ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Как ще работи "Правната клиника" за пострадали от домашно насилие
Автор: Екип Sofia24.bg 13:59 / 01.09.2022Коментари (0)493
© Sofia24.bg
Създадохме първата в страната "Правна клиника" за жени и деца, пострадали от домашно насилие. Това каза председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев в сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“.

"Преди една година в края на ноември месец пред Съдебната палата в София, пред стотици хора, които се събрахме да подкрепим, демонстрация за противопоставяне на домашното насилие, броени дни след поредния случай на убито българско момиче, две момичета на възраст 25 и 30 години излязоха и разказаха пред всички за своя опит, за ужаса, който са изживели. Това беше изключително разтърсващо изживяване за всички нас. След което с моя екип, с колеги общински съветници от нашата група от ГЕРБ-СДС, се събрахме, започнахме веднага срещи с неправителствени организации, за да питаме сектора от какво има нужда. Това трябва да е преди всичко държавна политика, но и общините имаме своите ресурси. В крайна сметка след допитване до експерти, след много проучвания решихме, отделихме пари, приехме програма и създадохме първата в страната Правна клиника за жени и деца, пострадали от домашно насилие или застрашени от домашно насилие“, припомни той.

Георгиев разкри подробности за дейността за "Правната клиника" и възможностите за подаване на сигнали, свързани с домашно насилие.

"На горещата телефонна линия на Фондация "Анимус“ или на страницата на Столична община има контакти за връзка, които всяко момиче и жена, които са застрашени и имат този проблем, без значение дали са от София, могат да се обърнат за помощ“, уточни Георги Георгиев.

Председателят на Столичния общински съвет посочи като предимство, че "Правната клиника" се намира именно в София.

"Тъй като ние сме столица, традиционно от столетия столицата зад големите крепостни стени дава сигурност. В конкретния случай заради анонимността на големия град имаме много преимущества и много по-лесно за момиче от Казанлък да се скрие в София отколкото в Стара Загора да речем. След като се обърнат към Фондация "Анимус“, която избрахме да оперира "Правната клиника", тоест, да управлява – те са много опитни, с близо 30-годишен опит в тази област, ще получат на първо място психологическа консултация, тоест, има работа със специалисти, които да помогнат за увереността и за формиране на решителност да се търси подкрепа. На следващо място "Правната клиника" се състои в това, че квалифицирани много добри адвокати, подбрани от фондацията, които са специалисти в тази материя, тъй като тя е много специфична, ще предоставят на 100 жени напълно безплатно правни консултации. Тоест, хващат ги за ръка, казват им какви са им правата, подготвят им документите в съда, подават молбата за издаване на ограничителна заповед, така че след като такава бъде издадена – през 2020 година са издадени 3 057 ограничителни заповеди, Бог знае колко са подадените заявления, защото много често има отхвърлени такива поради пропускане на едномесечния срок или други в крайна сметка много важни за законодателя детайли. След което като се издаде ограничителната заповед, отново ангажимент на адвоката е тя да се представи в съответното районно полицейско управление и да помага, да оказва подкрепа, да бъде и морална подкрепа наред с всичко останало на нуждаещите се от закрила.

Георгиев се обърна към всички пострадали от домашно насилие и ги призова да подават сигнали към "Правната клиника".

"Искам да кажа на всички, които се сблъскват с такива проблеми, че не са сами, че СОС мисли за тях, че програмата вече е факт. На всички нас, останалите, когато станем свидетели на такива случаи, не бива и не можем да проявяваме толерантност. Тази война, която ежегодно убива десетки български жени и момичета, от която страдат деца и целите им семейства, те са погубени после семействата на жертвите, не бива да продължи, не може да продължи и няма да продължи, ние ще направим всичко възможно. Втората социална услуга, която предлагаме, е защитено жилище. Тоест, когато се налага да се избяга от дома, буквално напълно безплатно на тайно място в София, вече съществува едно такова, открихме ново, в което ще бъдат настанявани за срок от 6 месеца жените с техните деца. Всички режийни разноски, храна са напълно поети от Столична община, с тях ще работят психолози специалисти, така че да си стъпят на краката, да потърсят адвокатска помощ и да успеят вече да се устроят по нов начин. Целият цикъл от необходими услуги се стараем да бъдат предоставени, всичко, което е необходимо, без това да струва нито лев на нуждаещите се“, разясни той.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията