ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Започва Международната конференция "Дни на математиката в София"
Автор: Екип на Sofia24.bg 07:00 / 07.07.2023Коментари (0)119
©
От днес до 14 юли Институтът по математика и информатика при Българската академия на науките, съвместно с Факултета по математика и информатика на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Съюза на математиците в България, организира Международната конференция "Дни на математиката в София" (Mathematics Days in Sofia – MDS2023), информираха от пресцентъра на БАН.

За традиционната среща на българските математици в София пристигат повече от 200 учени от над 30 държави, които ще представят нови резултати в класически и модерни области на математиката и информатиката.

Официалното откриване на конференцията ще се проведе на 10 юли 2023 година от 9:30 ч. в зала "Васил Левски“ на хотел Hyatt Regency Sofia. “Дни на математиката в София" се провежда под патронажа на президента на Република България – Румен Радев, който ще приветства участниците и гостите и официално ще открие събитието.

За високото качество на българските математици и информатици се говори много и отдавна, като днес голяма част от тях работят в престижни университети и научни центрове извън България. Една от основните цели при организирането и провеждането на научни форуми като Дни на математиката в София е да укрепи и задълбочи връзките с българската математическа диаспора като предостави среда за успешни съвместни изследователски дейности за достигане на търсените и така нужни отговори и резултати във всички сфери на човешкото развитие.

По време на откриването ще бъде връчена Наградата по математика на Института по математика и информатика за 2023 г., която се присъжда на всеки три години на български математик на възраст до 40 години за високи постижения в областта на математиката. Наградата ще бъде представена и връчена от академик Юлиан Ревалски, председател на Комитета за Наградата. Предишните носители на Наградата са Мартин Касабов, Университет Корнел в Итака, САЩ (2014), Кирил Дачев, Университет Пърдю, САЩ (2017), Грета Панова, Университет на Южна Калифорния, САЩ (2020).

В рамките на конференцията ще се проведат работни срещи "Хаусдорфова геометрия на полиномите“, посветена на основателя си академик Благовест Сендов, Инвариантни разстояния и метрики в комплексния анализ“, Третата среща на младите български математици, както и заседания в 7 секции и 5 мини-симпозиума.

Международната конференция “Дни на математиката в София 2023" се провежда с подкрепата на Научна програма “Повишаване на изследователския капацитет в областта на математическите науки" (ПИКОМ), Министерството на образованието и науката и Фондация "Саймънс“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Прием в детски градини и училища в София
Лоша инфраструктура в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията