ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
С 3,7 млн. лв. по-скъп топлопровод, заради застрояване в кв. Манастирски ливади
Автор: Екип Sofia24.bg 14:17 / 19.10.2021Коментари (0)212
© БГНЕС
С над 62% се оскъпи договорът за топлопровод, възложен от "Топлофикация София“ през 20016 г., заради масово застрояване в столичния квартал Манастирски ливади.  

Допълнителното споразумение, подписано между общинското дружество и строителната фирма "Монтажи Ко“ в началото на този месец е на стойност 3,7 млн. лв. при първоначална сума на контракта от 2,250 млн. лв. без ДДС. Така общата му стойност вече възлиза на 5 946 829 лв. без ДДС. Способът за възлагане на новите дейности е чрез сключване на допълнително споразумение с аргумент – наличие на авторски права.   

Изменението е по договор за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация (инженеринг) на два обекта: топлопровод с дължина 1200 м, Du 300, по ул. "Костенски водопад", ж.к. "Гоце Делчев“ и продължението му след бул. "Тодор Каблешков" към кв.“Манастирски ливади“; разширение на помпена станция "Бъкстон" и връзки със съществуващи топлопроводи.

"В процеса на отчуждителни процедури, поради масово строителство в кв. "Манастирски ливади - изток“, се е увеличила нуждата от топлозахранване на новите обекти. Към момента в квартала е изградена мрежа за газифициране и много от новоизградените обекти вече се отопляват, ползвайки природен газ. В този смисъл, натоварването на наличната мрежа за осигуряването на услугата ще се промени и ще бъде по-голямо, отколкото при първоначалните предвиждания във вече представения проект в Техническа фаза, въпреки заложените резерви за възможни бъдещи включвания към главното стебло, което трябва да премине през квартала“, се сочи в мотивите за изменение на договора, предава actualno.com.

Според "Топлофикация София“, е по-целесъобразно реализацията на проекта да бъде допълнена с повишаване на част от параметрите на оборудването, както и с повишаване на безопасността и дълготрайността чрез автоматизиране на част от оборудването.

"Реализацията на новите предложения ще гарантира интереса на инвеститорите, като ще се запази и резерв за бъдещо включване на клиенти, без това да налага по-големи отколкото биха се наложили промени на изграденото съоръжение. Промяната на параметрите ще наложи необходимо допълнително препроектиране, тъй като внесения от изпълнителя Технически проект е с такива параметри, които не третират възможни подобрения без това да се отрази на проекта в негативен план, по отношение освен на финансиране - и на дълготрайност при експлоатация. За осигуряване на по-добро резервиране при топлофициране на достатъчен брой клиенти следва да се извърши проектиране на допълнителна байпасна връзка, която да бъде възможна за надграждане на мрежата в квартала. По този начин ще има информация чрез изчисленията и габаритите на предложеното трасе, по какъв начин то може да бъде развито при още по-интензивно застрояване.

Повишаването на параметрите на системата ще доведе до увеличаване на стойността на договора, но и ще елиминира въвеждането в експлоатация на оборудване, което ще може да работи кратък период от време и ако бъде заменено, неговото повторно ползване ще бъде нерентабилно поради намалената възможност да бъде вложено своевременно на друго място“, се сочи в допълнение. Според информацията отчуждителните процедури, които са спирали изпълнението на проекта досега, са успешно проведени.

След реконструкцията на южното платно на бул. "Тодор Каблешков“ предстои развитие на уличната мрежа и инфраструктура в кв. "Манастирски ливади - изток“. От ОП "Софпроект“ предоставили работни чертежи за разположението на комуникациите в предстоящия за изграждане участък от южното платно на бул. "Тодор Каблешков“ до ул. Шарл Шампо“. Предвидено е занапред договорът да се изпълнява на три етапа поради повишен интерес и нови инвестиционни намерения на частни инвеститори и на Столична община. Всеки от етапите ще бъде независим и с отделни документи за откриване на строителна площадка. При първоначалния договор е било предвидено строително-монтажните работи в един участък да може да стартират преди останалите, но срокът за изпълнение започва да тече за всички участъци. "Същото сега е невъзможно поради изпълнението на отделни проекти на същата територия“, е уточнено в текста на допълнителното споразумение.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Зоологическа градина в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лоша инфраструктура в София
Изграждане на Национална детска болница в София
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията