ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Сериозен спад при сделките с недвижими имоти в София
Автор: Екип на Sofia24.bg 08:00 / 20.12.2022Коментари (0)378
©
София държи първото място по редица показатели на имотния пазар. Тук са най-големият бум на ново строителство, най-високите цени на квадратен метър, но и най-големият спад в сделките с недвижими имоти. Специалистите от софийския сайт за имоти Реалистимо обобщават и причините за това явление.

15% по-малко имотни сделки в София

Само през третото тримесечие на 2022 г. сделките с недвижими имоти в София са намалели с цели 15%. Това показва статистиката на Агенцията по вписванията. За сравнение, в национален мащаб Имотният регистър показва спад с много по-малките 7%.

Явлението не е неочаквано. Още през пролетта и в началото на лятото на тази година се забелязва намаляване на ръста при броя сделки. Все пак е интересно да се проследи какви са конкретните причини за реализирания в София осезаем спад.

Високи цени на имотите

Цените нарастват с изключително бързи темпове – покачването в София е почти 25% на годишна база. В цялата страна цените на имотите през последната година растат. В столицата обаче повишението в относителна и абсолютна стойност е най-голямо. Това води до същите негативни ефекти, които се наблюдават в останалите градове, но много по-силно изразени.

На първо място, изключително бързо отпадат най-слабо платежоспособните клиенти. Покупката на имот в София до съвсем скоро беше относително поносима инвестиция, най-вече благодарение на изгодните условия и лесния достъп до ипотечни и жилищни кредити от банките. Високите нива на инфлация обаче водят до спад в реалните доходи на хората, а цените в столицата достигат до средно 1450-1500 евро за квадратен метър при около 1200 евро за квадрат в края на миналата година.

Получава се една пропаст, която засяга вече и средния сегмент. Именно от тук идва и голяма част от спада в сделките – от тези потенциални купувачи, които разчитат на заплатите си, за да изплащат ипотечния кредит към банките, но вече не са сигурни дали ще успяват да се справят. Намесва се като фактор и несигурността по отношение на промените в условията на банките, които се очакват и в България, подобно на останалата част от Европа.

Страхът от инфлация забавя сделките с нови жилища

Инфлацията и бързите промени в цените на суровините и материалите кара инвеститорите да бъдат внимателни в продажбите “на зелено" на нови жилища. Практически невъзможно е към комента да се предвиди стойността на една сграда от гледна точка на инвеститорите. Тъй като в София и новото строителство е с най-голям обем, тук са и най-осезаеми проблемите и колебанията на инвеститорите. Много от тях се въздържат да продават преди завършване на сградата, а и след това преценяват много внимателно дали да не изчакат по-добър момент за реинвестиция на печалбата. Като нов тренд обаче се отличава интересът към къщи в София и региона.

Същите съображения – че е възможно получената сума да бъде “изядена" от инфлацията – имат и продавачите на жилища старо строителство. Това е основната причина за множеството оттеглени оферти, както и за факта, че преговорите и отстъпките от цената дори на апартаменти в лошо състояние вече са все по-рядка практика в София.

Към момента има над 800 хиляди собственици на недвижими имоти в София. За последните 22 години са построени над 360 хиляди сгради в града, като в това число са жилища (къщи и жилищни сгради с апартаменти), гаражи, второстепенни постройки, навеси, търговски обекти, производствени обекти, складове, селскостопански и други сгради.

В портала за имоти Реалистимо, частни лица публикуват безплатно обяви за продажба и наем на недвижим имот в София, а агенции и професионални брокери публикуват портфолиото си с имоти. Допълнително в портала са поместени и търгове за имоти в града.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Застреляха Алексей Петров
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията