ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Тъжната съдба на жълтата осмоъгълна кула в София
Автор: Екип Sofia24.bg 15:14 / 19.01.2022Коментари (0)691
©
Вече 100 години история, но история по български. Жълтата осмоъгълна кула от 1920 година вече десетилетия търси новото си предназначение. В историческия център на София, на пътя на туристическите обиколки, сградата сега стои заключена с решетка, но с избита врата. И "украсена“ с графити и петна от кучетата, които май са единствените с интерес към съществуването й.

А и само скромната плоча, поставена преди 31 години от Министерството на отбраната поизбеляло напомня, че "Построената от Географския институт при Министерството на войната" кула е "определила географската дължина през 1930 година.

Астрономическата кула е построена през 1920 година от Географския институт при Министерство на войната. С това се поставя началото на проектирането и измерването на държавната триангулация. Първоначално се използва за провеждане на учебни астрономически наблюдения с цел определяне на географски координати.

Географската й дължина е определена през 1930 година от акад. Владимир Христов чрез двустранни наблюдения с Пруския геодезически институт в Потсдам, Германия. Тогава астрономическата кула се свързва с Гринуичкия меридиан и се превръща в основна изходна точка на триангулачната мрежа на България. През 1957 – 1958 година е свързана с основните астрономически точки на Полша, Румъния и Унгария.

Астрономическата точка, представляваща бетонен стълб, се достига по вита метална стълба. Кулата има въртящ се на 360 градуса купол с отвор, през който астрономическия теодолит се насочва към небесното светило. Използването на астрономическата кула започва да намалява през 70-те години поради голямата осветеност на нощното небе. От 1992 година не се използва за астрономически наблюдения.

Но въпреки централните заслуги на кулата за оформянето на основната туристическа точка на столицата ни, точно тя стои встрани от интереса на туристите. Тошко Ташков от сегашната военна географска служба разказва пред БНР, че кулата се е поддържала до преди 30-ина години. А преди 10 години е сложил веригата на решетката и заключил катинара. И е дал ключа на един от отделите на МО, който се занимава с военните клубове и военно-почивното дело. От онзи момент нататък "експонирането на кулата“ в историческия център на столицата ни е само на хартия и под формата на идеи.

Последният съвременен интерес към нея е от началото на 2021 година. Тогавашната областната управа се поинтересувала как може да бъде организирана постоянна експозиция на географската служба, показва документи Тошко Ташков от военната географска служба. Той е сигурен обаче, че преди да има реализирани идеи, трябва да има съгласуване как да се стопанисва обектът. Кулата е била част от войсковия район на Военния клуб от най-старо време. А по-съвременните документи казват, че кулата е публична държавна собственост, а МО е ползващ собственик.

Запознати споделят, че вариант е кулата и районът около нея да се деактува от публична държавна собственост в общинска. И така чрез програмата на Столичната община "Стара София“ да бъде показана в подходящия начин за този район. За да стане и по-забележима за туристите. А иначе и Тошко Ташков от военната географска служба не е доволен как изглежда районът.

"Кулата може да се нарече и паметник на културата и паметник на безхаберието. Тази кула може да се каже, че е разположена на т.нар. пъп на София. Наричат това място Софийския меридиан", коментира темата в "Хоризонт до обед" Вили Лилков, професор по физика, преподавател в Минно-геоложкия университет, няколко мандата общински съветник във СОС и заместник-председател на СОС.

"Това е било и най-високото място в столицата  преди 90 години - 552 метра надморска височина и тази височина е отразена в една плочка, поставена на храм- паметника "Александър Невски". Тоест - най-високо място на т.нар. свещен хълм на София. И кулата в момента може да се впише много добре в туристическите маршрути в центъра на града и да бъдат разказани много интересни неща за историята на българската геодезия и топография.

А тя в момента е изключително занемарена. Не се използва и не се говори на хората какво представлява", посочи още проф. Вили Лилков.

Според него Столична община трябва да предприеме действия за промяна на визията на кулата. Проф. Лилков ще напише писмо до кмета на София - Йорданка Фандъкова, за да се инициира промяна и да има бъдеще за жълтата кула в София.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Неправилно паркиране в София
Катастрофи в България
Закупуване на самолети F-16
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията