ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Проф. Коларова за първия фалстарт на СОС: Демонстрация на безизходица, но необходима стъпка за политици от ранга на Бонев
Автор: Йоланда Пелова 18:27 / 13.11.2023Коментари (0)586
© Фокус
Изборът на председател на Столичния общински съвет трябва да бъде предварително договорен. Той не може да се случа ей така, без договорка. Това обясни в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" политолога проф. Румяна Коларова. "Да се надяваш, че някой ей така, незнайно по какви мотиви, ще тръгне да гласува в твоя подкрепа – абсурд!", отбеляза тя.

"Много добре всички си спомнят, надявам се, и общинските съветници на "Продължаваме промяната“ си спомнят каква беше ситуацията в парламента и колко негативи донесе блокирането на парламента на "Продължаваме промяната“. Така че след тази демонстрация на безизходицата, която според мен много лесно можеше да бъде предвидена, но за политици от ранга на Борис Бонев, които досега не са поемали ангажименти с управление, за тях това е може би необходима стъпка. Не знам дали себе си трябва да убедят, но това е ситуация, която много лесно можеше да бъде предсказана. Оттук нататък кметът е с вързани ръце, ако няма мнозинство в парламента", коментира още Коларова.

Тя добави, че оттук нататък големият въпрос е как и по какъв начин ще се формира мнозинство в СОС и с подкрепата на кого: "Алтернативите БСП от една страна и ГЕРБ от друга страна са много ясни. Сега, разбира се, ако направят някакъв вид местна коалиция с БСП, което не е невъзможно, това е практика – на ниво местна власт или на ниво провинции, да кажем в Германия, всякакви коалиции са възможни, така че тук не е невъзможно. Колко е вероятно – никой не може да каже. Но това означава те да потърсят коалиция с мнозинството, което седи зад кандидата, който в момента им оспорва изборите. Нали разбирате, това е доста неудобна ситуация, поне за момента. Другият вариант, който е най-естественият – да потърсят подкрепа от ГЕРБ, там пък, както виждате, Борис Бонев се запъна", отбеляза проф. Румяна Коларова.

На въпрос кой е най-логично да бъде избран за председател на СОС, тя отговори: "Абсолютно, определено зависи от договорката. И всъщност в някои отношения това ще бъде не само показателно за това кои партии стоят зад новото мнозинство в Общинския съвет, но също така ще бъде показателно за съотношението на силите, за модела, който ще се следва, защото това също има значение – какъв модел ще изберат да следват членовете на местната власт.

Има много варианти и какво реално погледнато ще изберат, тепърва ще видим. Но още веднъж искам да кажа: Ако някой си прави илюзии, че може да постигне нещо по-различно от това, което видяхме на национално ниво, дълбоко се лъже. И ако някой си прави илюзии, че забавянето на избора ще бъде печелившо за "Продължаваме промяната“, също така мисля, че силно ще бъде разочарован. Защото всяко блокиране на процеса на взимане на решения, българските граждани вече знаят докъде води. И другото нещо, което е – тук няма служебен кабинет", коментира още проф. Коларова.


Още по темата: общо новини по темата: 845
08.05.2024 »
26.04.2024 »
05.04.2024 »
29.03.2024 »
21.03.2024 »
06.02.2024 »
предишна страница [ 1/141 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията