ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Симеон Ставрев: Ръководството на Центъра за градска мобилност трябва да бъде сменено
Автор: Екип Sofia24.bg 16:24 / 25.10.2023Коментари (0)569
©
Интервю на Радио "Фокус" със Симеон Ставрев, кандидат за общински съветник в СОС, издигнат от местна коалиция  

Здравейте, слушатели и зрители на Радио "Фокус“ и на Информационна агенция "Фокус“. Това е платената ни платформа, която представя кандидати за местните избори в България, които ще се проведат на 29 октомври. При нас вече е Симеон Ставрев, който е кандидат за общински съветник в София от Обединението за София, което включва "Продължаваме промяната“ - "Демократична България“, "Спаси София“ и други организации. Добър ден. 

Здравейте. 

Здравейте. Ще говорим по няколко теми с вас. Първата тема, която ще засегнем, е Центърът за градска мобилност (ЦГМ). Какви идеи, какви проблеми сте открили и какви предложения имате за решаване на проблемите? 

ЦГМ може би е "любимото“ дружество на софиянци. Те го свързват с това, че им вдигат колите или че ми искат пари за паркиране в "Синя“ и "Зелена зона“. Основните проблеми с ЦГМ всъщност са два. Първо, ЦГМ са тези, които продават билети и карти за градския транспорт, и те управляват една нова тикет система за 100 милиона лева. От друга страна, ЦГМ се занимава и със "Синята“ и "Зелената зона“ в града, но практически в тази "Синя“ и "Зелена зона“ вече няма свободни места за паркиране. Реално, ако вие плащате почасово паркиране, вашите пари не отиват за това да се строят нови паркинги, а отиват, за да се субсидира градския транспорт. От друга страна пък, в градския транспорт похарчихме наистина едни 100 милиона лева за тази нова тикет система, която е една доста висока сума, и хората практически не са сигурни какво се случва с отчетността на това дружество. Най-грубо казано, консорциумът, който изгради тази тикет система за продаване на билети, е със собственик, според нас, едно поставено лице – един гръцки граждани от един малък град до Солун. Ние миналата година се опитахме да разберем кой е този човек, намерихме го в социалните мрежи. Казвахме: вижте, този господин със сигурност не е човек, който знае как се прави бизнес за 100 милиона лева. Да дойде тук, да заповяда, да обясни как го е направил. И подозренията срещу това дружество са доста сериозни. Миналия месец успяхме да спрем една обществена поръчка, тяхна, за 6 милиона лева, която беше доста странна, защото в обществената поръчка бяха разписани неща, които можеха да бъдат направени за 100 000 лева, за 1 милион или за 2 милиона, но не и за 6 милиона. Така че с ЦГМ проблемите са доста сериозни и като цяло дружеството трябва да бъде управлявано по доста по-различен начин. За мен лично и ръководство трябва да бъде сменено, защото аз практически се явявам собственик на това дружеството общински съветник, като ваш представител, като наши избиратели, и в крайна сметка те не казват какво се случва вътре, не ни дават никаква информация. И така. 

Проблемите са много, но един от тях е и ключът към детските градини и липсата на места. Имате ли някакво решение на този така наболял проблем? 

Да. Моето дете също не е прието в детска градина, всъщност е в ясла втора поредна година. Много добре знам какъв е проблемът. Проблемът е в това, че няма сгради. Аз не мога да разбера до ден днешен как толкова мандата и толкова обещания на управляващите не се случиха тези детски градини. Истината е, че трябва да се построят още няколко десетки сгради и този проблем ще бъде буквално решен. Това е решението. Допълнително, намирането на персонал, разбира се, е трудно, защото за яслите е по-специфично, понеже там има по-големи изисквания за хората, които гледат децата, но в крайна сметка и това е решим проблем. Сгради и персонал. Пари наистина има, но в момента хората си дават основно парите – по 800-1000 лева, за частни детски градини, просто защото няма къде да запишат децата. То е разбираемо това нещо. 

В какъв диапазон може да се случи това? 

До 2-3 години най-грубо. Има проекти, които вече са започнали. Горе-долу строителството е за две години, след като бъде избран изпълнител, т.е. мине се през обществената поръчка. Така че ако до една година се обяви обществена поръчка от влизане в мандата, в последствие две години строителство – в рамките на две-три години този проблем би трябвало изцяло да бъде решен. 

Така. Друг казус, който трябва да обсъдим с вас, е управлението на "Топлофикация“, това вечно задлъжняло предприятие. Какви решения имате там като срок и време за реакция? 

Решението е много просто. Това се знае много отдавна. До хората обаче не стига тази информация. В "Топлофикация София“ има четири отоплителни централи, които изгарят газ и ни затоплят топлата вода и парното. Това е чисто технологично. Това би трябвало да са ТЕЦ-ове, а ТЕЦ-ът основното нещо, което прави, е да произвежда ток. Проблемът обаче е, че в София, освен че две от централите – те не са ТЕЦ-ове, те са само отоплителни централи, те само изгарят газ и не правят никакъв ток, а другите две отоплителни централи, които са ТЕЦ-ове, произвеждат ток много малко. Истината е, че трябва да се инвестират пари в "Топлофикация София“ за нови когенерационни мощности, които да произвеждат много повече ток, този ток да се продава на пазара и съответно да се намалят както дълговете на дружеството, така и сметките на хората, защото като продаваш тока, с тези пари може да субсидираш по-ниска цена за абонатите. 

Много слушатели и зрители се оплакват от неточното отчитане на техните топломери или не съвсем коректното, или не обективното. Ще има ли идеи за подобрение на тази система? 

Това вече зависи от ръководството на "Топлофикация“, което аз смея да твърдя, не се справя добре. Тази година предложиха бизнес план, в който заложиха 145 милиона лева загуба. Представете си изпълнителен директор на дружество, което има 2 милиарда активи, може би вече и почти 2 милиарда пасиви, което е почти в технически фалит, идва и казва: "Аз сега ви предлагам още 145 милиона лева да задлъжнеем“. Не е адекватно това нещо. Всъщност ръководство на това дружество трябва да бъде сменено и бордът му, за да започнат хората да имат някакво минимална доверие на това общинско предприятие. Впоследствие да се изчистят сметките, за да се знае какво точно има в тях, защото повечето хора нямат никаква идея защо плащат 100, 200 или 300 лева и за какво точно ги плащат. 

Какви са ви идеите за подобрение работата на Столичния инспекторат – също много важна тема? 

Столичният инспекторат е една изключително важна институция, която в момента не си върши адекватно работата, или поне не върши това, което би трябвало да върши. Те са тези, които трябва да гледат дали има паркирани коли в зелени площи, трябва да обикалят постоянно по районите, да проверят този тротоар има ли пропаднала шахта в него или не, дали има дупка на плътното платно и впоследствие тази информация да я обобщават и да я подават натам, където трябва някой да реагира и да оправи този проблем. Те не го правят в момента. Шеф на Столичния инспекторат стана шефът на Столичната полиция, който се занимаваше… да не казвам какво направиха по протестите 2020 г. на площада. Но практически това е един човек, който според мен не прави нищо в Столичния инспекторат. Отделно има инспектори, които са разпределени по районите, но те не зависят от районния кмет, те са, каквото им се каже от централата на Столичния инспекторат. Нашата основна задача е да децентрализираме Инспектората така, че инспекторите по райони да бъдат подчинени на районните кметове и съответно вместо районните кметове сами да обикалят, както примерно прави нашият районен кмет в "Слатина“ – по всичките улици сам, да задължава тези инспектори да вършат работа на терен, да обикалят по цял ден, да записват какво не е наред и съответно следващият отговорен по веригата да го оправя. 

Това всъщност е свързано и с активността на гражданите, самите те имат възможност да подават сигнали. Имате идея за платформа, която да улесни тази комуникация между гражданите и общината. Каква е тя? 

Да. Вчера на едно събитие с Васил Терзиев представихме нашата концепция за приложение за София. Идеята е аз и вие, всеки един от нас да има на телефона си приложението на София. С това приложение с две натискания на екрана вие ще може да си купите карта за градския транспорт, да си платите почасовото паркиране, да си купите годишен стикер за паркиране, да видите къде има аварии, защото в момента, за да проверите за аварии, трябва да отиде при всяко различно дружество, а това приложение може да ви изпрати просто съобщение, нотификация, че ви спират водата, защото еди-какво си. Надяваме се в бъдеще водата да спира много по-малко, но като цяло искаме да имаме едно приложение на София, с което хората да се чувстват много по-близо до общината, а не като някакви странични наблюдатели и общината да им бъде мащеха. Планираме в приложението още доста други неща, като обсъждане на бюджета, хората да могат да гласуват, да кажат "Ние сега искаме тук да се построи този булевард и да се направи този тротоар“ и когато значителен брой хора гласуват за това нещо, съответно районният кмет или големият кмет да го вземе предвид и да го приоритизира.  

Добре. Благодаря на Симеон Ставрев, който беше тук при нас, в нашата платена платформа, която е част от кампанията за кандидатите за местни избори. Той е кандидат за общински съветник от "Продължаваме промяната“ - "Демократична България“ и "Спаси София“. 

Цялото интервю може да видите в прикаченото видео! 



Още по темата: общо новини по темата: 845
08.05.2024 »
26.04.2024 »
05.04.2024 »
29.03.2024 »
21.03.2024 »
06.02.2024 »
предишна страница [ 1/141 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Скандал за реорганизацията на движението в центъра на София
Академичната общност излиза на протест
Евроизбори 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията