ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Терзиев: Имам амбицията да направя така, че средата в града да стане по-безопасна
Автор: Екип Sofia24.bg 16:29 / 20.03.2024Коментари (0)1154
© Столична община
Кметът на София участва във форум, организиран от Института за пътна безопасност, със съдействието на Столичната община, предава Sofia24.bg. Ето какво заяви той по време на дискусия на тема: "Изграждане на единна система за управление и намаляване на риска от ПТП“: "Когато говорим за инфраструктурни решения и промени в закона, това не са просто параграфи, а става дума за децата ни, за човешкия живот и ако това не е отправната ни точка и не си вършим съвестно работата, всичко друго, което правим, няма смисъл. За мен пътната безопасност е едно от най-ключовите предизвикателства и имам амбицията да направя така, че средата в града да стане по-безопасна". 

В дискусията се включиха главният секретар на МВР Живко Коцев, Богдан Милчев –председател на УС на Института за пътна безопасност, Малина Крумова – директор на Държавна агенция за "Безопасност на движението по пътищата“, както и зам.-кметът на Столичната община с ресор транспорт Илиян Павлов.

По време на форума кметът Васил Терзиев посочи и част от предприетите мерки от страна на Столичната община за намаляване на пътно-транспортните произшествия.

"Започнахме със сигурността около училищата и детските градини. В момента събираме информация от районните кметове за това къде има нужда от промени в инфраструктурата. Осветлението е ключова тема за нас. Не само да има пешеходни пътеки, но и да бъдат осветени, добре маркирани, да има добра видимост", каза столичният кмет.

По негово нареждане Центърът за градска мобилност работи активно по разчистването на автомобили в зоните на кръстовищата особено през почивните дни, с което да се подобри видимостта. Промените, свързани с регулиране на движението, целят да направят по-сигурни престрояванията и пресичанията. Кметът даде пример с движението около Мол Парадайс и кръстовището на "Околовръстния път". Работи се по проектиране на пасарелка при Казичане и идентифициране на други места на "Околовръстното шосе", на които трябва да има пасарелки.  

Екипът на кмета Терзиев работи и върху подобряването на движението по ключови булеварди, където има задръствания или предпоставки за катастрофи като това на “Черни връх" и “Филип Кутев" или отделянето на трамвайното трасе от това на автомобилите по ремонтираната част на бул. “Цар Борис III".

Кметът Терзиев открои като много важен за сигурността в града контрола на скоростта на улици и булеварди с многолентово движение. Само пред декември таблата на Столичната община за измерване на скоростта са засекли близо 300 нарушители, движещи се с над 125 км/ч., и то само по бул. "България". Нарушителите, които са засечени, са около 8 000 на месец, а рекордът е над 200 км/ч. Други примери за такива места са "Околовръстният път", бул. "Сливница“, бул. "Черни връх“, ул. "Цар Борис III“ в частта към кв. "Княжево“, бул. "Цариградско шосе“. 

Столичната община ще подпомогне усилията на Пътна полиция да постави стационарни камери на критичните места по тези трасета и ще проектира и подготви поставянето на камерите, а СДВР ще осигури самите устройства.

Васил Терзиев посочи като проблем качеството на направената маркировка и пътната настилка в града. Той благодари на МВР за осигурените камери за контрол на скоростта, които ще бъдат поставени на ключови точки, и допълни, че активно се работи за намаляване на автомобилните "състезания“.

Интегрирането на камерите на Столичната община със СДВР ще помогне за контрола и ще ограничи преминаването на червен светофар.

"Моят екип ще работи за промяна в инфраструктурата, включително включването на иновативни решения, които да дават повече сигурност в града. За мен е важно всеки един нов инфраструктурен проект да включва мерки, които гарантират не само безпроблемния трафик, но и безопасността на всеки участник в движението – включително пешеходците и велосипедистите".

Васил Терзиев посочи още, че за него е много важно да не се работи на парче, а да се търсят цялостни решения, "за да знаем, че точка по точка сме отвоювали тези критични места“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Боклуците в София
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията