградите, съставяне на технически паспорт и изготвяне на инвестиционните проекти, заплащане на такси за съгласуване/одобряване на същите, издаване на разрешение за строеж и разходите по авторски надзор на проектантите по време на строителството, а собствениците им се задължават в тригодишен срок да изпълнят необходимите ремонтни дейности.

Предстои провеждане на нова сесия за набиране на проектни предложения по Програма "Културно наследство“, като информацията за това ще бъде публикувана на сайта на Направление "Архитектура и градоустройство“ и на останалите информационни канали на Столична община.

Сградата притежава статут на недвижима културна ценност с категория местно значение. Построена е през 1925 година като жилищна сграда на Зора Дорст – сестра на Никола Мушанов, като на втория и таванския етажи е била свързана с неговата къща, разположена в съседния имот. Сградата е типичен пример на богато жилище от началото на ХХ век, подобно на много от сградите по улиците "Московска“, "Врабча“, "11-ти август“ и др. в района. 

Сградата е по проект на арх. Г. Кунев и е решена в характерния за времето "модерен“ стил, с вертикално членение на фасадите и обединяващи рамки на прозорците от първия и втория етаж. Изпълнени са каменни и мазилкови декоративни елементи, като най-богато украсен е главния вход – с каменни рамка и пластика във формата на венец. Интериорите са с богато и интересно решение - украси по таваните, дървено стълбище с дърворезба, врати, вградени шкафове, радиаторни решетки и др., голяма част от които са запазени в автентичния си вид.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Градският транспорт в София
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
Либерализъм и консерватизъм в Европа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията