ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Председателят на Национален синдикат "Защита" за управляващите: Тези безхаберници ще съсипят държавата, но са тръгнали от здравеопазването
Автор: Цвети Христова 14:58 / 31.03.2022Коментари (0)988
© Sofia24.bg
Медици се събраха на протест пред УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ“ в София, предаде репортер на Sofia24.bg. Събитието е организирано от синдикалната организация в УМБАЛ "Царица Йоанна–ИСУЛ“ ЕАД на Национален синдикат "Защита“. Позицията на протестиращите е, че нито Министерство на здравеопазването, нито директорът на УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ“ ЕАД прави нещо за увеличението на работните заплати на лекари, фелдшери, медицински сестри, лаборанти, санитари и шофьори на линейки и други. По време на протеста стана ясно, че протестиращите са поканени на среща в Министерството на здравеопазването в 16:00 часа.

"Ние сме се събрали тук, защото чашата на търпението вече преля. Години наред се опитваме да напомним на властимащите, че здравеопазването е част от националната сигурност. Управляващите трябва да се грижат първо за пациентите, но и за лекарите, които трябва да бъдат добре платени. Събрали сме се тук, за да поискаме най-после едно достойно възнаграждение, за да можем да си изхранваме семействата.

С изравняването на минималната заплата, говоря за по-нискостоящия персонал в йерархията в здравните грижи - медицинските сестри и санитарите, се получава изравняване на възнаграждението, което вече е на прага на обидата.

Писахме писма. Надявахме се, че това е промяна, а не е подмяна. За съжаление, след последните избори нещата са пак такива, каквито политиците са свикнали да бъдат", заяви доктор Адриан Симеонов, който е председател на Синдикат здравеопазване към Национален синдикат "Защита".

Той смята, че едни определени кръгове у нас се възползват на гърба на обществото и на обикновения лекар.

"Виждам, че тези кръгове имат желание да нямаме държавни болници, а всичко да стане частно. Не виждам обаче промени в статуса на гражданите. Не може при една инфлация от 30-40%, която очакваме и поскъпване на продуктите от първа необходимост и след спирането на COVID възнагражденията, които не бяха нищо особено, но ние си бяхме направили сметка, да не се прави нищо. COVID средства не са ни оправили житейския статус, но сега искат да ги махнат.

Тогава ние ще се върнем на нашите заплати, които са 1000 лева. Ако те посегнат на държавните болници, ние трябва да бъдем в режим на протести. Защо? Защото те са замислили да остане един Пирогов, който да поема хората, които не разполагат с много средства. Другите хора ще се обръщат към частното здравеопазване.

Крайно време е да се напрегнат и да направят една работеща схема в здравеопазването, за да няма недоволни, за да имаме достойно заплащане. Оправете заплатите на хората и на докторите", добави още д-р Симеонов.

"Те не искат да ви помогнат, а искат да ви закрият. Една бивша министърка даже каза, че ако "Александровска" и ИСУЛ ги няма, българският народ няма да го разбере. Това го иска и новото управление. С новия министър имаме поне 10 срещи, като и до днес не могат да кажат с колко ще увеличат заплатите. Ще я има ли Александровска? Четири пъти правят опит да я закрият и се отказват.

Благодарение на синдиката, тя все още съществува. Управляващите казват, че здравеопазването не им е приоритет, такива хора ни управляват. Цялото съсловие трябва да излезе, за да направим тази реформа или ни чака Терминал 2, а българския народ да мре. Така разсъждават управляващите, заяви Красимир Митов, който председател на Националния синдикат "Защита".

Парите ги има, има нови 500 млн. лева, но никой не знае къде отиват, но не идват нито в болниците, нито отиват при пациентите, коментира Митов.

"Това е положението с тази четворна, шесторна коалиция от безхаберници, които българското здравеопазване, икономика, енергетика и селско стопанство не ги интересуват. Днес е началото на нашата борба за права, за заплати и за българското здравеопазване, защото то касае 6,5 млн. души. Гаврата е за всички.

Общинските болници са пред фалит, а областни болници са натрупали задължения до безобразие. Близо 1 млрд. лева е задължението на болниците и четири месеца забавиха бюджета, това беше оправданието. Сега ще започнат едни преговори, които ще продължат до безкрайност.

Вие стоите на основни заплати 6-7 години без да са мръднали. Всеки ден протести от днес, ще направим и национален протест и ще влезем в Министерството на здравеопазването, ако трябва да ги изхвърлим.

Докторите и медицинските работници бягат в чужбина. Ако открият още 100 частни болници, ще останем без доктори. Нашата цел е да работим 8 часа на едно място и да получаваме една достойна заплата. Не трябва да работим 24 часа на пет различни места. Ако вие откажете извънредния труд , който е забранен от закона, всички болници ще спрат своята работа.

Искаме нормални условия на труд. Тези безхаберници ще съсипят държавата, но са тръгнали от здравеопазването. Една държава без здравеопазване, не е държава", заяви още Красимир Митов.



Още по темата: общо новини по темата: 9
17.10.2022 »
12.05.2022 »
27.04.2022 »
27.04.2022 »
26.04.2022 »
14.04.2022 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията