ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (1)
Пловдив грабна още едно световно първенство по гребане, пребори се с 13 града
Автор: Екип Sofia24.bg 12:06 / 28.09.2022Коментари (0)3952
©
Световната федерация по гребане даде на Пловдив правото да организира през 2026 година най-голямото състезание за младежи до 19 години – световното първенство. Това стана на конгреса в Чехия на 26 септември тази година. "Конкуренцията за домакинството бе много голяма, ние се състезавахме с още 13 страни от Европа и света за това състезание и го спечелихме", каза Иван Попов – председател на организационния комитет на първенството.

Състезанието е второто по големина и значение световно първенство след състезанията за мъже и жени. Това прави конкуренцията за домакинство много силна.

На световното в Пловдив през 2026 година ще дойдат не само състезателите, треньорите и екипите, но и семействата на момчетата и момичетата, за да ги подкрепят като публика в това най-важно за годината състезание. Това прави първенството много посещаемо и многолюдно. Организационният комитет счита, че чрез поредното световно първенство за младежи поддържа интереса към Пловдив като значим европейски гребен център с отлични условия за състезания по гребане.

На конгреса в Чехия Пловдив не подаде документи за домакинство на състезания за мъже и жени, защото не отговаря на условието да има втори гребен канал, успореден на сегашното водно трасе.

Силен конкурентен довод за решението на гребната федерация бе фактът, че през последните 10 години Пловдив организира 9 първенства от най-висок ранг – световни и европейски шампионати.

"Работим отлично със световната федерация и досега нямаме никакви упреци за работата на организационния комитет. На предното световно първенство през 2021 година в разгара на пандемията работихме така, че нямаше нито един случай на коронавирус нито сред състезателите и треньорите, нито сред гостите на състезанието“, припомни Иван Попов.

В момента усилията на Организационния комитет са насочени към световното първенство за младежи до 23 години, което ще бъде в средата на месец юли следващата година. Досега има официални заявки за участие на 350 гребци и треньори от големи гребни страни извън Европа. Те са от САЩ, Австралия, Нова Зеландия и Канада. Наскоро и Англия подаде заявка за участие. Големият брой гребци обаче ще дойдат от европейските страни, най-малкото защото за тях Пловдив е по-близо. За първи път патрон на състезанието е европейският комисар Мария Габриел.
Още по темата: общо новини по темата: 3
11.07.2023
06.07.2023
14.08.2022







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Световни тенис звезди питаха неудобни въпроси Григор Димитров
Григор Димитров е в Топ 5 на света по асове през годината
Левски срази Славия и е близо до бронза от волейболния шампионат при жените
Григор Димитров е кралят на отиграванията и в Монте Карло
България с три тенисистки в Топ 20 в световната ранглиста за девойки
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията