ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Три основни приоритета обявиха в дейността на София като "световна столица на спорта" през 2024 г.
Автор: Екип Sofia24.bg 16:23 / 29.08.2023Коментари (0)407
Три основни приоритета обявиха в дейността на София като "световна столица на спорта“ през 2024 г. Титлата бе спечелена благодарение на иновативността и добрите практики, въведени от града като "европейска столица на спорта“ през последните 8 години. На пресконференция днес кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев съобщиха, че програмата на Фондацията през следващата година се базира върху три основни направления:

- осигуряване на повече възможности за спорт, за активен и здравословен начин на живот, чрез нови основни, партньорски и съпътстващи събития, които за следващата година са общо 312.

- засилване социалната роля на инициативата с повече активности със социална ангажираност с цел предоставяне на възможности за активен живот на хората със специални потребности, деца и младежи в риск, както и за подпомагане на благотворителни каузи

- преструктуриране на значителен човешки, логистичен и финансов ресурс към рехабилитацията на туристическата и спортна инфраструктура на Витоша и околните планини.

"Ученическият спорт и спортът за всички са сред постоянните приоритети на Столична община. Инициативата "столица на спорта“ позволи да предоставим повече възможности в това отношение. За последните 4 години в града ни се състояха 1380 спортни събития, които увлякоха над 4 милиона души. Само Фондацията "София – европейска столица на спорта“ организира за този период 534 активности и още толкова съпътстващи събития. Много спомогна и Програмата за директно финансиране на спортните клубове, както и промените в наредбите, стимулирали повече инвестиции в спортната база. Надявам се следващият кмет да продължи тази политика по отношение на спорта за гражданите и гостите на нашия град,“ заяви Йорданка Фандъкова.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев изтъкна все по-мащабната дейност и предоставянето на повече възможности за активен живот на хората със специални потребности, деца и младежи в риск, както и за подпомагане на благотворителни каузи.

"Столична община издейства спортната база да бъде ползвана безплатно от децата със специални нужди. Важно е отношението към спорта, който формира много полезни качества в практикуващите го,“ каза още Георгиев, който е и председател на Фондация "София - европейска столица на спорта".

За по-голяма ефективност инициативата "София – световна столица на спорта“ ще бъде подкрепена и ще работи в партньорство с министерството на младежта и спорта, на туризма, както и на образованието и науката, с Българския олимпийски комитет, С НСА "Васил Левски“, с Природен парк "Витоша“ и др. "За оперативната дейност се създава Организационен комитет с председател Йорданка Фандъкова, включващ ръководителите на съответните институции, организации и спортни общности, подкрепили и обогатили програмата,“ съобщи Анатоли Илиев, зам.-председател на Фондация "София – европейска столица на спорта.

През 2024 София, като Световна столица на спорта, ще е домакин и организатор на “Петата световна среща за спорта“ (5th World Meeting in Sport). В нея ще участват представители на спортни организации и структури от цял свят, като ще бъдат разисквани широк обхват от теми и проблеми в сферата на спорта, активния начин на живот и превенцията.

На пресконференцията днес присъстваха още олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева и фехтовачката Йоана Илиева – двете отдавна подкрепят инициативата.

"В последните години виждам, че децата имат нужда от пример и модели на подражание. Правя каквото мога и чрез инициативите на Столична община се надявам повече млади българи да бъдат спечелени за спорта. Важно е да сме тук, в България и да сме задружни. Само така ще успеем,“ заяви златната медалистка от олимпиадата в Токио.

"Не съм забравила и до днес как като малка родителите ми ме водеха на подобни спортни събития, това ме запали по спорта. Сега, с проекта "спортна столица“ се предоставят много повече възможности за състезания и надпревари. Спортът е много важна част от нашия живот и за това ще продължа да помагам с каквото мога на инициативата,“ каза Илиева, която бе лице на "София – европейска столица на спорта“ за 2020 г.

Във връзка с инициативата и по идея на кмета Йорданка Фандъкова "София – европейска столица на спорта“ възнамерява да организира анкета, която да определя ежегодно "Спортист на София“, а Монетния двор ще издаде специален възпоменателен медал "София – световна столица на спорта“.

Чрез сътрудничество с Националната олимпийска академия ще се разработят стратегия и програми за развитие на спорта, двигателната активност и туризма  за младите хора в столичните училища (представени днес от проф. Лозан Митев), а специален проект ще подпомогне развитието на най-масовите и популярни колективни спортове - баскетбол и волейбол сред учениците на София (презентиран днес от Лъчезар Коцев).

Титлата "световна столица на спорта“ дава възможност да се продължи и обогати дейността на Столична община за предоставяне на повече възможности за здравословен и активен начин на живот чрез спорта. София проведе една от най-успешните кампании като "Европейска столица на спорта“, което беше високо оценено от всички европейски държави. Като израз на тази оценка ACES Europe обяви безпрецедентно София за постоянен носител на тази титла. Със своите многобройни спортни прояви Фондацията увлече 14 други български градове в голямото семейство на определените за градове на спорта. Активните занимания със спорт са сред най-важните дейности на съвременния човек, те му предоставят възможност за подобряване начина на живот и за преодоляване на последствията от негативните явления. Титлата "Световна столица на спорта“ е особено престижна и дава на града-носител нов имидж и перспектива.

Ръководителите на ACES EUROPE подчертават, че определянето на София за "Световна столица на спорта“ е естествено продължение и надграждане на всички иновации и добри практики, създадени и развити по време на инициатива "Европейска столица на спорта“. Титлата ще е мощен стимул, като ще позволи на столичани и гражданите на града и в бъдеще да имат своите многобройни и разнообразни възможности за спорт и активен начин на живот. Специалистите изтъкват, че точно спортните занимания са мощен антишок за преодоляване последиците от социалната изолация и напрегнатото ежедневие.

Титлата "Световен град на спорта“ бе въведена от ACES EUROPE в сътрудничество с ЮНЕСКО. Дебютно през 2019 г. бе отличен Абу Даби, за периода 2020-2021 г. званието бe в Гуадалахара, за 2022 г. бе в Мадрид, а през тази година е в Кония (Турция). Кандидати за световна столица след София са Баку (Азербайджан) и Неапол (Италия).







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Енергийна криза
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Случаят "Даная"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията