ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Протест в "Овча купел" срещу застрояването
Автор: Екип Sofia24.bg 22:29 / 24.07.2023Коментари (0)350
© Facebook
Жители на кв. "Овча купел" в столицата протестираха срещу застрояването. Своето недоволство демонстрираха десетки хора, които затвориха бул. "Президент Линкълн".  Възраженията на живеещите в района са срещу строителството на блок и изсичането на дърветата в имота, в който трябва да бъде построена новата сграда.

Ето какво написа във Facebook един от живеещите в квартала: 

"Преди една година и половина организирахме протест срещу застрояването на терена между двете детски градини в Овча Купел 2. Напомням, че проектът там предвиждаше издигане на 8 етажен блок, който фактически да засенчи завинаги част от двора на едната детска градина.

За момента този проект е замразен.

В момента граждани от 29ти блок протестират срещу започващия строеж на метри от блока им.

Да, и в двата случая става въпрос за частни терени - върнати земеделски площи и съответното желание на собствениците им да ги застроят.

И тук идва големият проблем- по-голямата част от междублоковите пространства в квартала са частни терени. И собственикът им може да ги загради и да ги прави каквото си иска във всеки един момент.

Затова трябва промяна на ПУПа (подробния Устройствен план) на Овча Купел 2 по подобие на този в Овча Купел 1, освобождаване на конфликтните междублокови пространства и замяна на въпросните имоти с общински такива.

Защото в противен случай, ще продължи да се действа парче по парче и накрая никой няма да е доволен- живущите в съседните блокове, защото се строи пред тях, инвеститорът, защото ще му се правят протести, общината, защото хората ще са недоволни от работата и.

Ясно е, че кварталът ще продължи да се развива, крайно време е, обаче, да видим и нещо различно от поредния нов строеж".

С недоволните граждани се срещна и кметът на район "Овча купел" Ангел Стефанов. В социалната мрежа той написа, че разбира и споделя притесненията на гражданите относно започващия строеж на нова жилищна сграда, особено в контекста на малкото паркоместа и недостига на места в детските градини. Кметът подчерта, че може да защити интересите им единствено в законовите рамки.

"Ето и хронологията на процеса, в който закона е стриктно спазен:

Действащият подробен устройствен план (ПУП) за имота е приет на 29.01.2009 г. от Столичен общински съвет – 10 години преди да стана районен кмет на Овча купел.

Обществено обсъждане на горния план е проведено на 16.02.2008 г. в 88 училище. Видно от протокола, за въпросния имот и квартал няма възражения по време на обсъждането.

В законоустановения срок след обсъждането са подадени 17 възражения срещу ПУП-а на Овча купел 2 като нито едно от тях не засяга въпросните имот и квартал.

Визата за проектиране на имота е издадена през 2017 година, повече от 2 години преди да стана районен кмет на Овча купел.

Съгласно плана и цялата документация, отстоянието на надземната част на бъдещата сграда от 29 блок в най-тясната си част е 22 метра, което е над изискуемия минимум.

Премахването на растителността в имота във връзка с предстоящия строеж е съгласувано от Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори към СОС след публично заседание, на което отново няма възражения и което е единодушно от общинските съветници в комисията на 07.02.2023 г. Това становище е задължително за изпълнение от района.

След тези процедури, изготвен от независима фирма доклад за съответствие и след проверка на инвестиционния проект спрямо нормативната уредба, главният архитект на район Овча купел е длъжен да издаде разрешение за строеж. Разрешението е издадено на 15.03.2023 г.

Като заключение призовавам гражданите да адресират възраженията си в правилния момент от процедурата и в точната посока.

На срещата имаше и много политически лица и опити за провокации, както и много граждани, с които водихме конструктивен разговор. Вярвам, че гласа на разума ще надделее", допълва Стефанов.



Още по темата: общо новини по темата: 4
20.07.2023 »
31.10.2021 »
21.10.2021 »
13.10.2021 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Лоша инфраструктура в София
Бюджет 2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията