ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Учредиха първия неформален клуб на писатели, изследователи и журналисти, пишещи за София
Автор: Йоланда Пелова 19:44 / 05.04.2024Коментари (0)484
©
Столична библиотека учреди първия неформален клуб на писатели, изследователи и журналисти, пишещи за София, съобщават от Столичната библиотека, предава Sofia24.bg.

На 4 април в рамките на Дните на София в Столична библиотека, посветени на 145 години от обявяването на София за столица на България, в галерия "София“ се проведе инициираната от Библиотеката кръгла маса, на която за първи път се събраха изявени автори и съвременни изследователи на историята на София.

Срещата бе открита от г-жа Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека, която сподели, че през последните години се забелязва засилен интерес сред читателската аудитория на Столична библиотека към съвременните книги на тема София и така са зароди идеята за създаване на неформален клуб на писателите изследователи на София.

По време на кръглата маса авторите представиха себе си и своите творби и дискутираха за миналото, настоящето и бъдещето на София. Всеки от тях сподели своя опит в създаването на авторски книги за културно-историческото наследство на столицата. По този начин присъстващите успяха да се докоснат до личните истории, послужили за вдъхновение за написването на някои от най-обичаните софийски книги. Голяма част от авторите изразиха и своята благодарност към Столична библиотека за оказваното съдействие в намирането на търсената от тях информация и архиви за написването на книгите им.

На Кръглата маса беше представена и тематичната поредица от издания на Столична библиотека за близкото минало на София – "Моята София“, "Голямата София“, "Красивата София“, "Любопитната София“.

Участници в учредителната среща на клуба бяха:

Проф. Кирил Топалов – автор на книгата "Софийски истории“, д-р Петър Величков – автор на книгата "Софийските потайности“, д-р Петър Кърджилов – автор на книгата "Озарения в полите на Витоша“ и съавтор на "Летопис на нямото кино в София“, Мариана Екимова-Мелнишка и д-р Александър Геров – автори на книгите "Къщите говорят“ и "Къщите още говорят“, Павлина Делчева-Вежинова – автор на книгите "По дирите на изчезналите софийски кръчми“ и "Хора и улици, град като град“, Магдалена Гигова – автор на книгата "София. Адресите на любовта“, Георги-Момчил Попов – автор на книгата "Скритата София“, Христо Кърджилов – автор на книгата "Свински парчета“, Здравко Петров автор на книгата "Исторически маршрути: София“ и Виктор Топалов – автор на книгите "Бохемска София: Духът на стария град“ и "Кварталът на писателите“ и съавтор на книгата "Бохемска София: Истории от жълтите павета“.

Литературната дискусия изведе на преден план необходимостта и ползите от редовни срещи на съмишленици, които творят в областта на софийската история. Георги-Момчил Попов предложи и име на клуба: "Софийска книжовна школа“. Клубът ще привлича и нови членове – писатели, журналисти и автори, изследващи културно-историческото многообразие на столицата и съпричастни с каузата на клуба.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Бум на коклюш в България
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията