ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Повишиха до "положителна" перспективата пред рейтинга на София
Автор: Екип Sofia24.bg 14:55 / 19.02.2024Коментари (0)852
© Столична община
Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши перспективата пред рейтинга на София – от "стабилна" на "положителна“ поради подобрените перспективи за икономически растеж на столицата. Агенцията също така потвърди  дългосрочния кредитен рейтинг на София – "BBB". Водената от Васил Терзиев управленска линия на повишаване на прозрачността и ефективността би могла да намали риска в някои от дружествата, които отдавна страдат от слаби финансови резултати.

Положителната перспектива отразява мнението на S&P Global Ratings, че икономическият растеж в София може да се подобри повече от очакваното благодарение на влизането на България в еврозоната, което се очаква през 2025 г. Присъединяването към еврозоната би подкрепило ръста на приходите и равнището на благосъстояние в града, смятат от Агенцията и допълват, че приемането на еврото би могло да разшири източниците на финансиране на града и да подобри достъпа му до капитали. В съобщението на S&P Global Ratings се казва още, че София ще запази сравнително доброто изпълнение на бюджета благодарение на силната местна икономика, която подкрепя силния ръст на данъчните приходи.

Според S&P Global Ratings, Агенцията би могла да преразгледа надолу перспективата до "стабилна" при по-слаби управленски практики като например тези, отнасящи се до дружествата в града, които са довели до увеличаване на рисковете до момента. Преразглеждане на перспективата на София до "стабилна" може да има и в случай, че бъде преразгледана перспективата и по отношение на България.

Изпълнението на политиките на новата администрация може да бъде възпрепятствано от структурни предизвикателства, смята Рейтинговата агенция.

Агенцията счита управлението на София до момента за сравнително слабо в международен контекст, без дългосрочна видимост на финансовото планиране, и консервативно и счита, че изпълнението на капиталовите планове на града и надзорът над общинските дружества като цяло са слаби. “Смятаме, че новата администрация на града, след изборите в края на октомври 2023 г., може да промени политиката, като се съсредоточи върху повишаване на ефективността," казва S&P Global Ratings.

“Новият кмет Васил Терзиев, който е подкрепян от проевропейска коалиция, води кампания за подобряване на прозрачността и ефективността на общината и нейните дружества. Според нас това би могло да намали риска в някои от общинските дружества, които отдавна страдат от слаби финанси, включително изпитващото затруднения дружество "Топлофикация". Въпреки това прилагането на политиката може да бъде бавно поради фрагментирания характер на Общинския съвет и институционалните предизвикателства в българския сектор на местното и регионално управление, поне в краткосрочен план", се казва в анонса на S&P Global Ratings.

“София се възползва от благоприятната си икономическа позиция в сравнение с други градове. БВП на глава от населението в България остава скромно, докато производителността на труда в София е над два пъти по-висока от средната за страната. Освен това, увеличението на броя на населението и структурата на заетостта в София се развиват по-благоприятно, отколкото в България като цяло. Градът е административен и финансов център на България и има добре диверсифицирана икономика, базирана на услугите, включително местната фондова борса, големи банки и стабилен сектор на услугите,“ смята  S&P Global Ratings.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията