ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
В Археологическия музей в София откриха изложбата "Българска археология 2022"
Автор: Екип Sofia24.bg 22:49 / 14.02.2023Коментари (0)308
©
Кметът Йорданка Фандъкова, председателят на Българската академия на науките (БАН) Юлиан Ревалски и служебните заместник-министри на културата доц. д-р Пламен Славов и на туризма проф. Мариела Модева откриха изложбата “Българска археология 2022". Това стана тази вечер на церемония в Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН). Домакин на събитието беше директорът на НАИМ-БАН доц. д-р Христо Попов.

Повод за традиционната изложба, която се организира за шестнадесета поредна година, е днешният Национален ден на археолога. Честването е свързано с почитането на успението на свети Константин-Кирил Философ. 

Йорданка Фандъкова поздрави археолозите и гостите на тържеството и отбеляза, че Столичната община отделя специално внимание на културно-историческото наследство и на археологията. По думите ѝ инвестициите в тези дейности променят града. Продължаваме със специалния приоритет в общинската програма “Култура", който е насочен специално към археологическите проучвания, така че и през следващите години да можем да разкриваме непознатото все още историческо богатство на града, каза тя и допълни, че това променя картата на историческите забележителности на София.

Заместник-министърът на културата доц. Пламен Славов посочи, че за пореден път археолозите показват висок  професионализъм и много добри резултати от своята работа. Той допълни, че археолозите в цялата страна са се справили с “огромни, наистина неимоверни предизвикателства". Благодарение на подходящите природни условия те успяха да спасят археологическия сезон и да излязат с достойнство и чест в края на годината от изключително голямото изпитание, пред което бяха изправени, каза той. Много е важно институциите - всички държавни органи, органите на местната власт, университетите, научноизследователските звена да обединяват усилията си, когато трябва. Той отбеляза, че още от началото на годината започва подготовката за тазгодишния археологически сезон.

Заместник-министърът на туризма проф. Мариела Модева отбеляза, че само с обединените усилия на държавните институции, на местната власт, на академичната общност и на цялото общество може да показваме онова лице на България пред света, което действително ни прави уникални и интересни. За пореден, шестнадесети път, се вижда, че българското културно наследство е неизчерпаемо, отбеляза още тя и допълни,че България все още не е разкрила най-интересните аспекти от своята история. 

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски посочи, че тази изложба ни дава възможност да видим артефакти на повече от 8000 години история по нашите земи. Той посочи и ролята на НАИМ-БАН като обединител на археолозите от цялата страна.

Доц. Христо Попов отбеляза, че за шестнадесета година се открива тази изложба. Идеята е добра, жива, има своя потенциал и се поема като щафета и от други музеи, посочи още той. Попов допълни, че за пореден път могат да покажат най-доброто като резултати и находки от изминалия археологически сезон. По думите му това е една от най-богатите за последните години изложби и като представителност на находките, и като резултати. Пред събралите се гости той отправи апел да бъде спасен един от най-знаковите паметници на България - Храмът на Понтийската майка на боговете – Кибела от Дионисополис.

Представени бяха поздравителни адреси от служебните министри на образованието проф. Сашо Пенов и на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. И двамата министри дават много силна оценка на работата на НАИМ-БАН и признание на труда на археолозите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията