ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
СОС прие промени в Програмата за подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми
Автор: Екип Sofia24.bg 14:10 / 23.06.2022Коментари (0)353
Днес в Столична община се състоя благотворителна изложба на снимки на бебета, родени чрез инвитро. По инициатива на фондация "Мечта за дете" тези фотоси ще бъдат събрани в календар за 2023 година. Тридесет бебета - 12 момичета и 18 момчета, са родени до момента в София, благодарение на Програмата за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от инвитро процедури с донорски яйцеклетки, съобщиха от Столичната община.

Още шест двойки в момента са в очакване на станат родители с помощта на общинската програма. Тя бе създадена през 2015 година по предложение на кмета Йорданка Фандъкова, съвместно с фондация "Майки за донорство“ и "Искам бебе“. Оттогава всяка година Столичната община отпуска по 70 000 лв. от своя бюджет за нейното изпълнение.

В същото време, Столичният общински съвет (СОС) на заседание прие промени в програмата на Столичната община за подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми. Съгласно Правилата за работа на програмата, кандидатите за финансиране (семейство или двойка) трябва да отговарят на изисквания, едно от които е жената да е на възраст не по-голяма от навършени 50 години към датата на подаване на заявлението.

Сред специалистите все повече се налага мнението, че след 43-45 години инвитро процедурите са изключително слабо ефективни и рисковете стават много по-големи спрямо ползата, която може да се извлече, се посочва в доклада, сред чиито вносители са общинските съветници, Антон Койчев, Дончо Барбалов, Малина Едрева, Милка Христова. Фертилната способност на жените намалява с напредване на възрастта.

Проявяват се и съпътстващи заболявания. които възпрепятстват нормалното протичане на бременността. Увеличават се рисковете от развитие на патологична бременност, която довежда до преждевременно раждане и труден адаптационен период на новороденото. С оглед на това вносителите предлагат изменение на програмата, като се намали възрастта на жената до навършени 45 години към датата на подаване на заявлението.

Програмата на Столичната община е създадена да финансира само един опит на едно и също семейство или двойка, като максималната стойност на финансирането не може да надхвърля сумата от 3060 лева. Успеваемостта на инвитро оплождането с донорска яйцеклетка зависи от различни фактори. Основните параметри, които влияят, са възрастта на жената в двойката и причината за безплодие.

В годините на реализация на общинската програма се установи, че една процедура не е достатъчна, така че повтарянето ѝ се налага често, се посочва в доклада. Затова вносителите предлагат програмата да финансира и втори опит на едно и също семейство или двойка.

Увеличението на средствата, с които общината ще подпомага кандидатите да станат родители, е в резултат на повишаването на цените на дейностите по асистирана репродукция. До края на април тази сума беше 2560 лв., а през май СОС я увеличи на 3060 лева, с уговорката за ново повишаване след подробен анализ от страна на програмния съвет, общински съветници и експерти по акушерство и гинекология, се посочва в доклада. Максималната сума, на която всяка двойка ще има право, вече е 3620 лева.

Ще се финансират и други медицински процедури, сред които дейности по асистирана репродукция, свързани с инвитро процедурата с донорска яйцеклетка на одобрените кандидати като ехографски прегледи (до максимум 6 бр.) на стойност по 30 лева всеки; хормонални изследвания (до максимум 10 хормона) на стойност по 18 лева всеки; класическо инвитро оплождане на стойност 1300 лв.; оплождане чрез ICSI на стойност 1600 лева;  вътрематочен трансфер на ембриони на стойност 340 лева; криоконсервация на ембриони на стойност 200 лева.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията