ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (1)
Витоша зимен фест тази събота пред хижа "Алеко"
Автор: Екип Sofia24.bg 14:14 / 19.01.2022Коментари (0)693
©
Най-новата дисциплина в колоезденето - сноубайк, ще направи своя официален световен дебют по време на Витоша зимен фест тази събота, на 22 януари, пред хижа "Алеко".

Седмото издание на инициираната от "София - европейска столица на спорта“ проява отново е посветено на Световния ден на снега. Ще се проведат още надпревари по алпийски ски, ски-алпинизъм, спускане с шейни, спринтово

ски-бягане, забавни игри, бой със снежни топки, конкурси за направа на снежни фигури, търсене на съкровища в снега и други.

Фестивалът е новатор в провеждането на спускане за време по сняг с колела, но сега за първи път то ще бъде вече с официалното наименование "сноубайк".

Наред с това, надпреварата е валидна за Държавно първенство и ще определи националните шампиони. Тъй като дисциплината е съвсем нова и наскоро утвърдена от международните структури, състезанията на Витоша и Държавното първенство на Франция се явяват първите в света, организирани и официално приети в календара на Световния колоездачен съюз.

Спускането с велосипеди по сняг за време ще се организира за шести път в рамките на Витоша зимен фест, но за първи път ще е с международно участие, тъй като вече има записани чужденци. На 22 януари шоуто в планината ще започне точно в 11:30 часа със старт на плаца пред хижа "Алеко". Трасето с впечатляващата денивелация е дълго 800 метра с множество виражи, скокчета и възможности за трикове, а финалът е пред долна станция на бившия Романски лифт.

Домакините обещават много емоции, екшън и добро настроение по време на атрактивното състезание. "По трасето ще бъдат оформени два или три скока и няколко препятствия за повече атракции и екшън,“ разкрива Ема Паунова, която е представител на организаторите. Тя уточни, че поради специфичната обстановка участниците ще спазват всички здравни мерки и бройката им ще бъде ограничена на 60.

Столична община и "София – евростолица на спорта“ организират този спортен празник за седма поредна зима, като целта е да излязат повече хора в планината.

Много забава ще има след 11:00 часа и на първата на Витоша зона за шейни, която работи на пълни обороти за втора поредна година.

Над плаца пред хижа Алеко ще бъде нареден 100-метров слалом, по който децата да могат да изпробват уменията си, като победителят във всяка двойка ще получи награда. Ски-учители ще помагат безплатно на малките скиори да повишат уменията си.

За поредна зима в празника на "София – евростолица на спорта“ активно се включва "Сдружението на витошките ски и сноуборд училища“. Тази година ски-бягането отново ще бъде по атрактивното трасе около хижа "Алеко“.

Така най-добрите с писалките ще могат да бъдат подкрепяни от публиката. Надпреварата е в дисциплината спринт с елиминации. Стартът на състезанието по ски-алпинизъм ще бъде в 9:45 часа на плаца пред хижа "Алеко". 

Програмата за Феста в събота предвижда още множество демонстрации, състезания, забавни игри и викторини. Наред с надпреварата по ски-бягане, всеки ще може да получи първи уроци и да пробва безплатно "писалките“. Фестът включва още планинарски песни на импровизираната сцена, забавни игри и викторини с награди, весели надпревари и конкурси и бой със снежни топки. За децата ще се грижат професионални аниматори, ще има и "търсене на съкровища в снега“.

Програма:

9:00 – 10:45 часа - последни записвания (съобразно Наредбите) – пред хижа "Алеко"

9:45 – 12:00 часа - ски-алпинизъм

11:00 – 12:00 часа - алпийски ски - слалом

11:00 – 12:00 часа - състезания с шейни (в зоната)

11:30 – 12:15 часа - спускане с колела по сняг

12:15 – 12:45 часа - ски-бягане - спринт

13:00 – 13:15 часа - награждаване на призьори и закриване

Витоша зимен фест отново ще се включи в отбелязването на Световния ден на снега, който се празнува за 11 поредна година като едно от стотиците събития в 42 държави по целия свят. Тези прояви са посветени на желанието на хората да живеят активно, да спортуват, да се отдават на физически и забавни занимания през зимата, да се наслаждават на емоциите, които предоставят белите дисциплини. Целта е децата между 4 и 14 години да се запознаят и да заобичат белите спортове и забавления. Мотото на Световния ден на снега "Открий, забавлявай се, изживей“ е свързано с незабравимите срещи със зимните спортове.
Още по темата: общо новини по темата: 438
28.10.2022
14.07.2022
01.07.2022
20.04.2022
20.04.2022
20.04.2022
предишна страница [ 1/73 ] следващата страница







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Григор Димитров стартира там, където сензационно победи Новак Джокович
Велико! Григор Димитров се изкачи до номер 1 в света в уникална статистика
ЦСКА със страхотен обрат срещу Арда в Кърджали
ЦСКА 1948 и Локомотив (Пловдив) не се победиха в Първа лига
Григор Димитров е втори в света по любопитен показател, Джокович не е в Топ 10
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията