ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Остър дебат между общински съветници от БСП и "Спаси София" преди балотажа в столицата
Автор: Харитина Агопян 11:21 / 02.11.2023Коментари (0)354
© Фокус
Общинските съветници Андрей Зографски от "Спаси София“ и Диана Тонова от БСП влязоха в остра полемика дни преди балотажа на местните избори. Двамата участваха в дебат в студиото на "Денят на Фокус“ на радио "Фокус“.

Тонова заяви, че БСП настоява общината да поеме повече отговорност, като вземе отново в ръце управлението на общински услуги. Зографски се съгласи с тази идея. "Отдавна казваме, че общината трябва да има свои компании, които дават услуги на гражданите. Центърът за градска мобилност и "Топлофикация“ трябва да бъдат оздравени и да станат примери за успешно ръководени общински дружества“, заявиха от "Спаси София“.

"Трябва да има уважение между различните политически сили“, смята Тонова. "Когато БСП е предлагало повече отговорности за общината, повече социална политика, повече здравеопазване и пари за кварталите, "Спаси София“ я нямаше“, изрази позицията на БСП тя.

Андрей Зографски и Диана Тонова дадоха за лош пример бившата "Искър“ – общинското дружество за чистота на София. Според Зографски, то е било унищожено умишлено от ГЕРБ. "Апетитните квартали за почистване бяха дадени на частни фирми“, заяви Зографски. По думите му обаче, не всичко в София е социална политика, както си представя БСП.

"Какво ще кажем за 30% от софиянци, които нямат канализация – това е капиталово строителство, има нужда от инвестиции в тази сфера. Не можем да пръскаме целия бюджет на София по обещания за светло социално бъдеще и помощи. София има огромна нужда от инфраструктура. Гражданите отдавна са идентифицирали проблемите. Три групи проблеми се открояват – транспортната инфраструктура и трафикът в София, качеството на живот в кварталите и замърсяването на въздуха“, отбеляза Зографски.

Тонова отбеляза, че БСП няма естествени партньори в общинския съвет, "така както не сме имали такива и в миналия“. Тя заяви, че дясното управление не прави съществена разлика между общинска услуга и общинска грижа. "До момента виждаме само частта с услугите, които са прихвърлени на трети лица. Грижата събира в себе си здравеопазване, образование, обръщане на внимание на проблемите на възрастните хора. Тези сфери не са услуги, но "Спаси София“ и ГЕРБ ги превръщат точно в това. Отдаваме публична услуга на фирми, но общината трябва да има повече пари за грижите за хората“, категорични са от БСП.

"Не смятам, че "Спаси София“ и БСП са в разнобой по тези теми – всички сме на мнение, че трябва да се инвестира по-сериозно от това да се оправят 10 улици годишно. 3,500 км е пътната мрежа на столицата. Трябва да се действа с по-голяма скорост. От следващата пролет трябва да завишим контрола към фирмите, на които са делегирани общински задължения“, дапълни Зографски.

По думите му, скандала с уличното осветление в столицата разкрива "голямата слабост в управлението на ГЕРБ – че даде за изпълнение всички услуги към гражданите на частни фирми, които пък връщат пари към партията. Затова имаме такива мощни кампании за купуване на гласове. Задължително е общината да върне услугите в свои ръце“, убеден е Зографски.

Според него обаче, ДКЦ-тата са примери за лошо управление на общинска услуга. "Чел съм доклади на директорите им – като начало, част от тях са неграмотни. Задължително е да се подобри управлението на общинските болници, преди да се отпускат повече пари за тях. С

правомощията, които за районните кметове трябва да се увеличат, трябва и да се изисква повече отговорност от тяхна страна. Не можем да даваме карт бланш сляпо – виждаме резултата с програмата за ремонта на тротоарите. Качеството на този ремонт на ниво районни кметове не е по-добро от това, което предлага Столична община“, категоричен бе Зографски.

Той заяви още, че "Спаси София“ няма да управлява с ГЕРБ в общинския съвет под каквато и да е форма. "ГЕРБ създадоха проблемите на София, които всички дискутират – те не могат да ги решат“, каза Зографски.

Ваня Григорова има качества на управленец, категорична е Тонова. "Тя познава проблемите на града и в предишната си битност, преди да се кандидатира за кмет на столицата. Тя е доказала, че отстоява каузи. Що се отнася до екипа и как тя ще управлява – още никоя партия не е показала управленския си екип. БСП има експертиза да подкрепи кмета си. Ако започнем да решаваме проблемите на софиянци като отговорни хора в общинския съвет, независимо от коя формация сме, това ще бъде успех“, поясни Тонова.

Андрей Зографски обвини БСП, че партията няма добра програма. По думите на Тонова обаче, програмата на БСП стои на сайта им и е нужно документите да се четат, за да вземат грасоподавателите информирани решения.

Зографски добави още, че според него Григорова не разполага с достатъчно голям екип, който да решава проблемите на общината. "Чудя се как тя ще работи за софиянци с 9 души общински съветници зад гърба си“, изрази съмнение той. Зографски не е сигурен, че Ваня Григорова познава достатъчно добре проблемите на столицата.

"Имаме конкретни стъпки за решаването на софийските проблеми“, веднага контрира Тонова. "Последователни сме – имаме собствени идеи, заложили сме решения за предизвикателствата във всяка сфера на общината. Не приемам политическите компромиси – те са допустими само в личния живот. Трябва да се управлява чрез търсене на баланс“, убедена е Тонова.


Още по темата: общо новини по темата: 845
08.05.2024 »
26.04.2024 »
05.04.2024 »
29.03.2024 »
21.03.2024 »
06.02.2024 »
предишна страница [ 1/141 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Скандал за реорганизацията на движението в центъра на София
Академичната общност излиза на протест
Евроизбори 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията