ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Проф. Михаил Константинов: Стигне ли се до касиране на изборите за кмет в София - това би било катастрофа
Автор: Цоня Събчева 17:56 / 30.01.2024Коментари (1)550
©
Ще бъдат ли касирани изборите в София заради манипулации в полза на единия от кандидатите, обявен след тях за победител?

България вече има установена съдебна практика, че когато се установят изборни несъответствия, чиито брой и вид е от естество да промени изборния резултат, изборите се касират. Tова каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" проф. Михаил Константинов, дългогодишен заместник-председател на ЦИК.

"Ние сега отваряме чувалите, които не са съхранявани както се съхраняват ценни книги, съхранявани са при метлата на кака Пена чистачката. Виждаме нещо друго и казваме: "Окей, това е резултатът." Пак повтарям, с какво сме сигурни, че това, което броим ние в момента е по-истинско от това, което са преброили секциите. Изобщо, стигне ли се до повторно броене в големи изборни райони, това е катастрофа. Когато става въпрос за някое малко кметство - 100 души, 200 души гласували, там може до последната бюлетина да ги изброите и правилно да ги отчетете. Но когато броите големи масиви от данни - десетки и стотици хиляди бюлетини, а тук бюлетините са, на двамата кандидати примерно някъде около 350 000, няма как да не получите такива фалове. Винаги съм препоръчвал, на времето, когато бях заместник-председател на ЦИК и член, това беше около 20 години. Винаги съм препоръчвал комисиите да си гледат работата и да не се брои повторно. Защото повторното броене много често е катастрофа. Окей, да кажем, че експертите кажат има разлика 5000 гласа и съда трябва да касира изборите. Е, добре отново повтарям, защо секционните комисии да са броили грешно, а експертите вярно? Защо докато са били съхранявани тези документи не като ценни книжа, а като боклук в мазето, защото тогава някой не е пипнал нещо? Разбирате ли колко висящо е това положение. Въпреки всичко, аз пожелавам на нашата изборна администрация и на съда да вземат справедливо решение", коментира проф. Константинов.

Подмяна на вота - възможно ли е такава организация за него?



"Аз лично считам, че това е по-скоро теория на конспирацията, но е факт - откакто въведоха машините преди повече от 10 години в България, изборната процедура, бих казал, че тотално се обърка. И то какво се обърка? Не става толкова въпрос за самия резултат, става въпрос, че няма доверие в изборния процес. Половината от хората не вярват на получения резултат, или по-точно, тези, които са загубили - не вярват. Тогава какъв е смисълът от изборите, ако ние няма да сме убедени, че това е резултатът. Така че отново да го кажем - въвеждането на машините в България се оказа изключително вредно, защото то вместо да повиши доверието в изборния процес, срина това доверие до нула. Ето това е вредата от машините", коментира той.


Още по темата: общо новини по темата: 844
26.04.2024 »
05.04.2024 »
29.03.2024 »
21.03.2024 »
06.02.2024 »
28.01.2024 »
предишна страница [ 1/141 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Съгласен съм с проф. Константинов, но сглобката е на друго мнение и за тях машините са ОК, особено и най-вече за ПП-ДБ-СС. Така че, експертизата е едно на ръка, но политическите мушенгии нямат край, поне засега. Защото тяхната цел не е доверие в процеса и в държавата, а кой колко повече пачки ще завлече оттук-оттам и определени хора да бъдат трудоустроени. Бизнес за милиони, а защо не и милиарди - това е политиката у нас в последните 34 години. Всичко друго е пустословие и демагогия.
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията