ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Васил Тренев: В близко бъдеще ще бъде въведено умно технологично измерване на количествата вода в София
Автор: Живко Кръстев 14:57 / 06.02.2024Коментари (0)454
©
Плановете за развитие на "Софийска вода“ са амбициозни. Предизвикателствата са много, но ние ги поемаме и работим по тях. Това каза изпълнителният директор на "Софийска вода“ Васил Тренев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

"Софийска вода“ е водният оператор на столицата и е ангажирана с всички дейности, свързани с доставката, отвеждането и пречистването на отпадъчните води. "Като компания, която работи в регулирана среда, плановете ни са за около 50 милиона лева годишни инвестиции в няколко насоки – дигитализация, поддръжка и технологична дейност на самата компания и обслужване на клиентите ни“, обясни Тренев.

"Софийска вода“ е част от "Веолия“ и по думите му ползите за дружеството от това са големи. "Веолия“ е най-големият ютилити оператор в света и работи на шест континента. Във фокуса на компанията са внедряването на нови технологии, намаляване на водните загуби, технологичната трансформация и екологията.

"Практиките и моделите, с които "Веолия“ участва в цял свят, са най-различни – и като бизнес модели, и като начин на работа, в зависимост от потребностите на клиентите. Във Франция "Веолия“ предлага своята експертиза за управление на отпадъчни води и на мрежата. Във Великобритания основната ни дейност е свързана с оползотворяване на отпадъци. Ние ползваме като ноу-хау всичко това. Понякога колегите ни във "Веолия“ ползват нашето ноу-хау. В Кубратово например ние произвеждаме такъв процент електрическа енергия, че задоволяваме около 85-90% от цялата консумация на "Софийска вода“. Това е един добър пример за всички поделения на "Веолия“, ние сме на второ място по енергийна ефективност“, обясни Васил Тренев.   

През 2010 г., когато "Веолия“ заменя предишния концесионер в столицата, загубите на вода са били над 60%. В момента те са под 40%. "Това са огромни усилия, с които Софийска вода“ година след година, стъпка по стъпка следва своята стратегия и планове, за да съхрани изключително ценния воден ресурс на столицата. Ефективността на мрежата, която не се изразява само в загуби, също се е повишила – от под 40% до над 60% в момента. Всяка година правим външно изследване за клиентската удовлетвореност. Данните за 2016 г. бяха 68% обща клиентска удовлетвореност, за миналата година е 90%, което е огромно постижение. Тук говорим за дигитализация на клиентските услуги, информираност на клиентите“, обясни изпълнителният директор на "Софийска вода“.

Намаляване на загубите на питейна вода са приоритет за дружеството. Постигането на енергийна неутралност също е сред основните цели на "Софийска вода“ до края на 2025 г. "Благодарение на оползотворяването на утайките произвеждаме електрическа енергия, която задоволява почти изцяло нашите нужди, респективно намаляваме въглеродните емисии в природата с не по-малко от 70 000 тона на година“, обясни Васил Тренев.

Кръговата икономика означава водата не просто да се използва, да се пречисти и да се върне в природата, а да се използват всичките й ресурси, за да се осигури енергийна неутралност и нисък въглероден отпечатък, обясни той. От всеки етап на управление на водата могат да се извлекат ползи. При пречистването на питейната вода "Софийска вода“ използва пясъчни филтри. "Това, което сме идентифицирали като проект, който ще спести сигурно над 1 милион кубични метра вода на година, е повторно да използваме за пречистване на пясъчните ни филтри съответната вода, за да не я връщаме обратно в природата“, даде пример Тренев.

В близко бъдеще ще бъде въведено умно технологично измерване на количествата вода, които потребява всяко домакинство. "За топлите водомери това беше направено, за студените все още не е, но предстои. Когато човек знае какво количество използва като вода, той се замисля.“







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията