ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Зам.-кмет на Столичната община: Заедно с районните кметове работим по конкретни идеи за прилагане на финансова децентрализация в София
Автор: Йоланда Пелова 13:02 / 18.04.2024Коментари (0)738
©
"Децентрализацията е изключително актуална и за новия екип на Столичната община." Това каза заместник-кметът по финанси и здравеопазване на София Иван Василев на заключителната конференция по проект "Развитие на фискалната децентрализация и подобряване на финансовото управление на местно ниво в България", организирана от НСОРБ. Той припомни, че кметът Васил Терзиев на първата си работна среща с всички районни кметове в Столична община е повдигнал темата за местната и финансовата децентрализация в София.

По думите на Иван Василев "в момента районните кметове изработват конкретно предложение как в Столична община да се приложи принципът на финансова децентрализация и как повече приходи да остават в районните администрации. Задействан механизъм, по който повече пари да отиват при районите " – посочи също столичният зам.-кмет Василев.

По темата за прозрачността Иван Василев даде за пример бюджета на Столична община, който бе представен и обсъден пред повече от триста души в аулата на Софийския университет. Общинският екип отговори на повече от 40 въпроса, свързани с бюджета. Включени са предложения и на гражданите, а бюджетът е направен в разбираем за гражданите формат.

"На страницата на Столичната община се публикува информация с разбивка как се харчат парите на софиянци, което е изключително важно за прозрачността. Искаме съгражданите ни да знаят къде отиват парите им – за транспорт, зелена среда, събития, образование. С първия си бюджет екипът на кмета Терзиев въведе гражданско участие – софиянци ще кажат как да инвестираме 5.3 млн. лв. С това тестваме нагласите на обществото дали иска да участва в управлението, ако да – ще разработим съответните политики " – заяви също заместник-кметът Василев.

Иван Василев даде пример за сътрудничеството на Столична община с INSAIT – Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, за преформатиране на вътрешни процеси в общината чрез новите технологии.

Участници в заключителната среща по проект "Развитие на фискалната децентрализация и подобряване на финансовото управление на местно ниво в България" бяха още Мария Касадо – служител по политиките в Главна дирекция "Реформи“ в Съвета на Европа, генерален секретар на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа, експерти от Центъра за експертиза за добро управление (CEGG) в Съвета на Европа, кметове на български общини и председатели на общински съвети, представители на партньорските организации по проекта.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Катастрофи в София
Бюджет 2024
Бум на коклюш в България
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията