ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Скандалът "Пирогов": Прокуратурата отказа да образува дело срещу директора, липсват данни за престъпление
Автор: Петя Кузева 13:58 / 24.04.2024Коментари (0)921
© Фокус
Прокуратурата отказа да образува дело срещу директора на "Пирогов" заради липса на данни за престъпление.

Във връзка с постъпило в Министерството на здравеопазването от Прокуратурата Постановление за отказ за образуване на наказателно производство, ви информираме, че:

"Постановлението за отказ от образуване на наказателно производство по отношение на изпълнителния директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" е на база извършена проверка на констатациите, съдържащи се в доклад на Звено "Вътрешен одит" в Министерството на здравеопазването и доклад от проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция. Мотивът за отказа е липсата на данни за престъпление", пишат в свое съобщение до медиите от здравното ведомство.

Тази сутрин в медиите се появи информация, че прокуратурата се е отказала от образуването на досъдебно производство по случая "Даная". Производството конкретно по казуса "Даная" не е прекратено, уточни за "Фокус" говорителят на прокуратурата Христо Кръстев.

Хронологията на събитията

През ноември миналата година скандалът между ръководството на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" и министъра на здравеопазването в кабинета "Денков-Габриел" проф. Христо Хинков се разрази със страшна сила. Същият обяви, че "Пирогов" е с над 30 милиона лева загуба, последва лично обяснение на изпълнителния директор д-р Валентин Димитров и протест на медици от болницата в подкрепа на ръководителя. Проф. Хинков уволни д-р Димитров, но съдът спря процедурата по освобождаването му.

Припомняме, че проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" приключили в края на февруари тази година, като не бяха открити данни за престъпление и корупционни практики, а само административни нарушения. Същата беше поискана от тогавашния министър проф. Христо Хинков.

През ноември миналата година Хинков твърдеше, че одитен доклад е констатирал финансови злоупотреби, нарушения в болницата и престъпления. От своя страна в сигнал до парламента изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Валентин Димитров заподозря бивши служители на "Пирогов", преместили се на работа при проф. Хинков в Министерството на здравеопазването, които оказват сериозен натиск.

Във въпросния сигнал до председателя на Комисията по здравеопазване в 49-ото Народно събрание проф. Костадин Ангелов, д-р Валентин Димитров посочи и конкретни лица, респективно съветник на министъра, началник на кабинет и директор на дирекция. Последните двама са били административен и икономически директор в "Пирогов", освободени от предишното ръководство заради съмнения за нарушения на Закона за обществените поръчки.

Проф. Костадин Ангелов пък заподозря политически апетити към УМБАЛСМ "Пирогов". Той припомни, че е имало редица случаи, в които твърдения от вътрешни одити на здравното министерство, не се доказват впоследвстие от външни одитори.  

На 11 април служебният министър на здравеопазването Галя Кондева отмени заповедта за уволнение на директора на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" д-р Валентин Димитров. Мотивът: проверките на отговорните институции не са установили злоупотреби и корупционни практики, които да налагат смяна на ръководството на спешната болница. Потвърдено е единствено, че при възлагането на обществени поръчки в лечебното заведение са допуснати административни нарушения.

Днес Прокуратурата постанови за отказ за образуване на наказателно производство.


Още по темата: общо новини по темата: 33
24.04.2024 »
21.02.2024 »
19.12.2023 »
11.12.2023 »
10.12.2023 »
10.12.2023 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Гергьовден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Европейски избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията