ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Проф. Вили Лилков: Да, ще бъде издигнат паметник на инж. Иван Иванов, независимо от турбуленциите, които се появиха
Автор: Цоня Събчева 16:15 / 08.04.2024Коментари (0)1100
© Фокус
Да, ще бъде издигнат паметник на инж. Иван Иванов, независимо от тези турбуленции, които се появиха в последно време, тъй като аз ги отдавам на повече емоция, но когато се влезе в разумен и спокоен разговор, лека-полека се изясняват нещата. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" с водещ Цоня Събчева общинският съветник в СОС проф. Вили Лилков.

"И аз бих искал, и много благодаря, че ми давате възможност да говоря, да подредим нещата по отношение на паметника, тъй като хората в последните дни основно насочиха вниманието си към скандала. А всъщност пропускат много-много съществени моменти от целия процес, който започна през 2011 г. по изграждане на паметника", каза още той. 

"Нека хората, извън този скандал да научат интересни неща и за Иван Иванов и за историята на родния град. По негово време се създава т.нар. “Голяма София". Тоест, той обръща внимание не само на центъра, а той приобщава “Надежда", приобщава “Горна баня", “Слатина", “Подуяне" към рамките на големия град. И тогава, по негово време се пуска първата тролейбусна линия от София до Банкя, тоест, той приобщава и малките населени места. По негово време се приема т.нар. “План Мусман" - някои от решенията на този план са реализирани. За съжаление, той остава нереализиран през годините. Има нещо много важно, което убягва на софиянци. По негово време, той води серия от съдебни дела, за т.нар. “Концесия за електроснабдяването", която се държи от едно белгийско дружество, която е супер неизгодна за софиянци. И той настоятелно успява да осъди концесионера и София придобива своята концесия и знаете ли какво се случва? Случва се така, че електричеството поевтинява за софиянци и се случва нещо много важно. По същото време Германия завладява Белгия и би трябвало по силата на тази окупация, тази концесия да стане германска. Той предотвратява концесията да премине в германски ръце и в последствие да премине и в съветски ръце и да се наложи да я откупуваме след войната, та да си плащаме и за второто освобождение. Така че на него дължим не само водата, но дължим и електрическата концесия, която той си я връща на софиянци", коментира още Вили Лилков.

"По отношение на паметника да кажа следното: 2011 г. аз внесох доклад в Общинския съвет за изграждането на паметника. Единодушни, когато Общинският съвет беше доминиран от ГЕРБ, те имаха абсолютно мнозинство, единодушни, без нито един против се прие да се изгради този паметник. Определи се мястото, там където до стадион “Васил Левски", на бившето игрище “Юнак" е бликнала водата от Рилския водопровод, и се проведоха 4 неуспешни конкурса. И на петия конкурс, мисля, че през 2021 г. беше спечелен, както казахте от скулптора Борис Борисов. Между другото, той е автор на много хубави паметници на Алеко на бул. “Витоша", на генерал Вазов в Пловдив, на Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово и т.н. Паметникът вече е почти готов и аз внесох доклад в Общинския съвет за поставяне на паметника. Единодушно това решение мина в Комисията по култура, в Комисията по архитектура имаше само един “въздържал се". И изведнъж се случи тази среща, за която вие разказвате, на която г-н Борисов изкомандва неговите общински съветници да не подкрепят това предложение. Това е накратко историята. Сега, дали те ще се съобразят с неговото вето, така да се каже, вероятно да. Но не е хубаво въпросите на общината и на Общинския съвет да се решават вън от Общинския съвет", категоричен бе той.

"Знаете ли какво лошо впечатление прави това на софиянци, когато видят, че един лидер се появява и нарежда на общинските съветници как да гласуват. Това поражда подозрение за поведението изцяло на ГЕРБ в Общинския съвет. Защото възниква веднага въпросът - кой управлява този съвет, политиците извън Общинския съвет или самите общински съветници? Така че аз тук задавам този въпрос и го отправям всъщност и към съвестта на общинските съветници от ГЕРБ. Това е. Сега кой иска да внуши антисемитизъм и да обвини в нацизъм Иван Иванов, естествено, това е организацията на евреите “Шалом", която вади доказателства, негови изказвания по времето на неговото управление и това, че той е ходил на рождения ден на Хитлер. Като официално лице са го поканили, България е съюзник на Германия по това време. И, че по негово време са именувани булеварди на името на Виктор Емануил, на Мусолини и на Хитлер. Но нека не забравяме, че това е станало веднага след връщането на Южна Добруджа на България и тогава цяла България е била в еуфория и не е била дори започнала и Втората световна война. Но това са вече... влизаме в един исторически спор и аз мога да отговарям едно по едно на всички обвинения, които се отправят в момента срещу Иван Иванов", допълни Вили Лилков.


Още по темата: общо новини по темата: 412
09.05.2024 »
07.05.2024 »
07.05.2024 »
07.05.2024 »
06.05.2024 »
03.05.2024 »
предишна страница [ 1/69 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Лоша инфраструктура в София
Реформи в БДЖ
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията