ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Covid-19 ефект: 15-годишно момиче с парализа на гласните струни е първият подобен педиатричен случай
Автор: Петя Кузева 14:59 / 21.12.2023Коментари (0)787
©
Екип от американски лекари докладва това, което изглежда е първият педиатричен случай на двустранна парализа на гласните струни след инфекция със SARS-CoV-2 - вирусът, който причинява заболяването Covid-19. 

Пациентът, 15-годишно американско момиче, е постъпило в болница в Масачузетс със симптоми на респираторен дистрес девет дни след диагностицирането на инфекцията SARS-CoV-2. 

Ендоскопското изследване разкрива двустранна парализа на гласните струни, неподвижност на двете гласни струни, които се намират в ларинкса.

Изследователите стигнаха до заключението, че тази парализа вероятно е ефект, т.е. усложнение от вируса, който причинява Covid-19, след като задълбочено изследване не разкри друга причина. 

Случаят, представен на 19 декември в  списание Pediatrics и също цитиран от news.ro, предполага, че парализата на гласните струни може да бъде усложнение на вируса, свързано с нервната система (невропатия), в допълнение към неврологичните усложнения, които вече са добре установени при деца и възрастни. 

"Като се има предвид колко разпространен е този вирус сред децата, това новооткрито потенциално усложнение трябва да се има предвид при всяко дете, което има оплаквания, свързани с дишането, говора или преглъщането след скорошна диагноза Covid-19", казва д-р Даниел Рени Лароу, лекар в отделението по оториноларингология в болницата American Mass Eye and Ear. 

"Това е особено важно, тъй като подобни оплаквания лесно могат да бъдат приписани на по-често срещани диагнози, като астма", посочва лекарят. 

Докато е в болницата, пациентката е подложена на подробна серия от диагностични тестове, включително кръвни изследвания, образна диагностика, анализ на цереброспиналната течност и консултации с отоларинголог, невролог, психиатрия, логопед и неврохирургия. 

Тийнейджърката е се нуждаела от трахеостомия, за да може да диша

Когато речевата терапия не успяла да подобри симптомите на пациента, лекарите са извършили трахеостомия – хирургически създаден отвор в трахеята – за облекчаване на затрудненото дишане на пациента. 

Тя остава зависима от трахеостомията повече от 13 месеца след първоначалното лечение, което предполага, че този тип нервно усложнение може да не е временно. 

След представянето на този случай, лекарите успяха да премахнат трахеостомията 15 месеца след извършването ѝ. 

Поствирусната невропатия е известна причина за парализа на гласните струни и има няколко докладвани за парализа на едната или двете гласни струни при възрастни като усложнение на инфекция със SARS-CoV-2, но това е първият докладван случай на това усложнение в тийнейджър.

Докладваният случай е важен, казват авторите, тъй като този тип усложнения обикновено не се очакват при млади и здрави хора, в контекста на който са докладвани повече от 15 милиона случая на инфекция със SARS-CoV-2 при деца. 

"Млад, здрав, жизнен гимназист внезапно да загуби един от главните си черепномозъчни нерви, така че да не може повече да диша, е изключително необичайно и изисква отделен преглед", казва водещият автор д-р Кристофър Хартник, доктор по медицина, директор на Отделението по педиатрична оториноларингология и педиатричният център за дихателни пътища в болницата American Mass Eye and Ear. 

Фактът, че някои деца могат да имат дългосрочни невротрофични ефекти от Covid-19, казват авторите, е нещо, което цялата педиатрична общност е важно да знае, за да осигури подходящо лечение.


Още по темата: общо новини по темата: 4363
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/728 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията