ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Столичният инспекторат взе участие в Конференция за дефибрилатори на публични места в Столична община
Автор: Екип Sofia24.bg 17:15 / 12.04.2022Коментари (0)314
© Столичен инспекторат
В зала 5 на Столичния общински съвет се проведе конференция по проект "Разработване на Пътна карта за внедряване на програма за ранна дефибрилация на територията на Столична община“, реализиран с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2021 и изпълнявана от Фондация "Първите три минути“, съобщиха от Столичния инспекторат.

В събитието се включиха представители на Столична общинска администрация, Столичен общински съвет, Програма Европа на СО, Дирекция Аварийна помощ и превенция, Столичен инспекторат, ЦСМП - София, БЧК – София, Столична дирекция ПБЗН, СДВР, Районен център 112, Медицински университет - София, авторитетни медицински специалисти и журналисти.

Водещ на конференцията беше проф. д-р Иво Петров, заместник-председател на Столичен общински съвет и национален консултант по кардиология и инвазивна кардиология. Директорът на Столичен инспекторат Ивайло Иванов с представители на службата, която е една от първите с обучен персонал, взе участие в конференцията.

Основна цел на срещата бе обсъждането на предварителна рамка на Пътна карта чрез обобщение на опита в изпълнението на програми за автоматична дефибрилация (ПАД) в Европа и света и представяне на пилотни проекти, стартирали и вече реализирани в България. Под 20% от българите оказват първа помощ преди пристигането на медицински екип, на първо място в тази статистика са скандинавските държави. Това съобщи д-р Милен Бонев, завеждащ отделението по кардиология и реанимация на "Аджибадем Сити клиник“.

Бяха представени осъществените пилотни проекти за поставяне на първия АВД с обществен достъп във Физическия факултет на СУ "Св. Кл. Охридски“, обучение на служители и поставяне на АВД в сградата на Столичен инспекторат, поставяне на АВД на четири ключови метростанции, ПАД в гр. Пловдив, ПАД в корпоративния сектор и др.

Бяха дискутирани   ролите и мястото на отделните институции, организации, специалисти и граждани в успешното реализиране на ПАД в гр. София през следващите години. Д-р Милен Бонев каза, че в Европа 56 процента от оказаната първа помощ при сърдечен арест е от случайни свидетели. При 28 процента от случаите са използвани автоматизирани външни дефибрилатори. Общо 75 процента от европейските държави имат регистър за дефибрилатори със съответните мобилни приложения за тяхното локализиране, информира специалистът.

Той каза, че средно за Европа времето за извършване на първата дефибрилация от медицински екип е 11 минути, като след третата минута вероятността за оцеляване е много малка. В 29 държави се събират данни за внезапните сърдечни арести, като България не поддържа такава статистика, посочи Бонев. Проучвания показват, че използването на дефибрилатор при сърдечен арест покачва преживяемостта с 49 до 75 процента, съобщи той.

Бонев обясни, че подвижният дефибрилатор представлява автоматична система, която разпознава животозастрашаващи аритмии и е разработен за хора, които нямат медицинско образование.

Апаратът е компактен, лесен за употреба и е подходящ за поставяне на всякакви места. Той подава гласови команди, които инструктират ползвателя за стъпките, които трябва да предприеме, използвайки апарата, каза д-р Милен Бонев.

Проф. Иво Петров отбеляза, че програмата за ранна дефибрилация е една огромна отговорност и мисия на различни медицински специалисти. Той каза, че се работи по създаването на национален съвет по кардио-пулмонална ресуцитация, което представлява извършване на сърдечен масаж и изкуствена вентилация. Петров каза, че 60 процента от общата смъртност у нас е в резултат от сърдечно-съдови заболявания.

Марияна Манушева, председател на фондация “Първите три минути", посочи, че по проекта на Столичната община ще бъдат проучени успешните практики по дефибрилация в Европа и света и интегриране на отделните стъпки в рамките на дългосрочната стратегия за развитие на София до 2050 година. Първата крачка е онлайн и практическо обучение на служители на общинската администрация, като до момента в Столичния инспекторат са обучени общо 48 служители. Манушева призова в обученията да се включат и други институции в София.

Тя съобщи, че до момента в столицата има поставени около 400-500 подвижни дефибрилатори, предимно в корпоративния сектор. Като последваща стъпка в тази насока ще бъде и продължаване на обучението на служители от Столичен инспекторат, на чиято административна сграда на ул. "Париж“ 5 има вече монтиран дефибрилатор. По-добре да знаем как се работи с него, но да не се налага, отбеляза инж. Николай Неделков, началник на администрацията в службата.

Припомняме, че автоматични външни дефибрилатори бяха поставени на пет от най-големите метростанции в София.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Фестивал на светлините LUNAR
Столичен общински съвет 2024-2028г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията