ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Африкански ритми ще завладеят столицата
Автор: Екип на Sofia24.bg 10:00 / 08.04.2023Коментари (0)374
©
Африкански фестивал ще има на 12 април в столичния Sofia Live Club, съобщават организаторите от "Аларма пънк джаз“. 

По думите им за втори път след концерта на Басеку Куяте & Ngoni Ba (Мали) и българската група на на фрафра-шамана Аюуне Суле (Гана) с Росен Захариев и Александър Даниел (2019), софийската публика ще има възможност да гледа на сцената две африкански групи в една вечер. 

Вечерта на 12 април ще започне със световната премиера на едно новосформирано афро-балканско трио - Сисоко-Китановски-Хаджиманов. 

Баба Сисоко от Мали е певец, блусмен, импровизатор, мултиинструменталист, свирещ на нгони (една от най-древните форми на китарата) и на различни ударни инструменти и грио (потомствен пазител на традицията, церемониална фигура и устен разказвач в Западна Африка – бел. а.). От години живее в Калабрия, откъдето осъществява срещата и синтеза между африканската традиция и съвременната западна музика (джаз, блус, психеделик-рок), а за кратко е част от групата на Крис Екман и Хюго Рейс - Dirtmusic. Свирил е и е записвал още с музиканти като Кори Харис (търсача на корените на американския блус в Африка от документалната поредица на Мартин Скорсезе), DJ Khalab, Антонело Салис, Майти Мо Роджърс и др. През 2019 г. издаде албум в дуо с легендарния си братовчед Балаке Сисоко (майстор на западноафриканската арфа кора), а в края на пандемията (2021) излезе и програмният му албум Griot Jazz. 

Тони Китановски е китарист и композитор от Република Северна Македония, завършил "Бъркли колидж“, създател на джаз факултета в Щип и учител на множество джаз китаристи на Балканите. Търсенията и инвенциите му в областта на африканската музика датират от години, като резултатът се очаква тази година под формата на албум с работно заглавие "Афро-Китано“ за лейбъла Enja Records (с участието на Ерик Малу-Малу от конгоанската формация Оkwess Internarional). За Enja Тони Китановски вече има издадени два албума с ромския сватбарски клан "Черкези оркестър“, с които цяло десетилетие създава оригинална музика, смесваща блус, балкански брас традиции и ненадейни аранжименти на Ерик Сати, Чарлс Мингъс и Ед Блекуел. През годините Китановски е сврил и записвал с музиканти като Стивън Бърнстейн & Sex Mob, Грег Хопкинс, Джон Сас, Мат Дерио (Paradox Trio, Klezmatics), Теодосий Спасов, Чарли Мариано, Зоран Маджиров, басиста на Stooges Майк Уат и Bernays Propaganda.

Васил Хаджиманов, също възпитаник на "Бъркли“, е един от най-автентичните наследници на музикалните традиции на Джо Завинул в джаза и фюжъна. Доайен е на сръбската джаз сцена и предшественик на новото поколение там (Eyot, Naked, Fish In Oil). Хаджиманов има своя група "Васил Хаджиманов бенд“, но работи и с други балкански джаз, и не само джаз, легенди като Матия Дедич, Теодосий Спасов, Юре Пукл, Алек Секуловски, Боян Зулфикарпашич, Байрам "Кафу“ Киноли, Душан Коич-Коя (Disciplina Kitschme) и др. У нас е познат от участията си на фестивала "Жълтите павета“ на Теодосий Спасов, както и от други съвместни проекти на двамата като Western Balkans Band и формацията им с Ибрахим Маалуф. В първия му акустичен албум El Raval, издаден през 2011г. от лейбъла на Скопския джаз фестивал, звучат и оригинални аранжименти на пиеси на Тони Китановски като Addis Abeba, Waltz For Gino и Good Old Story. Сред любимите на българските киномани филми, за които Хаджиманов е писал музика, е и "Като порасна, ще стана кенгуру“ на Радивое Андрич. През последните години търсенията му са и в областта на модерната африканска музика пише БТА.

Tamikrest, които ще излязат непосредствено след триото Сисоко-Китановски-Хаджиманов, са за втори път у нас след разтърсващия си концерт миналия юни. Първата туарегска "дезърт блус“ формация, гостувала някога в България пристига като квартет - с оригиналните членове Осман аг Муса (китара, вокали), Шейх аг Тиглиа (бас) и Пол Салваняк (китара) и нов барабанист. Звездата на Tamikrest изгря преди малко повече от десетилетие със съвместния им албум с психеделик-блус триото Dirtmusic (Крис Екман, Хюго Рейс и Крис Броко). 

Музикантите в сегашния състав на Tamikrest са от Мали, Алжир, Нигер и Франция, като общото с началните години в Кидал (Мали), където е създадена групата, е пустинният блус на туарегите, а новото (с всеки следващ албум) - осъществяването на срещата на туарегската култура с културата на "другия“ - дали това ще са Dirtmusic преди десетилетие, дали ще е френски китарист с рокабили влияния, дали ще е Инди Зара, или пък доайенът на модерната айну-музика в Япония Оки Кано в последния им засега албум Tamotait, това е въпрос на пътувания и съдбовни срещи в номадската история и на групата, а и на самия народ, от който тя произхожда.

Очаква се накрая на концерта двете формации да излязат и с обща песен.

В двойния концерт ще се включи с танцова хореография и любимата на всички ни Мария Косса, една от най-активните фигури на афро-сцената в България. Тя е афро-самурайка с корени от Мозамбик, най-известната преподавателка по афринаски танци у нас (с участия през годините на Плевенския джаз фестивал, София Филм Фест, Аларма, Афровизия, Sofia Drum Fest и др.) застъпничка за муликултурния диалог, инициаторка на първите чествания на Деня на Африка в България преди няколко години и създателка на културния център "Африкая“.


Още по темата: общо новини по темата: 7003
23.04.2024 »
22.04.2024 »
05.04.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
01.03.2024 »
предишна страница [ 1/1168 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в София
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Серия от трусове в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията