ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Ужасяващи подробности за безсърдечната схема с кремации на погребалния агент Георги Енев
Автор: Екип Sofia24.bg 20:01 / 25.05.2022Коментари (0)1713
©
Георги Енев
Заместник-председателят на Съюза на погребалните фирми в България Стоян Макреев даде интервю за БНТ по повод разкрития общ гроб край Клисура с тела на хора, които е трябвало да бъдат кремирани. Макреев е с над 20 години в бранша с траурни услуги и е пряк свидетел на задържането на 51-годишен Георги Енев, заподозрян за измамите с кремация.

Кога и как разбрахте за зловещата находка край Банкя ? Бил сте там на място, какво разбрахте?

- Всичко, което разбрах е, че в понеделник сутринта през социалните мрежи започна да се разпространяват снимки. Разбрах, че това се случва в село Клисура, община Банкя. Между 11:30 сутринта отидох на въпросното гробище. В момента, в който влизах в калната алея, излезе патрулка и си замина. Влязох вътре и заварих човек, който се представи за шеф на криминална полиция, една госпожа и един познат, който го знае цяла Банкя - Жоро Енев. Когато влязох на самото гробище и видях пред първия ред гробове прясно изкопана земя и се насочих натам. В този момент въпросният господин ме попита: накъде съм тръгнал, аз отговорих: Това е публично общинска собственост, където съм тръгнал, съм тръгнал. Казали му да ходи нагоре, но не и към мястото, където са труповете.

Кой е Георги Енев? Защото неговото име е замесено и се твърди, че той е задържаният от органите на реда?

- Той беше на място там с полицаи с шефа на криминална полиция. Още не беше с белезници и си разговаряха. Белезниците му бяха сложени някъде към 15.00 часа.

Какво разбрахте от Енев?

- Нищо не съм разбрал от него - защото съм му забранил достъп до моята погребална агенция. Чувал съм страшни работи през годините как зарязва трупове по хладилните камери с месеци. Преди много години имаше един случай такъв с 5 трупа, за които все нямаше документи, бяха престояли повече от 3-4 месеца и най-накрая този другият, с когото работеха - т.нар Любо - един ден той паркира пред нас бусовете - взехме покойниците, вкарахме ги в буса. От онзи момент няма достъп до тука този човек. В края на 2017 година се случва това.

Георги Енев колко фирми имаше?

- Георги Енев го знам първо като приемственик на фирма "Рай" от преди 1990 г. След това се подвизаваше като "Орион", после като траурен център Банкя. След това като агенция "Велина". Той е човекът оркестър. Той се разпореждаше къде и кой ще се погребва. Най-скандалното за Георги Енев е, че няма как в нашите камери да му престояват труповете за 2-3 месеца и да чака през цялото време документи. То е ясно, че или ще ги пусне като служебни погребения за по-ниска цена, или някъде ще ги закара. То е ясно.

Говори се, че труповете са взимани от хосписи. Как според вас е действала схемата на Георги Енев, да се свързва с близките на починалите?

- Първата версия, която пуснаха полицаите беше тази. Но мога да обясня при такса в крематориума между 360- 400 лева, в момента е между 460 и 500 лева. Аз с този човек не разговарям от години, когато се опита да ми подари тези 3-4 трупа. В този период това струваше само таксата в крематориума. Този човек съм го чувал по телефона да разговаря с хора, да им представя оферти за кремиране на покойник на цена от 600 лева. Приемаме, че кремацията е 380 лева по онова време. Тогава ковчегът, най-обикновен, без който няма как да извършиш кремацията, можеше фирма на едро да го закупи на 36 лева. Стигаме примерно до 420 лв. Но ти имаш транспорт, оформяне на документи. Ти не можеш без печалба да продаваш. Как ще стане това за 600 лева. В същото време за крематориумите се изискват много по-специфични документи отколкото за погребение. За погребение ти трябва един смъртен акт и всеки може да погребе всеки.

Кремация може да разреши само пряк наследник или някой, който поема цялата отговорност по кремацията, защото това е било приживе желанието на починалия, плюс разрешително от доктор за кремация. Ако докторът не издаде такова разрешително, тази кремация не може да се извърши. По закон при доказано убийство, доказана насилствена смърт - прокуратурата никога няма да разреши кремация, защото може да се наложат последващи следствени действия.

Как според Вас Георги Енев се е свързвал с близки на жертвите? Приемаме, че версията е хоспис?

- Днес получих информация, че тези трупове са били в чували, с лепенки открай-докрай с имената. По време на така наречената пандемия - масово хората почиваха в болници, тъй като по закон нямаш право да отвориш чувала да видиш дали това е този човек или не, повечето хора ги беше страх да не се заразят. Графиците за погребения, кремации бяха препълнени, оформяха се документите за пред крематориума и директно тези трупове, или покойници, отиваха за кремация без ритуал, без нищо. Тези трупове там са били с чували и с лепенки, което означава, че не са били в хосписи, хосписите няма да ги предадат по този начин. Ние като погребална агенция като сме взимали покойници с чували от домашен адрес или от някой друг адрес, където покойниците са били без чували, сме предоставяли ние чували срещу заплащане. В чувала се слага - копие от лична карта, в последствие копие от съобщението, че има коронавирус и запечатваме чувала.

Той как е действал според Вас ?

- За да обявяваш на клиентите по това време беше между 380-400 лева, най-минимална цена за кремация, ти да обявяваш цена 600 лева за кремация - значи - ти няма да го вкараш в крематориума.

Да не говорим, че крематориумите бяха закъсали. Приемаха ни покойниците в периоди от 20 дни след смъртта, специални графици заради коронавируса, за някой отиваха 30 дни. Тези покойници престояваха някъде. Когато престояват на нашата частна територия, няма как това съхранение да се даде без пари. При нас е 20 лева на ден. 20 дни по 20 лева са 400 лв.

Защо го е правил той тогава?

- Защото така както видях, тези трупове са загробени на един два метра дълбочина. Не сме използвали ковчег. Те са на много удобно место, защото се качваш към гробището с колата, взимаш чувала, хвърляш, взимаш малко земя, мяташ и заминаваш.

Тогава на близките на тези хора какво им е предоставено?

- Най-вероятно кутийка с нещо? Имах един случай 2012 година - с един Мариян, който се оказа, че никога не е имал погребална агенция, на него обаче майка му работеше като патолог в МВР болница, служителка на СДВР почина майка ѝ там. Тя се чуди какво да прави, обръща се към патолога на МВР - тя казва: "Моят син ще ти свърши работа, не се притеснявай". И този Мариан си беше оставил трупа в моите хладилници навремето.

Минаха 4 месеца и го питам: "Какво го правим този труп?". "Ами, нямам документи", ми казва. "Чакам докумети от чужбина". Това е оправданието на всички, които не искат да си свършат работата. Най-накрая, при смъртния акт, който беше останал при мен - отидох в централното състяване по ЕГН-то го проверих на близките адреси, отидох при дъщерята. Представих ѝ се, поканих я да дойде на едно разпознаване в моите хладилници. Тя каза: "Няма да дойда, не мога да гледам такива неща, въпреки че работи в структурите на полицията, ще пратя мъжа ми". Дойде господинът, влезе, хвана се за главата и каза: "Аууу, ама ние сме положили урната на тъщата преди 6 месеца". Казах: "Това тя ли е?" - "Да тя е", отговори той. Попита ме за погребалната агенция, казах им я.

Помолих госпожата, все пак работи в МВР, това нещо трябва да се разнищи. На вас ви е предадена някаква урна с нещо, а жената стои тук. Тя каза: "Моля ви, ще ми се смее цялата полиция". Тогава казах не ме интересува този проблем трябва да се разреши по някакъв начин. Натиснах Мариян по-сериозно, той каза нямам пари. Поисках му документите, те му дадоха документите. Отидох за моя сметка пуснах кремацията. Кремирах тялото на тази жена и им предадох истинската урна.

1000 лв. за кремация е получавал задържаният за схемата с нерегламентирани погребения

Как подозирате, че се е случило сега, в този случай?

- Абсолютно по същия начин. Ето говорим за седем трупа - в момента кремацията започва от 460 лв. 7 трупа по 460 лева може да ги сметнете. Тези дупки - на първия пияница му дават по една права лопата и по 50 - 100 лева - няма ли да го свършат това?

Той е признал че по този начин е загробил 60 души

- Предполагам, че това нещо в този район се случва повече от 20 години. Там нещата са разграден двор. Тази, която е кметски наместник там ми казва, че тя не знае, че трябва да се води регистър на всеки починал, че тя никога не е определяла гробното място. От 4 години откакто е кметица и било спуснато да събира за старите гробове такси. Значи общината да си прибере таксите, ама това, че има грижата да направи регистър на всяко гробно място, да съблюдава санитарния срок от 8 години. Вие представяте ли си примерно на колко покойници са отваряни гробовете преди осмата година? Тези нарушения какво се случва с тях? Гробището няма ограда. За всяко гробище кметът отговаря, никой друг. Това е публично общинска собственост.

Очевидно контролът е занижен.

- Той е нулев. Тази госпожа каза, че никога не е стъпвала там. Няма представа какво се случва. Да не говорим, че в събота е имало погребение там, няколко дни преди това е имало друго погребение в стар гроб. И тя е прибрала само таксите от тези гробни места. От край време столична община прави така, че за да има ред гробарите трябвало да бъдат техни. Само, че правилото е техническата служба към определеното гробище или назначен човек да определи гробното място, да съблюдава санитарния срок. И да съблюдава дълбочината на 1,30м. В това гробище ската е под наклон. Защото при този скат, при едно наводнение - труповете ще слязат долу на улицата.

Получавали ли сте заплахи след случая с масовото загробване?

- Имах две-три по телефона. Няма да кажа имена, но ми казаха: "Знаеш ли какви интереси засягаш? Ненормален ли си?! Толкова ли бързо искаш да умреш или да осакатееш?"

Страх ли ви е ?

- Не! С тази работата откакто се занимавам отдавна нямам страх.

Каква е процедурата при починал човек в хоспис и винаги ли има свързващ човек с погребална агенция?

- Не е задължително хосписите трябва да уведомят близките, че техният роднина е починал. Тогава близките трябва да си изберат траурна агенция. Не е задължение на хосписа.

Има ли такива случаи, в които хосписи сключват договори с траурни агенции?

- Те и да се сключват са незаконни. Много пъти съм чувал тази приказка, че еди кой си имал сключен договор с този хоспис. Не може да имаш договор. Няма как да стане. Защото този човек още не е починал. Близките могат да сключват предварителни договори с агенции. Чувал съм, че има, но те са незаконни такива договори.

В столицата има около 170 погребални агенции, за цялата страна са близо 3000.


Още по темата: общо новини по темата: 26
10.10.2023 »
27.06.2023 »
24.04.2023 »
24.04.2023 »
16.02.2023 »
27.10.2022 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Бюджет на София
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията