ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (1) | Вчера (1)
Спортни звезди повеждат в неделя велошествие за по-чист въздух в София
Автор: Екип Sofia24.bg 12:28 / 11.05.2022Коментари (0)2887
©
Много популярни спортни звезди на България ще поведат колоната на традиционното Велошествие "За по-чист въздух“ тази неделя. Стартът на колоездачите е точно в 11 часа по маршрут от Народно събрание през Орлов мост покрай Перловската река до НДК и след това по бул. Витоша до входа на Южния парк. Там на голямата поляна е предвиден колоритен спортен празник с много атракции, детски надпревари, викторини с награди, усмивки и забавления.

Събитието се организира от "София - Европейска столица на спорта“, Центърът за градска мобилност и Столична община. Сборният пункт пред главния вход на Народно събрание ще бъде отворен в 10.00 часа за да може всеки участник да получи фланелка и стартов номер, с който после би могъл да се включи в многото томболи с награди в Южния парк.

Велошествието няма състезателен характер, а преминаването по 4-километровия маршрут е с цел да се отправи послание за по-чист въздух, за по една още по-красива и зелена българска столица. "София – европейска столица на спорта“ организира събитието вече седма поредна година, заедно с още над сто прояви, които имат за цел да предоставят повече възможности на софиянци и гостите на града за спорт и активен начин на живот.

Скица на маршрута, последни новини и всичко за предстоящото в неделя покрай Велошествието можете да намерите в подробности в специалната Facebook страница на събитието

Олимпийски легенди и шампиони повеждат колоната

На старта ще бъдат някои от най-известните спортни звезди на България. Отново с колоната ще потегли легендарната Евгения Раданова, която освен трите си медала от зимни олимпиади е и единствената българка участвала и на зимна, и на лятна олимпиада със своя старт в колоезденето от Игрите в Атина 2004 година.

До нея ще бъде четирикратният олимпийски медалист - пренаписалият историята на световната гимнастика Йордан Йовчев. Заедно с тях ще потеглят част младите таланти, определени за лица на "София - европейска столица на спорта“ в последните години: новата звезда на световното фигурно пързаляне Александра Фейгин, направилата уникален пробив във фехтовката сабльорка Йоана Илиева, състезателката на шорттрек Катрин Мануилова и записалата невероятен световен пробив в планинското колоездене Изабела Янкова. Всички те ще поздравят участниците и ще отправят послание за по-зелена и спортна София.

На старт традиционно застават известни личности от културата, политиката и бизнеса, служители в посолствата у нас и други. 

Много интересна програма очаква столичани и в Южния парк. Едночасовият спортен празник там в неделя започва в 11.30 часа с много музика, надпревари, забавни игри и викторини с награди. За доброто настроение на присъстващите на голямата поляна до входа откъм бул. "Витоша“ ще се погрижат професионални аниматори, които ще организират конкурси за най-добра украса на велосипед, теглене викторини със стартовите номера на участниците с наградите от големи фитнес центрове и магазини за спортни стоки.

Специални щандове и палатки ще показват на децата най-новите тенденции в колоезденето и начините за безопасно каране на колело. Аниматори от се грижат за доброто настроение с много забавни игри и надпревари сред малчуганите, ще организират конкурс за най-добра рисунка на тема велосипеди, най-красивите ще бъдат отличени със специални награди.

В Южния парк в 12.30 ч. ще бъде организирана и специална надпревара за деца с велосипеди. Малчуганите ще стартират със своите колела на групи по 200-метрово оградено трасе около голямата поляна. Проявата се организира от "Драг“ и "София – европейска столица на спорта“ за деца до 11 години и е без състезателен характер. След това малчуганите могат да се включат в конкурсите за най-красива визия на велосипед, за най-добра рисунка на тема колело, както и в многото забавни игри под ръководството на аниматорите.

Целта на събитието е заедно да се призоват хората при възможност да слязат от автомобилите и да пробват алтернативно придвижване в градската среда. Велосипедите са отлична възможност. Защото чистият въздух зависи от всеки един от нас.

Алтернативите на автомобилите са:

- 55 км велоалеи и непрекъснато увеличаващата се мрежа;

- 22 000 дка паркове и градини в един от най-зелените градове на Европа, град, който предоставят възможност за ходене пеша;

- Подменен и обновен 90% от градския транспорт. В последните няколко години Столична община реализира една от най-мащабните програми за модернизация на градския транспорт, която цели привличането на повече пътници и спирането на остарелите и замърсяващи автобуси.

София е столицата с най-много коли на глава от населението, като в 70% от автомобилите се вози само по един човек. Във връзка с това, Столична община се обръща към гражданите да използват пролетното затопляне, да слязат от личните си автомобили и използват алтернативно придвижване в градска среда -  да ходят пеша, да карат колело или да използват градския транспорт.

Тъй че, облечете екипите и яхвайте колелата като алтернатива на автомобилите и пушеците. Нека заедно покажем как нашата столица може да бъде още по-цветна, забавна и чиста.

Не пропускайте Велошествието с много усмивки, музика и добро настроение. "София кара колело за по-чист въздух“ – неделя със старт в 11 ч. пред Народно събрание и половин час по-късно в Южния парк.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Григор Димитров стартира там, където сензационно победи Новак Джокович
Велико! Григор Димитров се изкачи до номер 1 в света в уникална статистика
ЦСКА със страхотен обрат срещу Арда в Кърджали
ЦСКА 1948 и Локомотив (Пловдив) не се победиха в Първа лига
Григор Димитров е втори в света по любопитен показател, Джокович не е в Топ 10
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията