ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Вили Лилков: В СОС трябва да се направи мнозинство с разписано споразумение
Автор: Цвети Тончева 21:37 / 14.11.2023Коментари (0)393
©
Председателят на Общинския съвет е фигура, която трябва да има доверието на всички политически сили, но само доверие не е достатъчно. Това каза в аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“ проф. Вили Лилков, общински съветник от групата на коалиция "Синя София“. "Трябва зад него да стои една по-стабилна политическа група. Нашата група е от трима човека и аз смятам, че правото да поискат да бъдат председател трябва да имат по-големите политически групи, зад които стои по-солидно мнозинство, чисто аритметично. Според мен все още не са изчерпани всички варианти на ПП-ДБ, на ГЕРБ-СДС, на БСП да могат да конституират едно мнозинство с ясно разписани ангажименти. Това мнозинство не би трябвало да повтаря примера на сглобката в парламента, а именно – "Вие управлявайте, пък ние ще стоим, ще ви помагаме, когато ни скимне, когато ни изнася. Няма да подписваме споразумение и ще критикуваме всичко, което не ни харесва“. Това е сглобката в момента на национално ниво. В общината според мен би трябвало да се получим от това и да се направи мнозинство с разписано споразумение. Не го наричам нарочно "коалиционно“, защото от тая дума всички бягат – сакън, да не би да се омърсят, като ги обявят, че са в коалиция. Ами, в коалиция са – когато управляваш заедно, си в коалиция, когато поемаш заедно ангажименти, си в коалиция. Това е, и в живота е така, и в политиката е така", каза Лилков.

Според него, прегледът на политическите програми на основните политически формации в Общинския съвет показва сечение по много въпроси, и то ключови за столицата. Еднакво е виждането на политическите сили за това, че презастрояването в южните квартали на столицата трябва да спре; еднакво е виждането, че трябва северните територии да се развиват и общината да насочи инвестиции към; еднакво е виждането, че трябва да има създаване на бързи пътни връзки между двете части на столицата – южната и северната; еднакво е виждането, че час по-скоро Витоша трябва да се отвори и лифтовете трябва да се подменят, и Витоша да стане част от парковата среда на столицата и част от живота на софиянци.

"Минералните извори – за тях имаме единно мнение, че това е занемарено богатство на София. Еднакво е виждането ни, че проблемът с местата в детските градини е също толкова тежък, както проблемът с места в домовете за стари хора. Ето го сечението, в което можем да намерим и да се подпише едно споразумение за общо управление. Аз питам кой от общинските съветници няма да подкрепи смислена идея например за изграждането на нов национален стадион. Ето каква криза се получи в момента – няма къде да се проведе мачът между България и Унгария. Защо – защото нямаме в столицата спортно съоръжение, което да отговаря на международните стандарти. Ето една задача, която трябва да я поставим и да започнем да мислим по нея. Наскоро си говорих с общински съветници от ПП-ДБ и от ГЕРБ, разбира се, и общо е мнението, че те подкрепят идеята да започнем да мислим, казвам да мислим, за т.нар. "лека градска железница“, която да обслужва столицата и крайградските райони, както и Перник, Елин Пелин и т.н.", добави Лилков.

По думите му, има много неща, които може да свършат висчки заедно, или да заложат основите им в близко бъдеще.

"Кой от общинските съветници не е съгласен, че метрото трябва да продължи да се развива и че високоекологичен градски транспорт трябва да влезе в малките квартали, за да довежда до метростанциите хората от по-отдалечените части от големите комплекси? Никой не е против това. Така че ето ги общите знаменатели, както се казва, на една смислена политика, която може да се води. И аз знам, че избирателите ще приемат всякакви споразумения между отделните политически формации в името на изпълнението на тези приоритети. Само може би най-запалените фенове ще прокълнат своите избраници, че са нарушили едва ли не тези граници. Но в крайна сметка не трябва да забравяме, че всеки от нас е избран да върши работа в името на общото благо", добави Вили Лилков. 

Цоня СЪБЧЕВА


Още по темата: общо новини по темата: 10
25.07.2024 »
18.12.2023 »
20.11.2023 »
20.11.2023 »
20.11.2023 »
20.11.2023 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Гръмна склад за фойерверки край Елин Пелин: Има пострадали!
Лято 2024
Олимпийски игри в Париж 2024
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Първа лига, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията