ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Политическият съвет на МК "БСП за България" с оценка за решение на общинските съветници от групата
Автор: Екип Sofia24.bg 15:39 / 19.02.2024Коментари (0)945
© БСП-София
Политическият съвет на Местна коалиция "БСП за България" оцени като разумно, отговорно и правилно решението на общинските съветници от групата за подкрепа за избор на председател на СОС, съобщиха от пресцентъра на БСП-София. В официална позиция те заявяват, че подобни трудни решения са взимали и взимат представители на всички партии от коалицията, както в местната власт, така и на национално ниво. 

"Левите сили не бива да заемат лицемерната позиция да осъждат в столицата политика, която редовно и масово се води в други общини", категорични са коалиционните партньори.

Позицията беше приета на коалиционен съвет, който се състоя днес. На него присъстваха представители на всички коалиционни партньори - Коалиция "Левицата!" (ПП АБВ, ПП "Изправи се, България", ПП "Движение 21"), Коалиция "Неутрална България" (Комунистическа партия на България, Българска комунистическа партия, Партия на българските комунисти, "Нова сила" и "Русофили за възраждане на отечеството"), Коалиция "Алтернативата на гражданите" (ПП "Зелена партия", ПП "Българската левица", ПП "Обединена социалдемокрация", ПП "Движение за социален хуманизъм") и ПП "Атака".

В изказванията си Румен Петков от АБВ, Костадин Паскалев от Коалиция "Левицата!", Татяна Дончева от "Движение 21", Мая Манолова от "Изправи се, България" и Александър Паунов от Комунистическа партия на България дадоха различни предложения в подкрепа на действията на общинските съветници от местната коалиция и изразиха готовност да се включат с експерти в работата за София.

"От дистанцията на времето няколко месеца след местните избори можем много по-трезво да анализираме причините за резултата ни в София и затова левите сили през есента на 2023 година да стигнат най-близо до победата в столицата за първи път от зората на прехода. Безспорно сред основните причини е постигнатата от нас много висока степен на единодействие и консолидация, категорични са коалиционните партньори в позицията си. В името на левите хора в София и на българската левица като цяло ние намерихме сили да оставим различията си на заден план, да се въздържаме от междуличностни нападки и тежки обвинения, да се концентрираме около това, което ни обединява, а не върху разделението и противопоставянето. 

Вярваме, че това е пътят, по който българската левица, социалистите и социалистическите идеи могат да преодолеят засилилото се недоверие на избирателите от последните години, както и серията от тежки изборни поражения, които накараха десницата да повярва в нашето изчезване и да си позволи немислимата в последните десетилетия нова вълна от разрушаване на паметници".

В документа коалиционните партньори призоваха всички социалисти, социалдемократи, комунисти, леви земеделци и патриоти да направят всичко по силите си за възстановяване на диалога вътре в левите партии и между самите партии, за възстановяване на диалога и с президента Румен Радев, който е живото доказателство, че лявото може да побеждава и да има висок авторитет. "Само заедно и обединени можем да вървим напред за доброто на България", категорични са те.

Ето и цялата позиция:

ПОЗИЦИЯ

на

Политическия съвет на Местна коалиция "БСП за България"

Политическият съвет на Местна коалиция "БСП за България" оценява като разумно, отговорно и правилно решението на общинските съветници от местната коалиция да подкрепят избора на председател на Столичния общински съвет и преодоляването на институционалната криза в управлението на Столична община.

Крайно време беше общинските съветници в София да започнат работа, месеци след като бяха избрани и в навечерието на приемането на бюджета на столицата. Има моменти в политиката, когато междупартийното противопоставяне трябва да остане на заден план и да се даде път на трудните решения в полза на гражданите и развитието на града. Няма как с лозунги или аргументи да бъдат убедени гражданите на София, че избраните техни представители не трябва да работят и че политическият инат трябва да надделява над здравия разум, а партийните интереси да се отстояват на всяка цена и "до дупка".

Подобни трудни решения са взимали и взимат представители на всички партии от коалицията, както в местната власт, така и на национално ниво. Местната коалиция не оценява като предателство нито решенията на кметове и съветници от БСП и другите леви партии по места, нито решенията на ръководството на БСП да участва в коалиционно управление с ПП и ДБ, както и да подкрепи кандидатурата на Вежди Рашидов за председател на Народното събрание.

Нашето нежелание да се коалираме с управляващите в София не означава, че ние осъждаме другарите в десетки общини, които са принудени от обстоятелствата да участват в такива коалиционни взаимодействия. Но левите сили не бива и да заемат лицемерната позиция да осъждат в столицата политика, която редовно и масово се води в други общини. Един такъв подход е нечестен спрямо българските граждани.

От дистанцията на времето няколко месеца след местните избори можем много по-трезво да анализираме причините за резултата ни в София и затова левите сили през есента на 2023 година да стигнат най-близо до победата в столицата за първи път от зората на прехода. Безспорно сред основните причини е постигнатата от нас много висока степен на единодействие и консолидация. В името на левите хора в София и на българската левица като цяло ние намерихме сили да оставим различията си на заден план, да се въздържаме от междуличностни нападки и тежки обвинения, да се концентрираме около това, което ни обединява, а не върху разделението и противопоставянето.

Вярваме, че това е пътят, по който българската левица, социалистите и социалистическите идеи могат да преодолеят засилилото се недоверие на избирателите от последните години, както и серията от тежки изборни поражения, които накараха десницата да повярва в нашето изчезване и да си позволи немислимата в последните десетилетия нова вълна от разрушаване на паметници.

Призоваваме всички социалисти, социалдемократи, комунисти, леви земеделци и патриоти да направят всичко по силите си за възстановяване на диалога вътре в левите партии и между самите партии, за възстановяване на диалога и с президента Румен Радев, който е живото доказателство, че лявото може да побеждава и да има висок авторитет. Само заедно и обединени можем да вървим напред за доброто на България!


Още по темата: общо новини по темата: 411
07.05.2024 »
07.05.2024 »
07.05.2024 »
06.05.2024 »
03.05.2024 »
02.05.2024 »
предишна страница [ 1/69 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията