ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (2)
Автомобилна федерация с остро писмо до спортния министър
Автор: Стойчо Генов 12:07 / 02.03.2022Коментари (0)1238
©
Автомобилна федерация на България излезе с остро отворено писмо до спортния министър Радостин Василев. В документа от федерацията задават 7 конкретни въпроса към Василев.

Публикуваме без редакторска намеса отвореното писмо на АФБ:

Г-н Василев,

На 26 февруари в Стара Загора се проведе среща на автомобилни състезатели и организатори от цялата страна. Срещата бе инициирана от местния клуб АСК "Стара Загора“ и Автомобилната Федерация на България.

Наболелия проблем преди старта на сезона е заповедта на служебния министър Кузманов за спиране на автомобилните състезания, която въпреки порочността си (установена от инспектората на МС). Вие до настоящия момент не сте я отменили и обричате автомобилния сезон 2022 година и всичко, което e инвестирано в организация, подготовка и машини.

Освен представители на над 30 клуба от страната, присъстваха и представители на БФАС (предишната федерация за автомобилен спорт с отнет през 2019 г. лиценз), които, според думите на председателя Румен Дунев, също желаят стартиране на сезона. Генералният секретар на АФБ Калоян Станчев запозна всички с предисторията на събитията подкрепен с документи за комуникацията си с ММС, съдебни решения по казуса БФАС и анализира ситуацията в момента. След тази среща в нас възникнаха много въпроси, на които се надявам Вие да отговорите, защото се оказа, че от Вас зависи ще има ли състезателен сезон тази година.

Въпросите ни са следните:

1. Водите ли разговори с БФАС (нелицензирано в ММС сдружение) за предоставяне на лиценз за автомобилния спорт, въпреки че такъв е издаден на АФБ ? На срещата ни направи впечатление, че г-н Дунев е добре запознат с подаваните до ММС от страна на АФБ документи и тяхното съдържание, моля да ни бъде дадено обяснение откъде лицето има достъп до подаваните от АФБ жалби?

2. Вярно ли е че, по думите на Румен Дунев, Вие сте ги посъветвали да не жалят последното съдебно решение, което са загубили, за да са "чисти“ и да кандидатстват за лиценз.

3. През изминалата 2021 година подавани ли са документи за лицензиране на БФАС като национална федерация управляваща автомобилния спорт и какъв е статуса на заявлението на БФАС към момента?

4. Защо в рамките на няколко дни след вписването им в Регистъра на спортните клубове към ММС бяха заличени от Регистъра на спортните клубове към ММС 3 клуба, членове на Автомобилната Федерация на България, при условие, че за вписването им са изпълнени всички изисквания по Закона за физическото възпитание и спорта?

5. Назначена е поредната проверка на АФБ, на основание Ваша заповед, цитирана е с дата 28.01.2022 в описа на документи, които изисквате, но същата не е връчена и не фигурира в изпратеното уведомление за назначена проверка. Защо искането за проверката е изпратено на 15.02.2022 в 17:00 ч. в АФБ със срок за представяне на изискуемите документи 25.02.2022 ? Защо все още на федерацията не е предоставена цитираната като приложена заповед?

6. Както всички разбрахме на срещата, целта Ви е отнемете лиценза на АФБ и да се даде национален спортен лиценз на БФАС, това няма ли да противоречи на ЗФВС в чл. 21.6 ? Има ли държавна намеса в националния и международния интерес, каквото публично изказване направи пред нас г-н Дунев?

7. Политическа или личностна е саморазправата с АФБ, защото на срещата се повдигна въпроса за действията и коментарите от страна на Димитър Илиев, съветника по спорта към Премиера и сериозното лоби, което той има във Ваше лице.

За нас, състезатели и организатори, ще бъде важно да чуем и Вашата позиция, защото мотивите, с които временно бе преустановена дейността по одобряване и организиране на спортни състезания от АФБ, а именно открити грешки в организацията на състезанията, са неуместни и безпочвени и това ще установи съда, като проверките за извършени от свързани именно с БФАС лица. Но докато траят съдебните битки, ще пострада спортът ни, а това ще рефлектира сериозно върху състезателите, които са инвестирали време и средства в подготовка за сезон 2022. Именно поради това настояваме за незабавно вдигане на наложените на АФБ мерки.

Спортът ни се развива отлично през последните три години и това е видно от броя на състезателите, организираните състезания и спечелените международни отличия и домакинства. Ние няма да мълчим докато се унищожава спорта и докато с такава лекота се заличават нашите усилия от последните години. Ние със сигурност ще се борим срещу всяка несправедливост, но за съжаление подобни действия от страна на ММС, както и погазването на нормативната уредба, ще доведат до сериозен ущърб на автомобилния спорт в национален и международен план.

Ние сме лицензирани и активно участващи и развиващи автомобилния спорт в България автомобилни спортни клубове. Регистрирани сме в регистъра на спортните клубове в ММС и с общо 620 лицензирани състезатели за 2021 г.

Каним Ви на пресконференцията, която организираме на 8 март от 11:00 часа в "Прес Клуб България“ на стадион "Васил Левски“ в очакване на честен отговор пред 42 автомобилни клуба, състезатели, организатори и фенове на автомобилния спорт.
Още по темата: общо новини по темата: 3
18.11.2022
04.11.2021
29.10.2021







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Световният тенис поздрави Григор Димитров
Страхотната новина за Григор Димитров е факт!
Александър Зверев трябва да направи услуга на Григор Димитров днес
Григор Димитров отпадна в Рим, но може да се изкачи в световната ранглиста
СДВР с мерки за финала за Купата между Лудогорец и Ботев (Пловдив)
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията