ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (3)
Екатерина Дафовска подаде оставка като президент на родната федерация по биатлон
Автор: Екип Sofia24.bg 13:31 / 27.04.2022Коментари (1)6534
©
Поради здравословни проблеми олимпийската шампионка Екатерина Дафовска подаде днес оставка като председател на Българска федерация по биатлон. На следващото си заседание на 11 май 2022 г. УС на федерацията ще насрочи дата за Общо събрание, което да избере новия президент на федерацията.

Припомняме, че на 14 април Дафовска беше преизбрана за председател на централата, но сега реши да се оттегли от поста. Преди един месец, Дафовска даде много добра оценка за сезона, но заяви, че проблемите с финансирането са довели до известно напрежение, а самата федерация кара на “мускули и заеми". Екатерина Дафовска също така разкри и че треньорите работят без заплати. Министърът на младежта и спорта Радостин Василев пък заяви, че твърденията на президента на Българска федерация по биатлон “не отговарят на истината".

Ето какво отговори във Фейсбук Василев по темата (без редакторска намеса):

"Скъпи приятели,

Твърденията на председателя на Българската федерация по биатлон (БФБ) Екатерина Дафовска от днес (21.03), че в централата "карат на мускули и заеми“, не отговарят на истината. БФБ е една от малкото, получили целево финансиране от държавата в началото на годината за участие на българските биатлонисти в състезания, включени в международния спортен календар. Средствата са в размер на 98 129 лв.

Причината БФБ да не е включена за разглеждане от експертна комисия към 18.03.2022 г. са установени задължения към Националната агенция по приходите (НАП) след извършена служебна проверка. Това условие е изрично посочено в чл. 5, ал. 1, т. 2 и 3 от Наредба № 3 от 02.04.2019 г. за реда за финансово подпомагане на дейности в областта на физическата активност, физическото възпитание, спорта и спортно-туристическата дейност.

При сключването на договорите между Министерството на младежта и спорта (ММС) и българските федерации по Програма за финансово подпомагане на дейности в областта на спорта за високи постижения през 2022 г. изцяло се спазва нормативната уредба и законите в Република България.

До момента са одобрени 31 проекта на федерации, кандидатствали по Програмата. За да бъде осигурено нормалното функциониране на централите, както и оптималният тренировъчен и състезателен процес на българските спортисти, комисията работи усилено, за да могат всички проекти да бъдат оценени и договорите между федерациите и ММС да бъдат сключени възможно най-бързо.

Вместо да прави опити за внушения и дискредитиране на ММС, председателят на БФБ е необходимо да насочи усилията си върху подобряване на представянето на родните биатлонисти. Резултатите на последните Зимни олимпийски игри в Пекин не отговарят на милионното финансиране, което федерацията получава от ММС. Успехите на Благой Тодев, постигнати при младежите, са само изключение от правилото, че българският биатлон е в регрес.

Екатерина Дафовска е безспорно голям спортист, но и от над 10 години ръководител на БФБ. Би трябвало човек с нейния управленски опит да е запознат отлично с нормативната уредба, тъй като до този момент федерацията многократно е кандидатствала за финансиране от ММС.

Трябва да е пределно ясно на г-жа Дафовска, както и на всички останали ръководители в българския спорт, че се слага край на досегашните порочни практики на финансиране и отчитане. В тази връзка, в най-скоро време ще инициирам среща с всички федерации, от която ще стане ясно, че най-важно ще бъде спазването на закона в отношенията между държавата и спортните организации".
Още по темата: общо новини по темата: 24
22.03.2024
30.01.2024
23.12.2023
18.11.2023
24.02.2023
17.02.2023
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
гела е ПРОСТАК!Ще се изселваш в чужбина,смотан педал!
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Вижте отново победата на Димитров над Алкарас в последния им двубой
Фаворит ли е Григор Димитров срещу Карлос Алкарас?
Ето къде може да гледате мача между Григор Димитров и Карлос Алкарас
Левски обяви стартирането на продажбата на билети за мача с Лудогорец
Григор Димитров се нареди до Рафаел Надал и Новак Джокович
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията