ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (2) | Вчера (4)
Еврошампионката на сабя Йоана Илиева: Големите държави вече се съобразяват с България
Автор: Екип Sofia24.bg 11:35 / 31.05.2023Коментари (0)2683
© Фокус
Йоана Илиева, европейска шампионка на сабя до 23 години на сингъл от Будапеща, Унгария през тази година, пред Георги Куситасев за "Спортът на Фокус" на "Фокус".

Здравей, Йоана, и честита титла от Европейското първенство по фехтовка до 23 години, което се проведе в унгарската столица Будапеща.

Здравей, много благодаря. Благодаря и за поканата. 

По пътя към златото спечели своята група с 6 от 6 победи, след което излезе срещу друга българка в елиминационната фаза Ема Нейкова. По-трудно ли се играе срещу твоя сънародничка, отколкото срещу представителки на други държави?

Смятам, че да, тъй като Ема, освен че е моя съотборничка, ми е много добра приятелка. Ние буквално спахме в една стая всеки един ден и трябваше да излезем една срещу друга. Въпреки че я победих, за мен това беше най-трудният бой. Искрено се надявам друг път да не се засичаме или поне като се засечем, да е на по-късен етап, тъй като Ема според мен също има много голям потенциал.

Регистрира общо 11 победи от 11 срещи на сингъл. Коя смяташ за най-трудна, въпреки че в елиминациите за титлата победи всеки твой опонент, без да му даваш двуцифрен актив, т.е. под 10 точки? 

Чувствах се много добре, все едно бях на тренировка. Въобще не смятам, че съм имала трудност с някоя от съперничките. Може би боят за четворка (за полуфинал), въпреки всичко, беше по-напечен, тъй като все пак единият си тръгва с медал при всички положения, другият си тръгва с празни ръце. Но смятам, че имах много повече опит от повечето съпернички, срещу които играх, и самите те бяха преднамерени, че ще загубят, колкото и нескромно да звучи. Едното момиче каза след това: "Тъпо ми е, че паднах, но поне паднах от теб". Доста добре се получи целият ден за мен, бях спокойна. 

Всяка изминала година печелиш титли и купи в по-горна възраст. След евротитлата до 20 години, сега си №1 до 23. Догодина да очакваме ли да си на върха и при дамите или още тази година?

Моите цели вече са си при жените изцяло. Това Европейско до 23 години беше приятен бонус, за който аз дори не мога да кажа, че съм се подготвила, тъй като основната ми цел е Европейско и Световно за жени и Европейските игри следващия месец. Надявам се, да, смятам, че съм подготвена да взема вече медал и при жените и да се класирам за Олимпиадата. Ако не – догодина. 

Да допълня, че в последния момент Европейските игри и Европейското първенство трябваше да бъдат разделени на две състезания. Индивидуалното ще бъде само Европейски игри. Европейското първенство, индивидуално, ще се проведе през октомври, за да могат евентуално да се включат и руснаците, тъй като е в Полша и там не ги допускат все още. 

Да те върна пак на подрастващите. За втора поредна година спечели и Комплексната Европейска купа на сабя за жени до 23 години. Това означава, че нямаш спадове в представянето си и си постоянна. Кое или кой стои в основата на това ти представяне при продрастващите? 

На първо място смятам, че треньорът ми е най-важният човек, защото ние сме като една добре смазана машина. Ако единият от нас не работи като хората, то си проличава на състезание. В последните 2 месеца сме много концентрирани в нашата подготовка. И смятам, че и двамата бяхме много спокойни, защото пак казвам, това състезание на беше от водещите за нас и успях спокойно да покажа потенциала си. Миналата година, въпреки че взех медал, беше много трудно спечелен медал за мен. Сега показах, че за една година имам огромна промяна и в психиката си, и във физическото си състояние, което на мен ми носи страшна наслада.

Това всичкото го постигаш едва на 21 години, нали така?

Да.

Каква е конкуренцията при 23-годишните, в сравнение с тази при жените и толкова ли е голяма разликата?

Много момичета са в националния отбор на жени, но въпреки всичко, най-добрите жени, които са в момента на топ ниво, са над 30-годишни, някои – на 27-28. Аз играх основно със съпернички на моята възраст. Много от тях успяват да се класират за отбора за жени, но просто разликата е 10 години.

Значи пик на кариерата на една състезателка във фехтовката е от 27 години нататък, така ли?

Да, като аз успях да вляза в "Топ 20" тази година. В момента съм №26 и само още едно момиче, което игра на това Европейско, е в "Топ 20" заедно с мен. Смятам, че ние двете бяхме фаворитките на това състезание, тя остана на трета позиция. Въпреки всичко, смятам, че се развивам доста добре и при жените.

Запрян Ванчев – член на Управителния съвет на Българската федерация по фехтовка и директор на Фехтовална академия "Васил Етрополски", беше впечатлен от твоето представяне, като заяви, че играта ти е достойна за олимпийски медал. Догодина са Игрите в Париж. Можем ли да разчитаме на отличие от фехтовката на най-големия спортен форум на планетата в твое лице?

Първо да кажа, че смятам, че в нашия спорт е по-трудно да се класираш, отколкото впоследствие да направиш добро представяне на Олимпиадата, тъй като Европа е много силен континент, а квотите са континентални и отборни, въпреки, че сме индивидуален спорт. На първо място трябва да се класираме като отбор. В момента ние сме на 9-то място. Горе-долу влизането в "Топ 8" може да ни даде шансове да се класираме или да изместим един европейски отбор, засега. Естествено, има 1 година състезания. Индивидуално да се класирам шансът е почти минимален, тъй като в момента "Топ 2" са европейки, които се класират. После има квалификация, от която пак се класира 1 човек. Но класирам ли се за Олимпиада индивидуално и отборно или само индивидуално, то смятам, че всички трябва да очакват някакъв резултат и в двете, ако имаме участие. 

Какво ще рече резултат?

Влизане в "Топ 8" е нещо абсолютно възможно, тъй като както казах, имам добър международен ранкинг, а там се изправяш на директна елиминация.

Колко състезателки индивидуално ще вземат участие на Игрите в Париж? И като отбори – колко отбора от Европа, а и като цяло ще бъдат част от най-големия спортен форум?

"Топ 4" отбора в света се класират директно, без значение от кой континент са. След това се класира по 1 отбор от континент. В момента Европа е на 5-то място и три отбора от четворката са европейски. Има вариант, ако Африка не е в "Топ 16" в ранглистата, да се класира още един европейски отбор, още един най-преден отбор, който е 6-ти в момента. Тези състезателки, които се класират отборно, играят и индивидуално. Четири отборно, три от тях играят индивидуално. Освен тях, индивидуално се класират "Топ 2" от Европа плюс №1 на квалификацията. Накрая стават 32 момичета, но в квотите за държава, държавата сама определя дали ще прати №1 или №100. Индивидуалните квоти са си индивидуални.

Разбирам, че по-лесният вариант за класиране е отборното. 

Да, по-лесен е, тъй като влизане всеки път в "Топ 8" между 5-то и 8-мо място може да ни гарантира почти със сигурност класирането на трима човека индивидуално и на четири човека отбор. А индивидуалното е едно състезание и няма право втори българин да се класира, ако някой вземе индивидуална квота.

Отборно, но сега на първенството до 23 години, заедно с Белослава Иванова, Калина Атанасова и Ема Нейкова се класирахте на 5-то място. Можеше ли да стъпите на върха?

Можехме, мен лично много ме е яд. Аз от самото начало си бях поставила за цел два медала на това Европейско, тъй като отборът ни почти със същия състав спечели Световна купа на жени, влизаме в осмици ("Топ 8") на жени. Но в индивидуалното се сумираше, класирането на всички състезателки, и по него се правеше отборната ранглиста. Ние се изправихме в много ранен етап срещу отбора на Германия, който лично за мен беше фаворитът, беше най-добрият отбор. Въпреки че станаха втори, според мен бяха най-силният отбор. И те се притесняваха от нас, тъй като на жени ги бием доста често, но естествено с помощта на Олга Храмова. Паднахме от тях за малко, на 36 точки. После размазахме всички останали отбори, за да влезнем на 5-то място, защото се играе за всяко място. Но много ме е яд, можехме да играем с Германия на финал и да сме например, вицеевропейски шампионки отборно, както според мен по сила трябваше да бъдем. 

Възражда ли се българската фехтовка, с оглед представянето на сабя при вас, женското направление? Виждат се вече много успехи и в шпагата, като там Йордан Гълъбов стигна до комплексната Европейска купа до 23 години за сезон 2022-2023? 

Смятам, че да. Смятам, че много хора в момента тренират със страшно голямо желание и показваме много резултати. Нашият отбор стана бронзов медалист от Световно първенство на девойки. Основно се забелязват при жените резултати, но ето, че Йордан (Гълъбов) - в мъжката шпага, Тодор Стойчев – при нашата сабя. Просто на този етап всички сме много млади, тъй като има една дупка. Аз съм най-голямата – на 21 години, естествено след Олга Храмова. Всички останали са по-малки от мен и започват от 16 години. Трябва да мине доста време, за да започнат да се показват резултати при жени и мъже. Надявам се наистина да успеем да подготвим чисто психически тези състезатели. да ги запазим, защото това е много дълъг процес.

Добре, но в края на юли предстои Световното първенство в Милано, а ти в друго интервю пред "Фокус" ни каза, че отивате за медали и в индивидуално направление, и отборно там. Знаем, че България няма отличие от такова състезание от много години насам. След тази титла от Европейското до 23 години смяташ ли се готова дори за титла на Шампионата на планетата при жените, с оглед моментната ти форма?

Смятам, че да. На последните състезания на жени, след като анализирам противниците, срещу които ще играя, всеки път падам от състезатели, които са в "Топ 5", и то падам, след като аз ги водя страшно много, от сорта на 7:1, както се случи последния път срещу №2 в световната ранглиста. Виждам, че чисто физически съм в много добра форма. Не съм психически натоварена, може би ми липсва все още опит, върху който се опитвам да работя. Сега вече с малко повече самочувствие смятам, че аз отивам за медал. Така съм си го казала още миналия сезон, като че ли не го вярвах толкова, но сега го вярвам на 100%. Миналата година загубих от световната шампионка 15:12. Както аз размазах всички на Европейското, така тя размаза всички на Световното и аз й бях основният конкурент тогава. Смятам, че преспокойно, дори предвид миналогодишното ми класиране – аз завърших 15-та, смятам, че съм готова да взема медал.

Къде ще свериш часовника, както се казва, преди Световното, което е в края на юли? Каза за Европейските игри.

Да, в края на месеца заминаваме за Европейските игри в Краков, Полша.

В края на месец юни?

Да. Там ще се подготвим, като отборното ни е по-важно, тъй като пак отборното важи за класиране за Олимпиадата, индивидуалното си е индивидуално състезание. След което заминаваме на подготвителен лагер за Световното първенство, пак в Полша ще бъде. И отиваме в Италия, в Милано на Световното първенство. Там вече трябва един медал от Световно, без значение индивидуален или отборен - дава почти вероятност за класиране за Олимпиадата, особено отборен. Наистина казваме, ние отиваме на тази Олимпиада, и то отиваме да я печелим.

А има ли шанс, примерно, ти и останалите момичета да съхраните силите си в индивидуалното, за да може да атакувате отборно нещо голямо, като примерно медал или световна титла, с цел да стигнете всички Игрите в Париж догодина? 

По принцип, да. Има такъв вариант, някои състезатели го правят. Лично аз, обаче, смятам, че съм на 20 години и физически не ми е проблем да се съхраня. Отделно, че Световното първенство протича в 2 седмици и след индивидуалното, което протича в 2 отделни дни, т.е. няма нищо натоварващо в един ден, имаш два дни почивка, след което е отборното. И ако влезеш в 8-цата в отборното, пак влизаш във втори ден, т.е. самото състезание е разделено така, че да не се преумориш. Ако може би бях в по-напреднала възраст, щях да кажа, че е по-добре да изчакам, но на този етап смятам, че това е един опит, а и е възможност да ти падне адреналинът и на отборното просто да си готов да размазваш, както на мен ми се е случвало доста често, когато се разстроя от индивидуалното. 

Предишният път, когато направихме интервю с теб и с останалите момичета от Националния отбор при жените, ни разказахте тогава, че след Световната купа в Узбекистан, която я спечелихте, не са ви поздравили от световните сили, като Италия и Унгария, но резултатите ви не спират да изненадват след спечелената Световна купа – постоянно сте в "Топ 8", "Топ 9" на различни големи състезания. Промени ли се отношението на големите в този спорт спрямо България от тогава? 

Интересното е, че да. Може би това беше първоначалната реакция на тези държави, след като им отмина адреналинът, гадното чувство от загубата. Те си имат много анализатори, които гледаха боевете, и всъщност видяха, че ние наистина спечелихме с много умна игра, много тактически. Италианките, които не ни поздравяваха, в момента ни прегръщат, целуват, почти всички от националния отбор на жени се изредиха да ми честитят тази европейска титла до 23 години. Те дори ни викаха да тренираме с тях (аз и Олга Храмова), в Корея. Те си играят помежду си, всяка държава, но ние бяхме две и те лично дойдоха да ни извикат и седяха облечени, за да играят с нас, което показва, че всъщност те доста ни уважават и искат да тренират с нас, за да видят защо печелим толкова много. Интересното беше, че на тази тренировка с Олга ги бихме всички. Доста се промени отношението. Към мен конкретно смятам, че от доста време отношението е малко по-различно, но вече се променя чисто към държавата.

Плюс ли са евентуални бъдещи лагери с такива държави като Италия и Унгария или напротив?

Смятам, че са плюс, тъй като за съжаление, в България нямаме чак толкова спаринг-партньори. Тези, които имаме, са доста мънички. Но отбори, които са в "Топ 4" в света, както са Франция, Унгария и Италия, те не са ни конкуренти. Тъй като както казах, те са в "Топ 4", а ние искаме да се класираме като европейски отбор. Само можем да спечелим да тренираме с тях, стига да намерим подходящото темпо за тренировки, тъй като всяка държава си има своето темпо. И аз съм ходила при тях на лагер и смятам, че лагерите на италианците най-много се доближават до нашите лагери като подготовка. Вече по-слабите европейски държави като Германия, Азербайджан, които не са в "Топ 4", те са ни преки конкуренти и с тях трябва да внимаваме повече.

Благодаря ти за това интервю. Ако имаш още нещо какво да добавиш?

Само да благодаря на всички, които отразяват този успех. Благодаря ви на вас за поканата. И се надявам наистина скоро да покажем резултат при жените, тъй като наистина това е много важно за мен и аз просто към това се стремя всеки ден.

Пожелаваме ти го! 

Благодаря!







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Фаворит ли е Григор Димитров срещу Карлос Алкарас?
Ето къде може да гледате мача между Григор Димитров и Карлос Алкарас
Левски обяви стартирането на продажбата на билети за мача с Лудогорец
Григор Димитров се нареди до Рафаел Надал и Новак Джокович
Григор Димитров редом до Зверев и Циципас в нова класация
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията