ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Отиде си проф. Веселина Михайлова от Клиниката по детска хирургия на "Пирогов"
Автор: Петя Кузева 15:39 / 14.02.2024Коментари (1)940
© МБАЛ
Напусна ни проф. Михайлова, съобщиха с прискърбие от Клиниката по детска хирургия на "Пирогов". Проф. д-р Веселина Михайлова д.м.н. е една от най-светлите личности в семейството на детските хирурзи в Република България. Проф. Михайлова  завършва медицина в Медицински Университет – София. Започва трудовият си стаж като хирург – ординатор в град Троян, където взема специалност по обща хирургия и анестезиология. Има специализации по обща хирургия, детска хирургия, гръдна хирургия и анестезиология.

От 1972 година  постъпва като асистент в клиника по детска хирургия – институт "Н. И. Пирогов" – София. След 4 години става старши, а след това и главен асистент. След защита на дисертация получава научно звание "доцент", а по късно и "професор". От 1980 година е завеждащ детска гръдна хирургия към секция по детска хирургия, а от 1990 г. е завеждащ втора детска хирургична клиника - София.

Стойността на един живот се измерва не по преживените години, а по това което оставяме след себе си. Проф. Михайлова остави школа на детските гръдни хирурзи в страната ни, плеяда от отлични специалисти - нейни ученици, които работят по целия свят и разнасят славата на българската медицина.

Клиниката по Детска хирургия -  София, и всички детски хирурзи от страната винаги ще носят в сърцето си споменът за нея и ще продължат делото ѝ.

Проф. Михайлова бе интелигентен човек, но допусне ли те близо до себе си разбираш дълбочината на невероятния човешки дух и доброта, чистия морал, острия ум и безкрайните ѝ знания и умения. С поведението и вида си тя респектираше, внушаваше уважение и доверие, но когато я опознаеш, разбираш колко добър, искрен и чист човек бе тя.

В годините на трудовата си дейност тя не спря да преподава, да пише научни трудове, да внедрява нови методики и да създава нови направления. Нейна най-голяма страст бе детската гръдна хирургия. Проф. Михайлова създаде школа от детски хирурзи, които в момента са стълбовете на детската хирургия, както в нашата страна, така и в чужбина.

Тя бе невероятен учител, перфектен професионалист, добър приятел, всеотдаен лечител и истински човек. Оставайки вярна на своята скромност, потопена в мъдростта на своя изживян в труд и честност път, тя до края на живота си не престана да споделя опита и знанията си, извисявайки се над противоречията и объркаността на времето.

Проф. Михайлова бе достоен пример за всички, които я познаваха и които ценят непреходните ценности.

Проф. Михайлова бе любим учител, колега, лечител и истински човек. Оставената диря от нея ще огрява пътя на много поколения детски хирурзи след нея, които ще продължат делото ѝ!

Поклон!

Поклонението ще бъде в събота, 17.02.2024 г., от 11:30 ч. в църквата на село Лешница.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 14.02.2024 г.
0
 
 
За мен беше чест да познавам лично проф.Михайлова! Отличен професионалист,приятелка ,човек с главно Ч! Тя е пример за всички нас ! Толкова земен човек не съм срещала! Не мога да повярвам ,че вече я няма….тя винаги ще остане в сърцето ми! Съболезнования на семейсвото и! Почивай в мир проф.Михайлова!
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията