ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Жителите на "Княжево" ще се борят, за да запазят минералната баня
Автор: Екип Sofia24.bg 14:38 / 20.04.2023Коментари (0)132
© Facebook
Плановете за облагородяване на квартал "Княжево" вече започнаха, а програмата за по-топлите месеци на активните граждани е пълна. Подробности пред Радио София разказа Любо Стефанов, жител на квартала и част от групата "Княжевецъ" във Facebook. Според статистиката, дневно през квартала преминават около 30 000 автомобила, но по думите на Стефанов в момента ситуацията е по-сложна, защото от 19 април тече ремонт на трасето на трамвай №5.

Още от сутринта на същия ден започват да се образуват огромни задръствания по бул. "Цар Борис III" от Околовръстния път до сп. Шипка /Райска градина/. Във връзка с подмяната на релсовия път и контактната мрежа при кръстовището на бул. "Цар Борис III" и Околовръстното в продължение на шест седмици, кръстовището ще бъде стеснено. Ремонтът там ще протече в 2 етапа - по 3 седмици за всеки. При първия етап стеснението ще бъде от страната на "Княжево", а при втория в посока центъра на града.

"От вчера има стеснен участък, който е на кръстовището на Околовръстен път и бул. Цар Борис III, което естествено води до огромни задръствания. Искам да призова хората, ако имат възможност да избягват този участък, да го направят в следващия месец и половина", посочи той.

Жителите на квартала са много притеснени за рухналата сграда на царската Минерална баня и ще се борят да я запазят. Тунел за "Княжево" няма да бъде строен, а в момента се работи усилено за разширението на Околовръстния път.

Относно това дали банята трябва да се разруши, Стефанов каза:

"Ситуацията не е много по-различна, общият устройствен план не е изменян, така, че според него банята трябва да се бутне, за да се разшири пътя. Ние естествено ще се борим това да не се случи и вярваме, че наистина няма да стане".

Той посочи, че ремонтът на трасето на трамвай №5 не е малко събитие, но за съжаление първият етап доста се е проточил, но пък вторият етап върви с много бързи темпове.

По думите му старите фотоси от квартала, които са били поставени на първата спирка на трамвай №5 в "Княжево" ще бъдат премахнати заради ремонта, поради опасност те да бъдат увредени. В момента се работи в посока на тяхно място да бъдат възстановени шестте големи прозореца, които са зазидани.

"Ние сме в комуникация със зам.-кмета по строителството г-н Ангел Джоргов, който изяви желание те да бъдат възстановени.

Изготвили сме един визуален проект, как би изглеждало със стъклени тухли, което общо взето решава два проблема. Единият е липсата на естествена светлина на спирката, защото тя е проектирана реално с 6 големи прозореца и второто е да запазим дискретността на съседния имот, така че да не може да се вижда какво става в него", добави Стефанов.

Той изрази надежда банята да бъде прехвърлена към Столична община, където да намери по-добър стопанин в нейно лице. Освен това каза, че в "Княжево" вече има три обособени пространства (метални сърца) за събиране на капачки, които са закупени с дарения на хората от квартала и са собственост на групата "Княжевецъ". До момента са предадени около тон и половина капачки.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията