ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Ваня Григорова разказа виц, който онагледявал управлението в Столична община
Автор: Йоланда Пелова 18:23 / 19.12.2023Коментари (0)590
©
Ваня Григорова, общинският съветник от "БСП за България", в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

Защо Столичния общински съвет (СОС) не успя да избере свои председател за пети пореден път? Грети Стефанова от групата на ПП-ДБ-"Спаси София“ също не успя да събере нужните гласове, от БСП напуснахте демонстративно. Защо? Опишете ни цялата ситуация?

Защото в крайна сметка разговорите, които се водеха с "Продължаваме промяната“, "Демократична България“ и "Спаси София“ бяха за това, че ние трябва да се опитаме да намерим ключовете приоритети, които се препокриват на двете групи, за да може да има някаква стабилност съвсем краткосрочна в Столична общински съвет и да се гласуват най-належащите документи, като план-сметката за сметопочистването, Бюджет 2024, икономическата рамка за градския транспорт. И в рамките на този разговор, който имахме, ясно казахме, че за нас категорична червена линия е Паметника на светската армия. Не може да се опитваш да търсиш партньорство с нашата група, ние изрично да сме казали, че това не бива да се случва, т.е. това посегателство, тази варварщина, която видяхме с паметника, и същевременно колегите, ако можем въобще да ги наречем така, буквално след няколко дни да допуснат абсолютно незаконно транжиране на Паметника на съветската армия.

Главният архитект на София ви отговори с официален документ, където стана ясно от г-н Таков – той разпространи съобщението, че е незаконно това, което се случва.

Абсолютно незаконно. Няма съгласуван план за строителни дейности, няма план за безопасност на работата. Аз пуснах сигнал до Главна инспекция по труда, тъй като както се видя на всички снимки вечерта на 12 декември: Работниците бяха без каски, те си светеха с телефон, за да могат да режат – нещо, което абсолютно недопустимо. Впрочем в последствие в кадри от телевизии се видя как крана очевидно е несъобразен с работата – в момента, в който откъсваше поредното парче от Паметник на съветската армия, той бутна скелето и работникът щеше да падне. Очевидно е, че тези несъгласувани дейности, незаконни дейности са и срещу живота и здравето на работниците, които извършваха тази работа. Между другото не малко хора са нахвърлиха срещу работниците: призовавам ги да не изливат гнева си срещу работници, в крайна сметка има управляващи, които доведоха нещата до наистина крайни, незаконни действия, и това е изключително смущаващо. Едно правителство, когато нарушава закона, то вече е вредно. Какво демонстрира правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, когато работи незаконно? Нали знаем през какви одобрения трябва да мине един човек, ако искат да си построи къщичка от 50 квадрата да речем – трябва да чака година-две, за да мине през всички необходими законови процедури. Това, което видяхме в центъра на София, беше еманация на незаконосъобразното поведение. И това са хора, които ни говорят за морал, които ни говорят за правосъдна реформа, които разбъркват в момента Конституцията.

Кой стои в основата на тази червена линия, която вие сте поставили, и това неразбирателство: ПП, ДБ или "Спаси София“?

Едва ли са "Спаси София“, аз поне съм виждала коментар г-н Бонев, вярно е, преди няколко години че Паметникът на светската армия не е проблемът, върху който трябва да се съсредоточим, има значително по-важни проблеми и теми, които трябва да се изговорят, и по които трябва да се вземат решения. Т.е. това, което виждам аз, е провокация или от страна на ГЕРБ, или от страна на "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“. Но като имаме предвид, че областният управител и заместник- областният управител, които всъщност извършват всичките тези незаконни действия, са назначени от "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“, по-скоро провокацията идва от национално ниво. Не съм сигурна, че дори г-н Терзиев иска да се случва това, което се случи.

Отправихте критики към Васил Терзиев – кметът на София и работата му, сравнихте я с работа в корпоративен офис. Защо?

Защото той, нека да припомня, че на последното заседание на СОС каза, че София ще загуби няколко стотин милиона лева, ако нямаме председател на СОС, и СОС не заработи. В този смисъл ние поискахме доклад от него, а докладът винаги е придружен с пълната документация, която описва кой е проектът, по който имаме задължения, 77 милиона лева твърди той, докъде е стигнало изпълнението на дейностите, какви други допълнителни средства са застрашени по европейски програми, тъй като това беше неговото твърдение. До този момент ние такъв доклад не сме виждали. Неговият отговор беше: "Аз съм дал презентация в PowerPoint“ –  презентация! Опасявам се, че той не знае какъв е документооборотът в една българска институция, и че не се работи по презентации – работи се по доклади, по питания, прилагат се всички договори, плащания и задължения на Столична община, за да може ние, като общински съветници, да вземем информирано решение и да знаем кои са стъпките, които трябва да се предприемат. И да, предполагам, че той е свикнал на корпоративната среда, в която събира служителите си, показва им едни шарени картинки, и казва: "Сега ще направим това“. Само че това не може да го каже на общински съветници, това не може да го каже на граждани – ние сме техните представители, те са ни избрали и са ни изпратили там, и ние не работим по презентации, ние работим по документи.

Г-жо Григорова, кметът на столицата г-н Васил Терзиев каза, че финансовото планиране преди е било толкова "добро“, че има да се плащат над 70 милиона лева, които ги няма обаче. Има ли изход от цялата тази ситуация? Ето, нямаме председател на СОС, но г-н Терзиев казва имаме много пари, които трябва да се платят, да се покрият по някакъв начин?

Да, в първата част на разговора споменах, че той въобще не ни предостави документи, за да сме сигурни в това колко са тези средства, ето вие казвате 70 милиона, той каза 77 милиона на предходното заседание на СОС. Т.е. той ни държи в неведение за това какво се очаква от Столична община въобще. Но въпреки това, Иван Таков от нашата група общински съветници, който е председател на БСП-София, даде някои съвети на вече назначения зам.-кмет по финанси и му каза какъв е изходът от ситуацията – има възможност за компенсиране между различните пера в бюджета на Столична община – нещо, което е правено и до момента. Но извън това нещо, което дискутирахме също на днешното заседание на СОС: Има възможност министърът на финансите да отпусне допълнително средства на Столична община, за да могат да се изплатят тези 70 или 77 милиона лева.

От националния бюджет?

От националния бюджет. Да се изплатят тези средства точно за тази цел, за да може да се спестят още едни 200 милиона да речем, ако това, което говори г-н Терзиев, е вярно, защото за нас все още е под въпрос. В крайна сметка правителството е тяхно, държавният бюджет е в техния ръце, така че биха могли да имат възможност да действат. Това, което виждаме в момента, е да прехвърлят отговорността от болната глава на здравата и да се опитват да си измият ръцете с опозицията в Столичния общински съвет при положение, че пак казвам, правителството е тяхно, Столична община е тяхна.

Споменахте голямата план-сметка на държавата, там вие обнадеждена ли сте за нея или нещата не изглеждат добре?

За съжаление, въобще не изглеждат добре. Вчера беше Комисията по финанси в Народното събрание на второ четене преминаха законопроектите за държавния бюджет, те са три както знаете: Държавен бюджет, НЗОК и Държавно обществено осигуряване. Това, което стана ясно, е, че не са отпуснати никакви допълнителни средства за агенциите към Министерство на труда и социалната политика, които са Главна инспекция по труда, Агенция по заетостта, Агенция за социално подпомагане. Впрочем Агенция за социално подпомагане, служителите миналата седмица колегите от КТ "Подкрепа“, от синдиката на административните служители правиха едночасова ефективна стачка, и ако наистина продължава да неглижират нуждите им, те ще преминат към безсрочна такава.

Нито един лев за Националния статистически институт – вие знаете, ние от повече от една година говорим за този проблем, в средата на настоящата година имахме обещания от всички парламентарни представяни групи, че сега, с приемането на Бюджет 2024 ще бъдат отпуснати средства за увеличение на трудовите възнаграждения на заетите там. Трябва да кажем, че има статистици, които владеят по няколко езика, които са не само с висше образование, но част от тях са и с докторантури, които получават 1000 лева месечно възнаграждение. Това са хората, от които идва информацията както към бизнеса, така и към правителството, за да можем ние да планираме каквито и да било мерки в национален мащаб, които обхващат всички сектори. Другият ни проблеми е в това, че не са отпуснати никакви допълнителни средства за градския транспорт. 89 милиона лева са средствата, които са от миналата или от по-миналата година може би – не, миналата, след нашия протест когато блокирахме кръстовището, дадоха малко повече пари, но миналата бюджета беше 89 милиона, тази 89, и е заложено и за следващите три пак да бъде 89 милиона лева.

Нали разбираме, че няма как при тази галопираща инфлация, при галопиращите цени на горивата, дружества от градския транспорт да се справят с наличните средства. Трябва да кажем, че само задълженията на метрото за охрана към МВР годишно са 21 милион лева. А сега колегите от Федерация на транспортните работници настояват за 30-процентно увеличение на основните възнаграждения от началото на следващата година. Очевидно е, че г-н Асен Василев не иска да чуе нито синдикатите, работниците в това число, нито собствения си кмет, защото трябва да кажа, че миналата седмица по моя инициатива беше направена среща между Федерация на транспортните работници и г-н Терзиев, на която оказа се по друга тема и другият синдикат беше там, от КНСБ, плюс изпълнителните директори на дружествата от градския транспорт. И стана ясно, че г-н Терзиев вече знае за проблема, за това, че са замразени средствата, водил е разговори с г-н Василев, но очевидно, че г-н Василев няма никаква чуваемост за нуждите на градския транспорт, не само в столицата, в цялата страна. Което означава, че в началото на следващата година наистина ние можем да стигнем до блокиране на градския транспорт.

Пак казвам, въпреки че аз и г-н Терзиев бяхме опоненти в предизборната кампания, въпреки цялата помия буквално, която те изляха срещу мен, ние продължаваме да водим добронамерени разговори, когато има наболели проблеми, които трябва да се решат. Впрочем в рамките на тази среща и благодарение на разговорите, които водихме, не се стигна до стачка в столичния автотранспорт. В момента ние нямаше да имаме автобуси, ако не се бяхме срещнали с изпълнителните директори и с г-н Терзиев, така че да му обясним какъв е проблемът там. Т.е. от наша страна работата е добронамерена и се опитваме да решаваме проблеми, но когато от тяхна страна има откровена демонстрация на липса на всякакво уважение към нас като партньори, тогава няма как да продължим да работим заедно.

Следващото заседание, което беше насрочено на СОС е на 11 януари догодина, т.е. ще се съберете отново. Г-жо Григорова, обречена ли е съдбата на този Общински съвет?

Аз се опасявам, че нямаме алтернатива на това да намерим изход.

Знаейки че националното и местното са свързани, както вие сега казахте, ще се стигне ли до някаква сглобка на местно ниво?

Ами аз се опасявам, че се върви отново към сглобка, подобна на тази на национално ниво, но ние виждаме какви са резултатите от нея и доколко гражданите са удовлетворени от това, което виждат на национално ниво. Виждаме беззаконие, виждаме неглижиране на нуждите на работещите, виждаме прехвърляне… Между другото ще направя една препратка пак към държавния бюджет, най-вероятно сте говорили във вашето студио: Знам, че третият ден болнични вече не се плаща, няма да се плаща от работодателите, ще си плаща от НОИ. Знаем също, че на майките им се замразява майчинството през следващата година и няма да е 933 лева, колкото е минималната работна заплата, а 780. Тези две плащания, тези две обезщетения се плащат от един фонд – "Общо заболяване и майчинство“ се нарича фондът от НОИ, който покрива и майчинството, и болничните.

По същество ние виждаме, че г-н Василев ще накара майките да платят третия ден болнични вместо работодателите. Е, определено такова управление няма как да бъде удовлетворително, още по-малко да се нарече социален този бюджет. Намирам за крайно цинично и арогантно бюджетът да бъде наречен социален, когато майките ще плащат третия ден болнични вместо работодателите. А защо направих тази препратка – техният аргумент е, че майките трябва да се върнат на пазара на труда, за да не се деквалифицират. Само че трябва да им напомня, че това са майки на деца между една и две години, което означава, че те трябва да намерят ясли, в които да дадат децата си, за да могат спокойно да ходят на работа. А всъщност най-големият недостиг на места в София не в детските градини, където напомням на тези хора, които са без деца, защото само хора, които не са изпитали тези трудности, могат да го направят, само децата след тригодишна възраст ходят в детски градини. Между една и две години могат да отидат в детски ясли, места в които няма, и в момента няма. Т.е. ние принуждаваме майките да живеят в бедност заедно с децата си.

Г-жо Григорова, преди малко си говорихме за това дали допускате сглобка на местно ниво, както виждаме че в националната политика тя съществува, въпреки че скърца на моменти, но съществува. Ако има какво да добавите и бих искала също така да ми кажете докъде стигнахте с вашата идея за референдум във връзка с Паметника на съветската армия и неговия демонтаж?

По отношение на сглобката – ето, вие казвате скърца, г-н Терзиев онзи ден в едно интервю каза, че това очевидно е един от най-демократичните начини за управление. Виждаме, че всъщност двете страни на сглобката на национално ниво, така наречената "(не)коалиция“ се опитват да се некоалират и на общинско ниво, като вече започват да хвалят този начин на управление. И както се "бореха“ през цялата предизборна кампания с ГЕРБ, с модела ГЕРБ, със сглобката, се оказа, че всъщност на г-н Терзиев вече това му харесва. Те много обичат да морализаторстват, но някак трябва да изберат: В момента се стараят и душата в рая, и тялото в сглобка с ГЕРБ. Няма как и двете неща. Ще трябва да изберат дали да са морализаторите, добрите и хората, които се борят срещу корупцията и модела ГЕРБ, или ще трябва да се прегърнат с тях и да започнат най-сетне да управляват нещото, което очевидно са опитват да правят от самото начало на работа на Столична общински съвет, но някак все още са твърде свенливи за да го кажат пред избирателите си.

А има ли друг алтернативен вариант, който от БСП обсъждате?

Отговорността е в управляващите. Ние, както казах, се опитахме да стиковаме краткосрочни приоритети, за да видим има ли шанс, и заедно с други групи разбира се, да постигне някакво отключване на управлението, буквално за да се гласуват основните документи. Но след като те демонстрират наистина много тежко неуважение към нас, няма как да се очаква от нас да покажем, да даваме предложения за решение. В тях е тежестта, тяхна е отговорността да намерят начин, след като саботираха дори сами себе си.

И относно референдума, който казахте че ще инициирате оъносно ПСА?

Ние внесохме доклад за референдум още миналата седмица, затова говорим впрочем преди изобщо да се стигне до тази гавра, която видяхме с паметника, и на разговора на срещата, която имахме с ПП-ДБ и с г-н Терзиев, казахме, че е редно да се проведе референдум, за да се чуе какво мислят гражданите, в противен случай ще продължаваме да слушаме спекулациите как мнозинството от софиянци искали паметника да падне – нещо, което не е вярно, и има социологически проучвания за това. Но един референдум би бил най-чистият вариант, за да се разбере какво мислят гражданите. За съжаление макар в приоритетите на ПП-ДБ-СС да е записано, че те са за максимално участие на гражданите при взимане на решение и максимално пряка демокрация, на нас ни беше заявено, че по този въпрос не може да има референдум. Очевидно е, че те много отговарят на онзи виц, ако се сещате: "Моите принципи са тези, ако не ви харесват, имам и други.“ Точно това демонстрират управляващите в Столична община. Но въпреки това ние, нашата група и групата на "Възраждане“ миналата седмица внесохме доклад с искане за това да се проведе референдум. Смятам, че това е най-чистият вариант наистина, за да се вземе устойчиво решение и да се спрат спекулациите от страна на хора, които са с тежки обсесии и опасявам се с психически проблеми, и да спре отклоняването на разговора от реалните проблеми, които стоят пред нас. Преди малко ви описах част от тях.

Ние от три седмици настояваме и сме пуснали искане до настоящия кмет на Столична община г-н Терзиев за това управляващите на дружествата, които доставят комуналните услуги в София, да дойдат и да ни разяснят какво се случи, защо толкова време големи части от София нямаха вода, нямаха ток, т.е. от "Софийска вода“, от дружеството, което доставя електричество в столицата, от дружествата, които осъществяват почистването в столицата, за да знаем какво ще се случи при следващия сняг, да можем да бъдем подготвени. За съжаление нито едно от тези неща не се случи. Ние все още не знаем какво е финансовото състояние на всички общински дружества – нещо, за което също го помолихме, ние не знаем какви са нуждите, да речем и на общинските дружества от столичния градски транспорт, ние нищо не знаем като общински съветници, а се очаква ние да взимаме решения, от които зависят всички софиянци.

Каква е отговорността да сте общински съветник? Каква е отговорността, дали ви се струва по-трудно, дали отстрани е било по-трудно или обратното?

А, не трудно, особено на опозиционер въобще не му е трудно, защото отговорността не е наша, отговорността е тяхна. И затова, пак казвам, ние не се опитваме да абдикираме от тези проблеми, които стоят пред софиянци. Неслучайно споменах, от моя страна беше инициативата г-н Терзиев да се срещне с представители на Медицинска федерация на КТ "Подкрепа“, където имаме проблем с бюджет, който е наследен, подчертавам наследен, не е от сегашното управление, за да могат да се изчистят някои въпроси. По моя инициатива беше срещата с Федерация на транспортните работници. Миналата седмица още настоявах той да даде данни на Медицинска федерация, за да може да се сключат колективни трудови договори, които се отнасят за всички медицински работници в Столична община. Но и по отношение на това няма отговор от г-н Терзиев.

Не може аз, като опозиционер вътре в Столична община, в СОС, да съм тази, която настоява за някакви реални действия, а от негова страна да има мълчание, и да продължава да обяснява как опозицията му е виновна. Не, г-н Терзиев, опозицията не ви е виновна. Вие сте кметът, вие имате най-много общински съветници в СОС, ваша е отговорността да намерите начин за конструктивен диалог, ние сме насреща. И бяхме насреща, включително до последния момент, докато не видяхме тези незаконни, напълно незаконни действия, които се извършиха от областната управа със съдействието на Столична община и на кмета Трайчо Трайков, на когото поискахме оставката впрочем,  както и на областния управител.

Да, днес г-н Таков това го подчертава и по време на заседанието в СОС. Г-жо Григорова, понеже говорим с вас сега за конструктивен диалог и водене на преговори, вие самата водили ли сте някакви разговори в припознатата засега неофициално от президента Румен Радев проект "Трети март“, която евентуално ще бъде превърната в партия?

Единственият ми досег с тази инициатива е това, че аз я подписах за провеждане на референдум за това 3 март да остане национален празник. В този смисъл не, не съм водила разговори по тази тема с президента или някой от неговото обкръжение, дори не съм сигурна дали това наистина ще се случи. Вие знаете, през последните няколко години няколкократно имаше такива податки за това, че г-н Радев ще прави някакъв политически проект, и досега това не се случи. Аз се опасявам, че инерцията вече започва да се губи от негова страна.

А бихте ли водили такива разговори?

Ако някой ме покани, разбира се ще го изслушам, но ако по някакъв начин приоритетите ни се разминават, а към момента аз виждам това, опасявам се, че няма как да се хвърля в нещо, което не е моето. Към момента, пак казвам, тъй като такива разговори не са водени.


Още по темата: общо новини по темата: 405
02.05.2024 »
02.05.2024 »
02.05.2024 »
01.05.2024 »
30.04.2024 »
30.04.2024 »
предишна страница [ 1/68 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Лоша инфраструктура в София
Газови доставки
Великден 2024 г.
Гергьовден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията