ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Съвместни операции за за противодействие на проявите на корупция
Автор: Екип на Sofia24.bg 08:48 / 10.03.2008Коментари (0)2159
©
На пресконференция вчера в заседателната зала на вътрешното министерство директорът на дирекция "Инспекторат"- МВР г-н Спасов и военно-апелативният прокурор бригаден генерал Крум Манов представиха подробности за проведени съвместни операции на "Инспекторат-МВР, отдел "Вътрешна сигурност"-НСП и Военно-апелативна прокуратура, при които за корупционно поведение са задържани служители  на МВР.
При първият случай на 6 март в дирекцията бил получен сигнал от гражданин,  че гранични полицаи от ГКПП- Кардам при РГС- Русе, системно изнудвали преминаващи граждани от държави извън ЕС и ги принуждавали да им плащат подкуп, каза г-н Спасов. Сигналът бил подаден на анонимната телефонна линия на дирекцията. Веднага били предприети оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия,  които довели до установяване и задържане на граничния полицай. Около 23 часа на 6 март, непосредствено след неправомерно получаване на парична облага бил задържан главен полицай Димитър Димитров, служител на ГКПП-Кардам. По ръководството на прокурор бил направен обиск на ГКПП-Кардам, където били открити евро банкнотите Образувано е следствено дело. С постановление на наблюдаващия прокурор, на главен полицай Димитров е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" за 72 часа. При втория случай е задържан главен полицай Александър Арангелов от Столичното Трето РПУ. На 5 март сигнал в дирекция "Инспекторат"-МВР, бил подаден от жена, която разказала, че полицаят изнудвал нея и сина й, за да прикрие или да прояви особено отношение към преписка. Подкупът, който поискал, бил в размер на 2000 лева. Постигната била уговорка парите да бъдат получени на части. След проведените незабавно оперативни действия бил установен служителя и на 7 март в момент на получаване на подкуп от 1000 лева бил задържан. Образувано е досъдебно производство, на полицая е наложена мярка за неотклонение"задържане под стража" за 72 часа. За допуснати тежки дисциплинарни нарушения по смисъла на ЗМВР и Етичния кодекс за поведение на държаните служители в МВР, в ход е процедура за образуване на дисциплинарно производство срещу двамата служители, допълни още г-н Спасов.
На 3 март вечерта, след излъчен материал в медиите, в който се вижда как служители от КАТ получават подкуп са били предприети незабавни оперативно-издирвателни действия. Служителите на реда били установени и задържани. Те са отстранени от работа, уточни г-н Спасов и допълни, че за да бъде образувано досъдебно производство срещу тях, гражданите, дали им парите, трябва да подадат жалби в полицията. Близо10 служители на МВР са задържани от началото на годината заради корупция, посочи още директорът на дирекция "Инспекторат"-МВР.
"Добрите резултати за противодействие на проявите на корупция  се дължат на доброто взаимодействие между институциите", уточни военно-апелативният прокурор Крум Манов. Той съобщи още, че преди около седмица началникът на сектор "Лицево-челюстна хирургия" във Военномедицинската академия бил заловен с подкуп от 50 лв., след направена операция.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Мигрантски натиск към България
Катастрофи в София
Стрелба в Москва
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията