ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Студенти от УНСС работят по идеи за разрешаване на сериозни общински проблеми
Автор: Екип Sofia24.bg 15:54 / 29.02.2024Коментари (0)935
© Столична община
Иван Василев – заместник-кмет на Столичната община по направление “Финанси и здравеопазване", и новият представител на Столичната община в Съвета на настоятелите в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), се срещнаха със студенти от различни специалности и курсове в университета, съобщиха от Столична община. В срещата се включиха ръководителят на катедра “Индустриален бизнес" – проф. Николай Щерев, и съветникът на кмета на София Борис Зайков.

Те обсъдиха със студентите на проф. Щерев четири дълго трупани общински проблема, с които всички ние се сблъскваме като граждани и с които администрацията на Васил Терзиев има амбицията да се справи. Иван Василев и Борис Зайков отправиха предизвикателство към студентите да се включат с идеи, анализи и структуриран план за разрешаването на четири сложни общински казуса. Сметосъбирането и оползотворяването на отпадъците, които са важна стъпка към преминаването към кръгова икономика, както и проблемите с “Витоша" и “Топлофикация", свързани с подобряване на начина на живот на софиянци.

“По всички тези теми нашият екип продължава да работи в Столичната община, но се обръщаме към вас с предизвикателството да предложите как да решим зададените от нас четири популярни проблема", обясни Василев.

Заместник-кметът на София даде насоки на студентите от първи, трети и четвърти курс, които участваха в дискусията, като ги насърчи да предлагат смело иновативни и непопулярни подходи, но и да се придържат към съществуващите данни и публично известната до момента информация по четирите важни за гражданите казуса.

Студентите ще работят в четири тематични групи и всеки ще използва наученото в направленията, в които се обучава – “Международни икономически отношения", “Финанси", “Счетоводство", “Бизнес икономика" и др. Партньорството между университета и общината ще даде възможност на администрацията да разгледа проблемите през погледа на младите хора, а на тях – да разберат повече за това как работи администрацията отвътре и заедно да обединим усилия в търсенето на решения по важните градски теми.

“Нашата визия е да направим София чист и зелен град, да направим Витоша атрактивно място за 4-сезонен туризъм, да превърнем “Топлофикация" в дружество с устойчиво управление, което може да предоставя добри услуги на достъпни цени. Захванали сме се да сложим ред в паркирането, да построим детските градини, необходими за децата, да създадем условия и възможности за развитие в града на младите хора като вас", разказа Иван Василев.

Заместник-кметът по финансите сподели със студентите приоритетите за развитието на София като конкурентно място за технологичен и иновативен бизнес, насърчаване на развитието на нови индустриални зони, технологични паркове и бизнес центрове, както и тясна подкрепа за иновативни и стартиращи компании.

Заместник-кметът разясни на студентите, че едни от важните условия за намиране на най-доброто решение за Витоша например, е планината да е леснодостъпна, да има достъп до туристически услуги, възможност за почивка, отдих и зимни спортове, но и да се запази биологичното разнообразие в природния парк. Отправните точки при разрешаване на проблемите в  “Топлофикация" са преструктуриране на дълга и оздравяване на Дружеството.

По всички теми студентите от УНСС ще имат възможност да задават въпроси, които възникват по време на съвместната им работата. Иван Василев и Борис Зайков ще бъдат във връзка с тях и ще проведат още срещи, преди финалното представяне на проектите, което ще е през юни в Столичната община. Авторите на най-добрите идеи ще имат възможност да проведат летните си стажове в администрацията на общината или в дружествата, чиито проблеми се опитват да решат.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Първа лига, сезон 2023/2024
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията