ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
В "Дружба" протестираха срещу застрояване на градинката до 108 СУ "Никола Беловеждов"
Автор: Йоланда Пелова 15:46 / 26.10.2022Коментари (0)483
Жители на столичния квартал "Дружба 1" протестираха заради издигане на заграждения в градинката до 108 СУ "Никола Беловеждов", предава репортер на Sofia24.bg.

"Протестираме срещу застрояването на зелените площи и сабарянето на дърветата на това място. Тук има площадка, която ще стане път и паркинг. В събота дойдоха, забиха едни големи двуметрови колове, а собственичката се хвали, че лично г-жа Фандъкова и е разписала разрешение, но на практика разрешително за строеж все още няма, стана ясно и от думите на кмета Ивайло Цеков. Протестите ни ще продължат, готови сме да затворим и знаковият булевард "Брюксел", за да запазим зелените площи", коментира Веселин Цаков, един от протестиращите.

Въпросното пространство, което е зелена площ, е частна собственост и на практика собствениците могат да правят каквото пожелаят с него, но граждаите изразиха недоволството си от бъдещи строежи на конкретното място.

На събитието присъства кметът на район "Искър" г-н Ивайло Цеков, както и г-н Стефан Янев и супругата му, които живеят в района и са загрижени за случващото се в квартала. 

"По стари планове тази част заради която протестирате днес е предвидена за застрояване. Подробните устройствени планове от 2016 година, които преминаха през много обсъждания, също го потвърждават, но дори и да не са го потвърдили, Съдът ще отсъди обратната ситуация, тъй като това място е било предвиждано за застрояване по старите планове на квартала", обясни кметът на района.

Беше изяснено, че съгласно Плана за регулация на ж.к. "Дружба -1“ от 1989 г. част от коментирания имот попада в урегулиран имот за озеленяване /5278 кв.м./, друга част - в урегулиран имот за строителство /1104 кв.м. / и трета – в неизградена улица /423 кв.м. /, която разделя имота на две (в галерията снимки може да видите схемата).

Въпросът, който протестиращите задодоха на кмета е: Защо държавата не обезщети собствениците?

Кметът Цеков отговори, че това е най-важният въпрос: "1992 година и начина по който тръгват да се възстановяват земите след закон, приет в Народното събрание - държавата казва "Възстановете земите в реални граници". Оттук идва ето това насъскване, което се случва в момента".

Собствениците на земята обясниха пред медията ни, че искат да бъдат обезщетени от държавата, но това не се случва вече 20 години. "И сега имаме желание да покажем на обществеността, че сме собственици на този терен, като оградим имота си, който е предвиден за жилищно застрояване. Не е задължително дори да се строи, ни може да си го ползваме и за други нужди".

"Ако държавата не се намеси в случая това насъскване между хората ще го има постоянно", обърна се Ивайло Цеков към Стефан Янев.

Районният кмет обясни на Янев какви са обстоятелствата и възможните решения след което двамата си стиснаха ръцете пред събралите се хора.

На въпрос на медията ни, отравен към Стефан Янев, във връзка със създалото се напрежение сред обществото заради евентуално бъдещо застрояване и погубване на зелената площ, Янев не пожела да коментира, а само каза, че все още нищо не е построено и случаи такива има много.

Събралите се граждани инициираха подписка, въпреки че подобна такава е имало и преди години.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лоша инфраструктура в София
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията