ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Трайчо Трайков: С ограничени правомощия можеш едно, с истински - друго
Автор: Екип Sofia24.bg 10:36 / 12.03.2023Коментари (0)297
© Facebook
Интервю за "Фокус" с Трайчо Трайков – кмет на столичния район "Средец" по темите за начините на управление на столицата и основните й проблеми, в контекста на станалия известен казус с разкопаването на новоизграден тротоар при "Орлов мост" и полагането на колчета по искане на члена на Столичния общински съвет Борис Бонев, без за това да е уведомен районният кмет Трайков.

Добър ден, г-н Трайков.  

Преди няколко дни станахте много известен с казуса с колчетата, които бяха поръчани от Борис Бонев за току-що подновен тротоар в центъра на София, на "Орлов мост". Какво се случи, как така, през главата Ви, нали този район е Ваш, някой поръчва да се слагат колчета на току-що изграден тротоар?  

Системата е доста оплетена за вземането и изпълнението на такива решения. В случая за такива въпроси отговаря една комисия в Столична община  - по управление и анализ на трафика. Там могат да се правят различни предложения. Аз направих предложение още в началото на 2020 година, тъй като през лятото на 2020 година предстоеше там да се ремонтира тротоарът. Имаше едни стари и грозни колчета на времето. Аз предложих те да не се възстановяват, а частта от настилката, която се използва за достъп на автомобили до един имот, в който хората имат право да си паркират в двора, та тази част да бъде изпълнена по някакъв различен начин с по-устойчива настилка или обозначена цветово, но да не се слагат колчета. Но тогава явно в тази комисия това се е сторило твърде сложно решение и не беше взето предвид. И си остана така - хубав широк тротоар, по който минават колите на живущите в тази сграда до момента, в който ми се обадиха притеснени хора миналата седмица, че се разбива тротоарът и се слагат колчета. И тогава разплетохме случая и се оказа, че 2 години след моето предложение е постъпило друго предложение от общинския съветник. Комисията обаче без да ни уведоми, също и г-н Бонев не ни е уведомил със своето писмо за такова предложение, то въобще не е адресирано до нас, без никой да поиска становището на Район "Средец", се е взело това решение, възложено и е изпълнено. Т.е. беше започнато да се изпълнява. И аз отидох на място, говорих с председателя на комисията, помолих го да нареди прекратяването на работата. След това онзи ден бяхме в самата комисия, говорихме по казуса, там беше и г-н Бонев. Разбрахме се, че ще бъдат демонтирани колчетата и ще се търси друго решение. Моето предложение е да се прилага ефективен режим на санкции за нарушителите. Ще бъде монтирана камера и екипи на ЦГМ (б.р.: Център за градска мобилност) ще глобяват тези, които паркират или минават в нарушение. Темата с колчетата по принцип е щекотлива в града. Аз лично никак не ги харесвам. Те са грозни, скъпи, лесно се бутат, изкривяват и стават и опасни по този начин. И затова когато ние като район ремонтираме някой тротоар, където има колчета, винаги след това говорим с местната общност дали те предпочитат да не ги слагаме след това, и в повечето случаи хората дори приветстват такова решение, а в някои случаи успяваме да ги запазим, но в други не.  

Може ли този случай да се използва като метафора на начина на управление на София, т.е. някой нещо да прави през главата на някой друг, после да се кърти, да се преправя, ремонт на ремонта и т.н., или не е необходимо да се правят такива изводи?  

Аз съм си позволил да бъда още по-генерален от начина, по който Вие го обобщавате. Като цяло системата на взимане и изпълняване на решения в Столична община плаче за един много хубав ремонт и пренареждане. Става дума за делегираните правомощия, за това кой какво върши, за какво отговаря, за какво е въвлечен и с колко други структури и хора и звена по пътя до изпълнението си взаимодейства. Всичко това може да се оптимизира, има професионални начини това да се направи. Аз преди да стана политик, съм се занимавал точно с това. Като идеята е по-малко хора да бъдат конкретно отговорни за някакви неща, а не да участваш във всичко, но винаги това, което ти си започнал или задвижил, да може да бъде по някакъв начин саботирано активно или пасивно по пътя.  

Случвало ли се и друг път през главата Ви някой нещо да прави във Вашия район, на който сте кмет?  

Ами да, случвало се е. Но вижте, много пъти това си е по правилата на Столична община.  

Значи правилата може би трябва да се променят?  

И правилата, и начинът на прилагането им. В случая например, с който започнахме разговора, за мен основният ми упрек е към Комисията, защото те, виждайки, че районът не е в "копие" на предложението, те би трябвало най-малкото да потърсят становището ми, преди да вземат решение. Защото, теоретично, предложение може да прави всеки.  

От Ваша гледна точка кои са най-големите, да речем, три много тежки проблема на столицата? Кои са те според Вас?  

Ами едното е за правомощията. Хората се обръщат към мен като районен кмет по абсолютно всичко, което им се струва интересно или като забележка и сигнал. И аз това го считам за положително, защото допреди известно време фигурата "районен кмет" много не беше известна, че съществува във вселената за повечето хора. Като много от оплакванията са свързани с въпроси, по които районните кметове нямат абсолютно никакво влияние, например тези, свързани с чистотата, почистването и сметоизвозването.  

Да, те се управляват централно.

Големият конфликт е между илюзията за децентрализация и делегираните права. Първият и основен проблем е свързан с ефективността на това, което се прави, защото половината време и усилия на всички в общинските структури е свързано с изчистване на взаимната комуникация. В тази връзка, когато вече има конкретни правомощия и възможности за изпълняването им, може да се сравнява и кой колко добра работа върши в този район в сравнение със съседния и т.н.  

На есен предстоят нови избори за кметове. Вие ще се кандидатирате ли за кмет на столицата?  

Аз съм въвлечен в местната политика и вече виждам, както се казва човек, когато види какво може да се свърши с ограничени правомощия, започва да си представя какво може с истински. Но в сферата на политическия реализъм сега ситуацията е такава, че всичко е функция на националната политика. Мисля, че до парламентарните избори големи решения, свързани с тези местни, няма да се взимат.  

Да разбираме ли, че още не сте решил дали да се кандидатирате за стола на Йорданка Фандъкова?  

Не става дума за решението само на един човек. За да има така истински перспективи за постигане на резултат, това е свързано с усилията на много хора.  

Така е, но да си представим, че сте кмет на столицата, откъде ще започнете, от кой проблем?  

С чистотата и с изясняване на правомощията. За един месец всяка задача ще си има конкретен отговорник.  

Да, значи говорим за организационни проблеми и за прословутата чистота на София.  

Ами вижте, давам Ви пример: една голяма част от сигналите, които получаваме ние в района, е свързана с функционирането на търговски обекти: кой какво има право да слага на тротоарите, колко стола, колко големи маси и т.н. Това, което направихме ние – сложи ли сме на сайта карта, свързана с географска система, където човек като отвори, вижда пред всяко заведение, като се кликне, се вижда каква е одобрената схема, колко квадратни метра е, какво се плаща и т.н. Това ни спестява голяма част от работата. Бих направил подобно нещо. Губим страшно много време да е изясняваме кой на кой отговаря. Имам цял списък с такива неща. 

Да изчакаме есента, да видим как ще се подреди политическата шахматна дъска и да видим дали ще се кандидатирате за кмет на София.  

Приятен ден Ви желая!  

Благодаря Ви още веднъж за този коментар. 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в София
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията