ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Отворено писмо на родители и ученици от 32 СУИЧЕ "Свети "Климент Охридски" до Йорданка Фандъкова
Автор: Цвети Христова 10:53 / 11.09.2023Коментари (0)702
© Sofia24.bg
От името на Училищното настоятелство към 32 СУИЧЕ "Свети Климент Охридски", заместник-председателят на УН към училището - Юлиян Топалов, изпрати писмо до медиите. В него е приложено и отворено писмо, което е внесено в Столична община през месец юли и отново внесено през месец септември. Отвореното писмо е в резултат на внесен доклад през месец март 2023 година от кметът на район "Възраждане" Савина Савова, с предложение за преобразуване чрез вливане на 76 ОУ "Уилям Сароян" в 32 СУИЧЕ "Свети Климент Охридски". 

До момента това предложение не е обсъждано на заседание на Столичния общински съвет (СОС), въпреки че е било предвидено и включено в дневния ред на заседание през месец май. До днес 11.09.2023г. нямаме отговор на писмото. Родителската общност на 32 СУИЧЕ "Свети Климент Охридски" се надява, че ще се вземе компетентно решение в името обществения интерес, се казва още в съобщението, изпратено до медиите.   

Sofia24.bg публикува пълния текст на отвореното писмо, изпратено от родители и ученици на 32 СУИЧЕ "Свети Климент Охридски“ до кметът на София Йорданка Фандъкова:

Отворено писмо от родители на ученици от 32 СУИЧЕ "Свети Климент Охридски“, София до г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, г-н Георги Георгиев, председател на Столичен Общински съвет, общински съветници,членове на Столичен общински съвет. 

Уважаема госпожо Фандъкова,

Уважаеми господин Георгиев,

Уважаеми дами и господа общински съветници,

През месец март 2023 г. бе внесен доклад от г-жа Савина Савова, кмет на район "Възраждане", с предложение за преобразуване чрез вливане на 76 ОУ "Уилям Сароян“ в 32 СУИЧЕ "Свети Климент Охридски“.

До момента това предложение не е обсъждано на заседание на Столичния общински съвет (СОС), въпреки че беше предвидено и включено в дневния ред на заседание през месец май.

Уважаема госпожо Фандъкова,

Обръщаме се към Вас в качеството Ви на кмет на София-град, на експерт в областта на образованието и на гражданин на София, който през изминалите години доказа, че е загрижен за благосъстоянието, развитието и просперитета на децата на нашия град.

Като родители, като граждани на София-град и гласоподаватели изразяваме своето недоволство от неглижирането на проблема на нашето училище. Смятаме, че на децата в нашия град трябва да се предоставят равни възможности за ползване на материалната база на Столична община.

76 ОУ е общинско училище и няма статут на "специализирано“ училище. Неговата сграда не се използва пълноценно и считаме, че е недопустимо в съседното 32 СУИЧЕ да има недостиг на класни стаи, а сградата на 76 ОУ, което също e общинско училище, да е празна. В 32 СУИЧЕ "Свети Климент Охридски“ се обучават 1930 ученици, 600 от които са в начален етап, докато в 76 ОУ се обучават 100 деца, които са разпределени в 6 паралелки.

За настоящата учебна година са записани само трима първокласници в 76 ОУ, а базата им разполага с 23 класни стаи, които биха могли да послужат за обучението на всички ученици от начален етап на 32 СУИЧЕ "Свети Климент Охридски“, приобщавайки и всички деца от 76 ОУ.

Всяко училище е задължено да осигури целодневно обучение за класовете от начален етап, но сградният фонд на 32 СУИЧЕ е недостатъчен. Вливането на 76 ОУ в 32 СУИЧЕ ще позволи на учениците от начален етап да получат по-подходяща среда за работа. Ще предостави повече място за упражняване на дейностите по моделиране, роботика, както и на други специализирани

обучения и проектни дейности, които развиват уменията на децата от 32 СУИЧЕ още от 1 клас.

Тези обучения ще предоставят нови възможности за учениците от 76 ОУ, които нямат посочените по-горе дейности в учебните си планове. В 32 СУИЧЕ се обучават и деца със СОП, които получават адекватни грижи от педагози, психолози, както и от ресурсни учители. Тези деца съумяват да надскочат себе си и собствените си възможности, защото ежедневно получават необходимите грижи и насърчаване. 

Но недостига на кабинети затруднява така необходимото индивидуално консултиране за всяко от тези деца. Обединението на двете училища би довело и до по-ефективната работа на специалистите с децата със СОП. Резултатите на НВО са публично достъпни и те са доказателство за огромните разлики при

вземането на управленски решения и качеството на предоставените педагогически услуги в двете училища. Това е причината 32 СУИЧЕ да е едно от най-желаните в София, а в 76 ОУ да няма желаещи за първи клас.

При обединението на двете училища сградата на 76 ОУ ще бъде реновирана, за да отговаря на високите стандарти, с който 32 СУИЧЕ е заслужило своето място сред най-предпочитаните училища в София-град. Това е още едно доказателство, че вливането ще помогне на учениците от 76 ОУ да имат достъп до по-добра учебна среда, която да им помогне за постигането на по-високи резултати.

32 СУИЧЕ "Свети Климент Охридски“ е едно от най-проспериращите училища в образователната система на София-град. Ние, родителите, сме щастливи, че нашите деца получават качествено образование и професионални грижи от висококвалифицирани педагогически специалисти.

Именно по тази причина сме категорични в желанието си да разгледате нашето предложение за преобразуване чрез вливане на 76 ОУ "Уилям Сароян“ в 32 СУИЧЕ "Свети Климент Охридски“.

Уважаема госпожо Фандъкова,

Уважаеми господин Георгиев,

Уважаеми дами и господа съветници,

Родителската общност на 32 СУИЧЕ "Св. Климент Охридски“ се надява проблемът да бъде разгледан на следващото заседание на СОС на 14 септември 2023 г. (четвъртък) и да се излезе с компетентно управленско решение.

Разчитаме на Вашия професионализъм и очакваме да се убедим, че образованието е наистина Ваш политически приоритет. Считаме, че всички казуси трябва да се разрешават с мисъл, компетентно, в името на обществения интерес в залите на СОС и пленарната зала.

С уважение и надежда за решение,

Мария Стоянова, председател на УН към 32 СУИЧЕ

Емилия Александрова, председател на Обществения съвет







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
24 май: Ден на славянската писменост и култура
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Световна черна хроника
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията