ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Подробности за решението на съда, касаещо Чавдар Стоянов: Две години затвор, присъдата не е окончателна
Автор: Екип Sofia24.bg 15:19 / 01.06.2023Коментари (0)545
©
Софийски районен съд в открито съдебно заседание произнесе присъда заедно с мотивите на бившия преподавател по Международно публично право в Софийския университет "Св. Климент Охридски“ Чавдар Стоянов. Както Sofia24.bg ви съобщи по-рано днес, съдът е постановил двегодишно ефективно наказание лишаване от свобода, за извършени две деяния - по чл. 143,ал. 1 от НК (Принуда) и две по чл. 157, ал. 1 от НК (извършване на действие с цел полово удовлетворение с друг мъж, като употребил за това заплашване). Това съобщиха от Софийския районен съд. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване.

Чавдар Стоянов е оправдан за това, че през 2016 г., когато е бил уволнен от университета, е залепил на вратата на пицария плакат със зачертана снимка на тогавашния декан на Юридическия факултет на СУ проф. Сашо Пенов.

Преди три години Стоянов беше окончателно осъден за опит да принуди мъж да отиде в дома му, където да бъде наказан с бой с камшик. Присъдата му беше условна на 2 години затвор с 3-годишен изпитателен срок, както и да плати 5000 лева обезщетение на пострадалия. С нея Стоянов беше оправдан по второто обвинение – за разврат.

Новото дело е за четири случая от ноември 2016 г., в които са замесени Стоянов и един мъж. 

В първите два случая съдът приема, че става дума за принуда (чл. 143, ал. 1 от НК). Съдът сочи, че Стоянов е принудил мъжа (представен като А.Д.В.) противно на волята му да се съблече гол до кръста, да легне по корем и му нанесъл двадесет удара с мъжки колан в областта на гърба. В присъдата се сочи, че подсъдимият е употребил за това заплашване – казал на мъжа, че е служител на ДАНС и има приятели прокурори, и закрила от много големи хора, че никой не може да му направи нищо, че опита ли да направи нещо, има хора в полицията и навсякъде, и го попитал: "Знаеш ли какво заслужаваш сега?“.

При втория случай Стоянов накарал В. да се съблече гол до кръста, да си събуе чорапите, да легне на пода по корем и му нанесъл множество удари с мъжки колан и с тънка пръчка в областта на гърба и ходилата, като употребил за това заплашване – казал, че е служител на ДАНС, че има много хора в прокуратурата и полицията и никой нищо не може да му направи, че ако се оплаче, жалбата му ще стигне до неговите хора и ще разбере“.

СРС оправдава юриста, че в тези два случая е заплашил пострадалия, че ще го разчекнат, както и че ще го закара на Витоша с още 10 човека и ще го изнасилят.

Съдът признава бившия преподавател за виновен и за престъпление по чл. 157, ал. 1 НК. Разпоредбата предвижда от 2 до 8 години затвор за този, "който извърши полово сношение или действия на полово удовлетворение с лице от същия пол, като употреби за това сила или заплашване или използва положение на зависимост или надзор, както и с лице, лишено от възможност за самоотбрана“.

Според съда е доказано, че пак през ноември 2016 г. Стоянов е извършил действия на полово удовлетворение със същия мъж като е употребил за това заплашване – отново, че е от ДАНС и има хора в прокуратурата.

За да постанови ефективна присъда, съдия Николай Урумов отчита множество обстоятелства. Той изтъква, че за кратък период от около половин месец подсъдимият е проявил силна престъпна упоритост и е осъществил четири престъпни деяния.

Голяма значение за постановяването на ефективна присъда имат и тежките последици на деянията на Стоянов. "Деянията са оказали изключително тежко психиатрично и психологично въздействие върху жертвата на престъплението“, пише съдия Урумов.

"По делото е доказано наличието на посттравматично стресово разстройство у В., което е следствие на преживените от него силен стрес и страх от процесните престъпни посегателства. В буквален смисъл съдът намира, че последиците за пострадалия са изключително сериозни и дори има риск за неговия живот, тъй като полученото от него посттравматично стресово разстройство до такава степен е навредило на здравето му, че се е стигнало до положение, в което той е с пълна бъбречна недостатъчност, изписан в терминално състояние от болница. Ето защо, този състав на съда намира, че процесната престъпна деятелност на Стоянов е с много по-висока степен на обществена опасност от нормалните престъпления от този вид“, посочва в мотивите си съда.

В присъдата се заявява, че е налице висока обществена опасност на дееца, тъй като е извършил няколко престъпления и не се поколебава да използва различни заплахи само и само да постигне целта си за лично сексуално удовлетворение, независимо от последиците за жертвите на неговите посегателства.

Съдът отчита, че Стоянов е много високо образован и с високо ниво на интелект, отчита и забавянето на делото заради пандемията от Ковид-19 и трудностите да бъде намерен пострадалият (открит е едва, когато е постъпил в болница), но заявява и че подсъдимият е "силно конфликтен, създаващ проблеми и конфликти с околните лица, най-вече на работното си място, използва медийни публикации за очерняне на конкретни лица, налице е силен стремеж към отмъстителност и т.н“.

Според съда, условното изтърпяване на наказанието няма да бъде достатъчно за поправянето на дееца. "В случая процесната престъпна деятелност е насочена срещу личността и срещу сексуалната неприкосновеност на личността. Съдът подчертава в мотивите си, че не е без значение фактът, че деянията са осъществени по отношение на лице от същия пол, което не е хомосексуалист, "т.е. те са засегнали освен половата неприкосновеност на лицето и неговото лично достойнство по особено неприятен начин, който е оставил траен отпечатък в съзнанието на жертвата“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Първа лига сезон 2023/24
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията