ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Васил Терзиев: Във всичко, което правим в София, ще търсим системен подход
Автор: Ива Дойчинова 17:11 / 27.10.2023Коментари (0)618
©
Предизборната надпревара за "Местни избори 2023" навлиза в решителната си фаза. Тук, в студиото на Радио "Фокус"е Васил Терзиев, кандидат за кмет  на София от листата на ПП-ДБ и "Спаси София". Това е платена форма, продължаваме 15 минути да говорим за най-важните послания, които искате да отправите на тази финална права. Първо, ако станете кмет на София какво ще заварите? Какво е положението, развитието на София, според вашата оценка досега в последните години?

Не много добре управляван финансово град, който страда от проблеми като липсата на дългосрочна визия, сгрешено планиране и доста хаос, който се е натрупал, който трябва да бъде поправен сравнително бързо.

На какво се дължи тази хаотичност в управлението, както споменахте? 

На няколко неща, едно от основните е въобще начина по който се е случило планирането или че по-скоро нямало дългосрочно такова. Общината плати на архитект Ян Геел да предостави визия за развитие на града, плати 250 000 за това, но нищо от тази визия почти не се реализира. На нас наистина ни трябва ориентир накъде да развиваме така, че той да дава тези възможности, които са необходими за задържането на всички хора, да вдигнем качеството на живот, за да има повече причини хората да избират да останат в София. Това е едната от причините. Другата е цялостният процес на градоустройство, където по-скоро е оставено на строителите да движат целия този процес, вместо общината да си влезе в ролята и да осигури качествена инфраструктура, върху която да стъпят строителите, да даде тласък на града в районите, където иска да бъде развит Север, да осигури тази инфраструктура и свързаност, която е необходима. Тя да си влезе в ролята да се занимава с отчуждавания, с всичко, което в момента е много проблематично. Със защита на зелените площи, с това да осигури социалната инфраструктура, която липсва. Защото когато ние говорим за презастрояване, то е най-вече функция на това, че не са добре  планирани нещата в определени части. Защо говорим за презастрояване в част от кварталите, а не говорим за презастрояване в центъра, където е доста по-гъсто като брой жители на квадратен метър. То е защото не е съобразена инфраструктурата социалната, транспортната, за паркиране и това ни оставя с усещането, че нещата не са толкова удобни за живот, колкото бихме искали те да бъдат.

А какъв вид управление ще предложите Вие и ще предоставите като противовес на това, което ще заварите? И как хората на София, жителите, ще разберат, че има различен тип управление? 

Бихме започнали с комуникацията, това е нещото, което открихме като може би най-голям проблем, че гражданите са изолирани от този процес. Те виждат общината като чуждо тяло, те не се чувстват като част от решенията, не се чувстват въвлечени по никакъв начин. И това е първото нещо, по което ние бихме работили да бъде възстановено. А гражданите, организации като инициативни комитети, обществени съвети да започнат да бъдат въвличани в ключовите решения, които касаят техния квартал. Второто нещо е доста различно ниво на отчетност. Добрите практики, които някои от нашите кандидати за районни кметове в текущите им мандати показаха да бъдат приложени за всички наши кандидати, ежеседмични отчети, постоянно да се вижда по какво се работи, и защо това са проектите, които са избрани да се правят, това да се дискутира с гражданите, с бизнеса. И да започне този процес, всички да са на една маса, в правилното време, когато се взимат решения, когато се обсъждат идеи. Третото нещо е свързано с прозрачността. Това съм го заявявал не веднъж, че всичко, което може да бъде споделено като информация ще бъде отворено за гражданите и то поднесено по начин, по който те разбират, за да може да задават въпроси. Защото само когато имаш комбинацията това да имаш информацията и да я разбираш, можеш да задаваш въпроси и да бъдеш част от дневния ред. Така че това са три много конкретни обещания, които ще изпълним, и които се надяваме гражданите да усетят, че общината постепенно ще се превърне в техен приятел, че това са хора, които работят за тях, нещо, което в момента не се случва. 

Казахте, че "на годишна база от общината изтичат 500 млн. лв. към наши фирми и наши хора". Как ще спрете този порочен процес и как ще осветлите обществените поръчки и хората, които изпълняват в крайна сметка големите инфраструктурни проекти за нашия град? 

Във всяка една система, която се бори с корупцията, едно от най-важните неща е какъв е тона на върха. Дали на най-високо ниво, управленският екип, това нещо не само го говори, но наистина и го следва. За мен това е лична кауза и е изключително важно ресурсът на софиянци да отива до предназначение. Това е част от причината да се хвана с тази задача и да тръгна по този трънлив път да бъда кандидат за кмет. Защото градът ни може много повече, има и ресурсите за това, но просто трябва да отива по предназначение. И моята амбиция е да вдигна значително нивото, очакванията на целия ни екип, ние затова минахме доста обучения по антикорупция с нашите районни кметове, с общинските ни съветници имаме система, която е разработена, и която бихме внедрили, която оценява какъв е корупционният риск във всяко едно звено, кои са местата, където има нужда от подобрение. И това нещо ние не бихме го оставили само като политически разговор и предизборна риторика, а като работеща система, която във всички аспекти на процеса по възлагане има съвсем практични подходи как да бъде осветлено, подобрено, и където има злоупотреби да може да бъде сигнализирано, те как се обработват. Цялостен подход, ние във всичко, което правим от проблемите на градоустройството до борбата с корупцията търсим системен подход, тъй като, когато промениш самата система правилата, прозрачността, отчетността, тогава вече всичко става много по-предвидимо, много по-ясно и много по-качествен е крайният резултат. 

Много затегнат за софиянци проблем е и този с транспорта, задръстването, паркирането, и нещо, което много ни вълнува нас като медия, изключително високия пътен травматизъм. Как ще решите това?

Да, това са едни от най-големите проблеми, които трябва да бъдат решени с трафика, с паркирането. София е една от най-моторизираните столици в Европа със 700 коли на 1000 жители, така че лесно решение няма. Единственият начин да се справим с трафик, с паркиране е да намалим броя на автомобили, но това не да бъде насилствено, да ти се отнеме правото да си караш колата, а по-скоро да бъдат предложени добри алтернативи. Най-важната от които е качествен градски транспорт, да скъсим времето за придвижване от дадена точка до друга, като за това трябва да се развива довеждащият транспорт, трябва да се преосмисли транспортната схема и това как да бъдат по-удобно засечени спирките на различни видове транспорт, автобуси, трамваи, тролеи и метро. Като гръбнак да продължи развитието на метрото, както и развитието на надземната инфраструктура, повече бус ленти, умни светофари, за да дадем на жителите на София повече причини да използват градския транспорт  и по този начин, постепенно да намалее броя на колите. Другото, което сме заявили е развитието на вело инфраструктурата, за да може да се придвижват хората с колело. Като за тази цел ние анализирахме текущите отсечки, които са отсечки, те не са транспортни коридори, за това как да бъдат свързани, как да направим лъчи от кварталите до центъра, рингове. И общо взето да гледаме на това като на транспортна инфраструктура, а не като на комплект от проекти, където трябва да се направят по половин, един, два км вело отсечки. Така че това са за нас основни приоритети - развитието на градския транспорт и развитието на трасета за алтернативно придвижване. 

Няколко думи за паркирането, огромен проблем? 

Огромен проблем. Там планът ни включва изграждането на подземни паркинги на места, където позволява като под "Мария Луиза", площад "Македония", както и изграждането на монтажни паркинги.  Започвайки от кварталите като "Люлин" и "Младост", за да се облекчи, планът ни е за над 30 такива да бъдат построени. Друго нещо, по което ние ще работим е превръщането на "кални точки" в места, където могат да си паркират хората автомобилите около блоковете, защото това нещо освен, че ще уреди паркирането частично, ще реши и част от замърсяването на въздуха, така че и  за нас това  е приоритетно. За миналата година са елиминирани 23 кални точки. Ние смятаме това нещо да го ускорим значително и като инвестиция, и като места, където е уредено доста по-съществено паркирането. 

Наричате "Топлофикация" "воденичен камък, който тежи на София от години". Защо и какви алтернативи предлагате? 

Необходима е цялостна реформа на дружеството. То е изключително задлъжняло, вече дълговете му догодина ще прехвърлят 2 млрд. Всичко това афектира нас, като софиянци какво плащаме за отопление, така че този проблем трябва да бъде решен. Няма лесно решение извън това да се преструктурира дългът му, което изисква работа с държавата. Това е едното нещо, което трябва да се случи. Другото е да се стегне чисто като финансово управление. Има доста резерви за подобрение от порядъка на 100-ина милиона на година, по наши изчисления, което ако бъде пренасочено, може да помогне дружеството да задвижи част от инвестиционните си проекти за когенерация, за алтернативни източници на енергия. И по този начин постепенно то да бъде стабилизирано. Чак когато вече бъде стабилизирано, да се премине към разговора дали да бъде дадено на концесия или някакъв друг вид управление, което още повече вече да ускори инвестиционната програма на дружеството. Но то е изключително важно не само откъм задлъжнялост, а и че осигурява топлата вода и отоплението на над 450 000  домакинства в София. 

Отиваме към младежките политики, много важна тема. За мен беше много добра новина, че всички водещи кандидати за кмет на София се събрахте на този дебат, който направиха студенти, млади политолози, младежки политики. Имаше ли изобщо досега политика насочена към младите хора? И какво предвиждате вие? 

Като много неща имало е политика, но основно на хартия, а не откъм реални действия. Това, което ние и с младежите, и с други заинтересовани страни говорихме, колко е нужно да се възстанови диалогът, т.е. те да бъдат част от решението, като най-афектирани от младежките политики. За тази цел ние смятаме да възстановим Консултативния съвет по младежки политики, който го има, но не работи. Да търсим активна работа със Софийския ученически съвет. Друга тема, която дискутирахме е да има омбудсман по младежки политики в общината. Общо взето да покажем и с действие, и с думи, че този град, ако не бъде фокусиран върху проблемите на младите, той няма бъдеще. Тоест, всички подобрения, които ние направим по градинки, тротоари, улици, то няма смисъл, ако младите ни хора бягат. Това по което аз бих работил е нещо, което през годините съм правил, привличане на повече инвестиции в града. Да покажем София като добра дестинация за високотехнологични производства, за технологични паркове, за да можем ние да ги създадем и развием тези индустрии на бъдещето, които да предоставят много възможности на младите хора, да ги квалифицираме, така че активно да работим по младежката безработица и то в посока създаване на все по-високо платени работни места. 

И накрая, утре е денят за размисъл, в неделя са изборите. Все още социологическите агенции дават един сериозен процент хора, които не са решили за кого да гласуват и дали да гласуват. Защо е важно да гласуваме, първия въпрос? И втория - защо да бъде за вас и вашите общински съветници на “Спаси София"? 

Да се гласува е изключително важно, тъй като това е основно наше демократично право. Няма как да имаме претенции, ако поне не сме положили усилието да гласуваме. Важно е да се гласува на 29 октомври по няколко причини. Първата е, че балотаж за общински съвет няма. А общинския съвет е изключително важен орган, където се взимат много от решенията, не е всичко при кмета. И това бъдещият кмет с какъв състав на общинския съвет би работил е изключително важно, за това какви политики могат да бъдат прокарани. Така че се надяваме повечето софиянци да гласуват с № 85 и максимално много да ни помогнат, това, което е залегнало в нашата програма да се превъплъти в политики. Защо ние? Защото сме на терен от няколко месеца, показахме си и хората с които бихме работили, запознахме ги и с идеите. Направихме много кръгли маси за туризъм, за икономика, за култура, за градоустройство, за да запознаем всеки, който го е интересувало какво смятаме да направим, за да излезем извън шаблона само на бързи политически обещания в рамките на 30-40 дни преди кампанията. При нас беше доста по-различно, не сме бягали от нито един въпрос, от нито един разговор с всички десетки хиляди хора на които сме стиснали ръцете. И се надяваме, че ще ни бъде гласувано това доверие сега на 29 октомври, в неделя с № 85. 

Много благодаря. Васил Терзиев кандидат-кмет за гр. София, за столицата на "Продължаваме промяната-Демократична България" и "Спаси София". Благодаря за този разговор. 

Благодаря.

ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ



Още по темата: общо новини по темата: 845
08.05.2024 »
26.04.2024 »
05.04.2024 »
29.03.2024 »
21.03.2024 »
06.02.2024 »
предишна страница [ 1/141 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Градският транспорт в София
Трагедия с 5-годишно дете разтърси Благоевград
Метро 2021
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията