ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Върнаха делото за избора на общински съветници в Костенец
Автор: Екип Sofia24.bg 17:50 / 21.02.2024Коментари (0)560
©
Върховният административен съд отмени решение №1433 от 22.11.2023 г. на Административен съд – София област, с което с което е потвърдено решение №85-МИ от 30.10.2023 г. на Общинска избирателна комисия Костенец за избор на общински съветници в община Костенец и върна делото за ново разглеждане от друг състав на първоинстанционния съд.

Касационната жалба по административно дело № 818 от 2024 г. е подадена във ВАС от Коалиция "БСП за България“, в която има изразени съмнения, относно отчитането на изборните резултати.

Срещу същото решение на ОИК-Костенец за избор на общински съветници, жалби пред Административен съд – София област са подали Партия "Възраждане“, Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България“ и Коалиция "БСП за България“, като впоследствие са образувани отделни дела за разглеждане.

Върховните съдии са приели, че тези три жалби е следвало да бъдат разглеждани общо, тъй като предмета на спора е общ – решението на ОИК – Костенец. Касационният състав смята, че след като съдът е бил констатирал нередовности в тях, налагащи прекратяване на производството по отношение на две от жалбите, първоинстанционният съд е следвало да изчака или да спре съдебното производство по общото административно дело №1291 от 2023 година до произнасянето на Върховния административен съд, който е бил сезиран с частната жалба от Партия "Възраждане“ и да разгледа всички доводи във връзка с избора на общински съветници в община Костенец.

Върховните съдии смятат, че в жалбата на Коалиция "БСП за България“ е направил оплакване от резлутатите в секция …10 и е поискал преброяване поради твърдение за наличие на допуснати нарушения в изборния процес, съдът е следвало да допусне всички искани доказателства.

Касационната инстанция приема, че всеки един спор по отношение на изборния резултат следва да бъде преценен в конкретната фактическа обстановка. Поради това решението следва да бъде върнато на друг състав за ново разглеждане от първоинстанционния съд като се вземат предвид мотивите на настоящото решение, както по отношение на същността на спора и допускане на искани доказателства, така и по отношение на разглеждане на вече обединени за общо разглеждане жалбите на Партия "Възраждане“ и Коалиция "БСП за България“.

Решението на ВАС е окончателно.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Енергийна криза
Катастрофи в България
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията