ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Столична община отново подкрепя резидентска програма за танц
Автор: Екип Sofia24.bg 17:27 / 29.03.2023Коментари (0)191
©
"И през 2023 г. Резидентската програма на Derida Dance Center се провежда с финансовата подкрепа на Столичната община. Артистичните резиденции ще срещнат млади български артисти с професионалисти от чужбина, които пристигат, за да споделят опита си, да ги запознаят с новите тенденции в хореографията. Професионалното развитие и надграждане на умения на родните творци е фокусът на тазгодишното издание на програмата." – каза заместник-кметът на София Мирослав Боршош по повод стартиращото 13-о издание на Резидентската програма на "Дерида Денс Център" в Календара на културните събития на София, информират от Общината.

Сред артистите, които тази година ще гостуват в програмата, са Пабло Жиролами (Швейцария/Италия), Розер Тутусаус и Том Уекслър от Испания, Мария Нурмела и Виле Ойнонен от Финландия, Ор Марин от Израел, Владислав Детюченко от Украйна.

Млади български творци ще работят под менторството на Живко Желязков, а през юли работно ателие ще води Атанас Маев. Фокусът му ще е върху професионално развитие на млади български артисти чрез идентифициране на потенциални контакти и партньорства с професионални мрежи и колеги в България, Европа и света, както и условия и срокове за участие във фестивали, конкурси и резиденции в чужбина.

На 29 и 31 март Пабло Жиролами представя пред софийската публика работен процес на най-новите си две танцови представления – Migration и RER.

На 29 март от 19.00 ч. на Сцена "Дерида" ''Миграция'' препраща към онова чудотворно пътуване, което е миграцията на животните и има своите корени в практиката на Пабло Жиролами и в загряването на компанията "Ивона“. Групата танцьори се ръководи чрез поредица от "задачи“ да се движи в пространството, да мигрира не само с цел да пътува до по-плодородна земя, но и да укрепи връзките в общността, в която живее.

"Миграция" се основава на концепциите "Следвайте лидера - Водете последовател"/"Вземете - дайте вдъхновение". Танцьорите са оборудвани с слушалки и получават инструкции от хореографа, който разговаря с тях чрез частен аудио канал и ги води до спонтанна хореографска композиция, базирана на кодирана система, центрирана върху просто ходене при свързване на кратки хореографски фрази и последователност от предложения, насочени към създаване на връзки, контрасти и синхроничности. Упражнението става представление, пътуването започва и общността се заздравява.

На 30 март от 10.00 ч. до 14.00 ч. на Сцена "Дерида" ще се проведе безплатно работно ателие за професионални танцови изпълнители с Пабло Жиролами.

На 31 март от 19.00 ч. Жиролами ще представи RER – най-новото представление на компанията му "Ивона". 

"Дантела от екзоскелети ни държи заедно, всяко движение на ръка я съдържа, всеки поглед я прикрива. Но колко сила има в това мъничко пространство, колко сила има в компактната структура на хиляди очи. В потните тела, за момент си спомням моята природа; аз съм птица и вълк; аз съм стоножка и изумруд, и солена вода, и елен и неподвижна памет и мечта; а моите пръсти ще се превърнат в клони, а след това в листа, и в лозя, и в грозде, и във вино, изпито от смеещия се млад мъж.

Те не търсят най-бързия начин, те се разпростират, за да опознаят всяко кътче на пространството и едва когато разберат и асимилират всичко, избират начина. Трябва да останете в лабиринта, целта не винаги е да се излезе от него. Не ме карайте да избирам между стръмния и непроницаем път и широкия и слънчев, позволете ми да се мина през безкрайни стълби, знаейки, че ако съм physarum polycephalum, то няма да има нужда да копая гробове.

Когато някой палеонтолог намери нашата органична статуя, той ще каже: Те не обичаха достатъчно."

13-ото издание на Резидентската програма на Derida Dance Center е част от Календара на културните събития на София и се провежда с финансовата подкрепа на Столичната община.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Неправилно паркиране в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията