ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Жена осъди София за 20 000 лв., защото пострадала от лошата настилка
Автор: Екип Sofia24.bg 10:19 / 05.05.2023Коментари (0)190
©
Столичната община за пореден път е осъдена да плати солидно обезщетение заради лошата градска среда, от която си патят гражданите. За поредния случай на жена, осъдила общината за 20 000 лева, след като се спънала в стърчащи от земята корени на дърво, разказва "Lex.bg".

Инцидентът станал преди 3 години в района на улиците "Будапеща" и "Родопи". 56-годишна жена счупила ръката си, след като се спънала на тротоар с разбити и разместени плочки от стърчащ от земята масивен корен на дърво. На 14 юни 2020 г. пострадалата гостувала в София на своя приятелка и двете излезели на вечерна разходка из града. Нейната приятелка е дала показания пред Софийския градски съд и свидетелства, че е видяла корена на дървото над тротоара и е успяла да го прескочи, но гостенката ѝ имала по-забавена реакция и се спънала, след което паднала на неравната повърхност и счупила лявата си ръка, на която се подпряла, за да не удари главата си. Изпитвала силни болки, както непосредствено след падането, така и през нощта, но отказала да отиде веднага в болница и искала да се прибере и да отиде със съпруга си на преглед в Тетевен.

След това се наложило да бъде оперирана три пъти в Плевен, но подвижността на китката ѝ така и не била възстановена напълно. Жената посещавала много пъти центрове за рехабилитация и похарчила близо 1000 лева за лечение, а отделно търпяла болки и дискомфорт, защото не можела дълго да се обслужва сама, а така затруднила и близките си. Тя твърди, че причина за увреждането е неподдържаният от Столичната община тротоар и иска обезщетение от 50 000 лева.

Съдия Росен Димитров пише в решението си, че задължение на общината по Закона за движение по пътищата и правилника за прилагането му е да се грижи и поддържа тротоарите и пътищата, като осигурява "необходимите условия за непрекъснато, безопасно и удобно движение през цялата година".

В случая, пише съдът, общината е бездействала като е допуснала корените на крайпътното дърво да избият над плочките и да доведат до тяхното разместване. 

Съдът е приел и заключение на медицинска експертиза, според която пострадалата още изпитва болки и не може да се обслужва с лявата ръка. Според вещото лице ръката на пострадалата е видимо деформирана, с груб и болезнен оперативен белег, костта ѝ е зараснала неправилно и не може да извършва пълен захват. Лекарят е заключил, че лечението на подобна травма е три месеца, но в случая е продължило година и седем месеца.

Общината е осъдена да плати и още 958 лева за имуществени вреди от платените пари за лечения, както и 386 лева за разноски по делото.

Решението на СГС не е окончателно, като може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

И още 20 000 лева за счупена ръка в неравна настилка

В същия ден - 2 май, друг състав на градския съд е постановил общината тя да плати други 20 000 лева на друга пешеходка, която през юни 2018 г. е счупила ръката си, докато пресича в столичния кв. "Надежда". Пострадалата по него се връщала от пазар с дъщеря си. Двете се движели по улицата, когато дъщерята казала на 76-годишната си майка да се качи на тротоара, защото приближавал автомобил. В момента, в който възрастната жена го направила, тя стъпила в дупка от липсваща плочка и паднала. При удара счупила лявото си рамо, последвало лечение в продължение на няколко месеца, но отново не била напълно възстановена.

В тези дела общината масово претендира, че е налице съпричиняване, тъй като пешеходците не внимавали, а в случая твърди, че няма вина, защото в този участък не е имало плочки, а бил асфалтиран в по-голямата си част.

Съдът е назначил експертиза, която е показала разнородна настилка – и паваж, и асфалтобетон, а в района имало и строеж. Съдия Цветомира Дачева пише, че няма значение дали пострадалата е паднала в дупка, образувана от извадена плочка, или от липсващ асфалтобетон, за които е отговорност на общината да следи. "Същественото в случая е не описанието на настилката (плочи или асфалтобетон), а неравностите в нея, довели до инцидента и неблагоприятните последици от него, за който отговорността е на ответната Община." Така съдия Цветомира Дачева обяснява защо отхвърля възражението за съпричиняване. И това решение може да се обжалва пред апелативния съд.


Още по темата: общо новини по темата: 361
26.03.2024 »
22.03.2024 »
21.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/61 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията